22 Ocak 2024 Pazartesi

bir zamanlar Ayvalık VIII. AYVALIK'ta ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ

resim: bbcgoodfood.com


Bir süre önceye kadar, "bir zamanlar Ayvalık" adlı bir yazı dizisi ile, Ayvalık'ın değişik üretimlerini ve olaylarını, "asiaminor.ehw.gr" üzerinden çevirmeye çalışıyor ve yayımlıyordum. Bu çeviriler, 2013 - 2016 yılları arasında, "Ayvalık için birlikte yürüyeceğimize inandığım" kişilerin "manevi güçleri" ile yapılmıştı. Unuttuğum bir taşınabilir HDD'de, aşağıdaki metin çıktı.

--- ( * ) ---


AYVALIK'ta ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ

1. Giriş
Ayvalık ve çevresi antik çağlardan beri yabani zeytin ağaçlarından oluşan yoğun ormanların varlığıyla ünlüydü. Çıplak tepelerin yamaçları bile, başka bir ürün yerine zeytinliklere uygun araziye sahipti. Zaten 18. yüzyıldan beri, sistematik zeytin yetiştiriciliği yerel halkın ana mesleği olmuştu. Hem yabani ağaçların evcilleştirilmesi hem de Müslüman mülklerinin Hıristiyanlara satılması ve açık arazide [yeni] genç ağaçların dikimi [ile elde edilen] yağ üretimi bölgedeki Yunanlılar için çok önemli bir geçim yolu yaratmıştı. Böylece, 20. yüzyılın başlarında, zeytin bahçeleri şehrin çevresindeki alanda 60.000 dönümlük bir alanı ve komşu bölgelerde 20.000 dönümlük bir alanı kapladı. Ayvalık yönetimine ait tarlaların çoğu, esas olarak şehrin kuzeydoğu bölgesini kaplamıştır. Aynı zamanda (20. yüzyılın başlarında), ailelerin yaklaşık yarısı zeytin ağaçlarının kapladığı daha küçük veya daha geniş alanlara sahipti.

2. Mülkiyet ve [tarlanın] işletilmesi
Mülk sahibi, kendi mülkünün ürününü denetliyor ya da gözetmenliğini kendisinin güvendiği adamına ustabaşı olarak devrediyordu. Zeytinin hasadı için işçileri işe alamayan pek çok mal sahibi, yıllar içinde bu mülklerini kiraladıklarını söylediler. Kiracılar mülkiyeti kiralamadan önce, zeytinlik sahibi ile kararlaştırılmış olan belirli bir miktar yağı vererek, zeytin üretimi için araziyi kiralıyorlardı. 19. yüzyılın sonlarına doğru zeytin verme sistemi de uygulandı. Mal sahipleri, belli bir miktar para karşılığında bu zeytini "toplayıcılara" (αποκοπτσήδες) yağ yapmaları için satıyordu. Fiyatın değeri, meyvenin kalitesi ve miktarı, değirmenlerden değirmene ve fabrikanın yerine (nakliye maliyetleri vb) göre değişiyordu. "Toplayıcılar" sadece iç pazarda değil, yurt dışında da yağ satışı yapan büyük ölçekli tüccarlardı. 1900'den itibaren arazi sahipleri ve kiracıları veya zeytin ve yağ alıcıları ve ek olarak tarım işçilerinin aldıkları ücret, genellikle tatmin edici olduğundan, yağ üretiminde bu yöntemden faydalandı. 

Bu durum, ücretlerin artması, dolayısıyla ticaret ve zanaatların artmasıyla  birlikte Ayvalık'ın ekonomik ve sosyal hayatı üzerinde genellikle olumlu bir etkiye sahip olmuştur. Aynı zamanda, öncelikli olarak topluluk okullarına karşı hayırsever faaliyetler ve faydalar artmıştır.

3. Tarımsal çalışma
Çiftçilik her yıl yapıldı, her zaman üretim ikiye katlandı ve bazen üç katına çıktı. İlki, ağaçların Mart ayında ve ikinci mayıs ayında temizlendikten sonra gerçekleştirildi. Bu, çiftlerin gelirlerini arttırmak için hayvanlarını kullanmaları ve toprağın ürününü toplandığı zamandır. Bu, zeytinlerin yetiştirilmesi ile yakından ilgilidir. Bir çift öküzle sürdükleri, genellikle geçimlerini sağlayan 16 ila 20 zeytin ağacından oluşan iki dönümlük bir alandır. Sulama genellikle ilkbahar ve yaz aylarında, özellikle genç zeytin ağaçlarına yapılırdı. Çalışmanın bu aşamasında birçok mevsimlik ücretli emekçi çalışıyordu.

Budama ve temizleyiciler ağaçların budama ve temizlenmesi için hasat ederlerdi. Gerçekten de, Ayvalıklı toplayıcılar, geniş bölgede "en iyi" olarak kabul edildi. Onlar, işe yaramaz olan, çok besin tüketen, meyve vermeyen dalları kesiyorlardı. Toplayıcılar dalları usulca kesiyor, böylece ağaç havalanıyor ve güneş tüm noktalarına [işleyebiliyordu]. Öte yandan, toplayıcılar, ölü noktalarını temizlemek için gövdenin kuru ve çürümüş kısımlarını, dalların ve kuru kısımlarını temizler ve koparırlardı. Böylece ağaç açık bir şemsiye biçimini alırdı.

Zeytin ağaçlarının ortaya çıkarılması da tarlada önemli bir işti. Birçok işçi ağaçların etrafına çukurlar açardı, böylece ağaç yağmur suyunu çok emer ve mineralleri çözen nemi muhafaza ederdi. Aynı zamanda, toprağın havalandırılmasını ve güneşlenmesini kolaylaştırır, bu da köklere faydalı olmasını sağlardı. Ağaçların gübrelenmesi her üç ila dört yılda bir gerçekleşirdi. 

Çalışmanın bu aşamasında ağaçların etrafına, saçılan hayvan gübresi kullanırdı. Bu nedenle, Ayvalık bölgesinin gübre ihtiyacını karşılamak için gerekli miktarlar çok büyüktü ve diğer bölgelerden gübre getirilmişti. Batı Anadolu'daki Yunan işgali sonrası kimyasal gübreler kullanıldı. Fakat 1922'deki olaylar bunu durdurdu.

4. Zeytin Hasadı
Önce, her gün değiştirilen suyla dolu kaplara konan yeşil zeytinleri toplarlar, sonra onları tuzlarlardı. Sonra kırmızılaşan zeytin toplanır, son olarak da, nüfusun en fakir kesimleri tarafından tüketilmek üzere bekletilen, "kazınmış siyah zeytin"ler toplanırdı.

Zeytin toplama süreci, Osmanlı Türkçesinde, bir grup, kabile veya topluluk anlamına gelen "tayfalar" tarafından gerçekleştirilirdi. Bu çalışma aşamasında çoğunlukla kadınlar istihdam edilirdi. Yerel işçiler yeterli olmadığında; Midilli (Λέσβος), Gökçeada (Ίμβρος :: İmroz), Limni (Λήμνος :: Ilımlı) ve Trakya'dan "tayfa" toplanırdı. Zeytinlik sahipleri, uzun yolculuklarından kaçınmak için, bunların yatmaları ve yemek yemeleri için evlerinden yeterince uzakta, malikanelerdeki "hasomeri" (χασομέρι) dedikleri kulübeler sağlarlardı. 

Yabancı işçiler dışında, yerel halk da bu kulübelerde yaşardı. Aynı kulübelerde, topladıkları zeytini şehre transfer edene kadar saklarlardı. Hasat aşamasında çocuklar da çalışırdı. Çocuklar genellikle geçici depolama yerlerinde zeytin sepetlerini boşaltırlar ve zeytin yüklenen hayvanları şehre götürürlerdi. Bu çocuklar çoğunlukla küçük çiftçi ailelerinden gelirler ve ailelerinin çalışmalarından edindikleri tecrübe nedeniyle, işverenler tarafından tercih edilirdi.

Hasat tamamlandığında, geniş bölgedeki nüfusun daha fakir kesimlerinden insanların çeşitli arazilere girmelerine ve kalan meyveleri toplamalarına izin verildi. Bu işleme "başaki" (μπασάκι) hasattan sonra yerinde bırakılan meyve anlamına gelen Türkçe başak kelimesinden gelir) ve son ürünü toplayanlar da "başakçı" (μπασακτσήδες) adı verilirdi.

5. Zeytinin şehre aktarımı
Çalışmanın son aşaması, zeytinin Ayvalık'a taşınması idi. Arabalar ve hayvanlar, atlar, katırlar, eşekler ve hatta develer ulaşım için kullanılırdı. Gerçekten de, kentteki mevcut develer yeterli olmadığından, komşu bölgelerden ve köylerden ya Hristiyan ya da Müslümanlardan hayvan sağlanırdı. Zeytinler, sahiplerinin depolarına taşınır ve buradan da öğütmek için değirmene çok hızlı bir şekilde nakledilirdi. Sonra yeni zeytinyağı sahibinin boşalan bu depolarına geri transfer edilirdi. 

Zeytini kırsal alandan şehre taşımak için kullanılan ana yollar şunlardı: 
a) Kentin kuzeyindeki Agios Spyridon (Αγίου Σπυρίδωνος) yolu,
b) Şehrin ortasından [geçen] Ajiganaria (Ατζιγκανάρια) ve Lagoumi (Λαγούμι)'ye giden yol,
c) Yine şehrin ortasından başlayan Paliobakhtse (Παλιομπαχτσέ) yolu,
d) Ayvalık'ın güneydoğusundan başlayan ve Yeniçeriköyü'ne (Γενιτσαροχώρι) devam eden Agios Antonios (Αγίου Αντωνίου) yolu [2].

Yolculuk boyunca insanlar ve hayvanlar, taş basamaklardan inildiği için "basamak" (ασκαλωτά) adı verilen çeşme ve kuyularda susuzluklarını giderirlerdi. Hükümet yolu olan Agios Spyridonos (Αγίου Σπυρίδωνοςdışındaki çeşmeler ve kuyular genellikle özel kişiler tarafından yapılırdı yollar ise, vergilerden yapılmıştır. 

6. Zeytinyağı üretimi
Zeytin hasatından sonra, yağ üretimine geçilirdi. Bunun ilk aşaması, zeytinlerin öğütülmesi ve yağın çıkartılmasıydı. 19. yüzyılın sonlarına kadar çoğu toprak sahipleri, zeytinleri büyük çaplı ahşap depolardan, bahçeden taşıdıktan sonra tuzlamışlardır. Bu yönteme, mevcut zeytin değirmenlerinin kısa sürede öğütülmeye yeterli olmadıkları için gerekli görülmüştür. Bu yöntem genellikle büyük toprak sahipleri ve zeytin değirmeni sahipleri tarafından uygulandı. Bunun bir nedeni, üreticinin veya zeytin değirmenleri sahiplerinin öğütecekleri çok miktarda zeytin elde ettikleri içindi. İkinci nedeni de, bu miktarda zeytinin, yağ çıkarılmadan "çürümemesi" için tuzlanırdı.

Ayrıca, tuzlu zeytinden elde edilen yağ hem yemek hem de yakıt için uygundu. Üstelik, İstanbul'daki camilerinin yanı sıra, avizeler asılı Rusya kiliselerinin ihtiyaçlarını karşılamak için büyük miktarlarda satılırdı. Rusya'da olgunlaşmamış meyvelerden üretilmiş veya soğuğun yaktığı ya da bir hastalığa sahip olan yağlar da gönderilirdir. Bu yağlar, kaynatılarak rafine edilirdi bu yüzden besinlerini kaybederdi ama yakıt olarak çok uygunlardı.

Sıkımhane işlerinin ikinci aşaması, yağın temizlenmesi ile ilgili çalışmaydı. 19. yüzyılın sonlarına doğru, yağ üretimi hızla artmış iken, temizlik de yapılmalıydı. Bu nedenle, pamuk ve özel kumaşlardan oluşan temizlik makineleri kullanılmaya başlandı. 

7. 19. Yüzyılın "Zeytin Krizleri"
İki büyük kriz, Ayvalık yağ sektörünü önemli ölçüde etkilemiştir. Bunlardan birincisi, 1850 Ocak'ında meydana geldi ve uzun vadeli yağışlara ve sıcaklıktaki keskin ve büyük düşüşe bağlıydı. Sonuç olarak, zeytin ağaçlarının yaklaşık yarısı köklerinden kurudu, diğer yarısı ise büyük zarar görmüşlerdir [3]. 

Zeytin üretiminde meydana gelen azalma, kent nüfusunun büyük bir kısmının bu işle uğraşması nedeniyle, yıllar süren ciddi ekonomik sorunlara neden oldu. İkinci kriz ise 1887 kışında meydana geldi ve 1850'lere kıyasla daha küçük olmasına rağmen, büyük sorunlara da neden oldu. Bu tahribata, Pindas'ın (Madara Dağı) karla kaplı tepelerinden gelen soğuk hava neden oldu. Zeytin ağaçlarının büyük bir kısmının "yanmasına" neden olan üretimdeki azalma, gelirlerin azalmasına, nüfusun önemli bir kısmının tüketiminin azalmasına ve işsizliğe yol açmıştır. Kentin ekonomik yaşamı 1850 krizine oranla daha hızlı düzeldi.

8. Sanayi ve İhracat
19. yüzyılın sonuna kadar Ayvalık'ın yağ üretimi at ve elle çalışan sıkımhanelere dayanıyordu. 20. yüzyılın başlarından itibaren, 1922 yılına kadar buharlı değirmenler faaliyete geçti. Buharla çalışan fabrikaların ilk kurucuları Stephanos ve Michalis Sevastos kardeşlerdi. Modern öğütme makineleri ve geleneksel zeytin değirmenleri, sadece yerel üreticilere değil aynı zamanda, Edremit'e kadar komşu bölgelerdeki üreticilere de hizmet etmek için yeterliydi.. Zeytinyağı üretiminde modern makinelerin ve iyileştirme yöntemlerinin uygulamaya konulması, yağ artışının yanı sıra kalitenin iyileştirilmesine de katkıda bulunmuştur. Bu nedenle, 20. yüzyılın ilk yirmi yılı boyunca yağ ihracatı yükseldi. Bununla birlikte, belirli yağ ihracat istatistiklerine sahip değiliz, ancak bazı kaynaklara göre, 1910'dan beri zeytinyağı ihracatı, işlenmiş derilerin ve sabunların ihracatından elde edilen kardan çok daha fazla kar getirmiştir [4].

Ayvalık zeytinyağını alan başlıca yabancı tüketim merkezleri şunlardı: Amerika, İtalya ve Fransa. Daha sonra yukarıdaki ülkelere Almanya ve Avusturya da eklenmiştir.

Yazan: Xourianos Manolis (05.08.2002)

1. 1 m3 = 6.25 okka (οκάδες)
2. Küçük Asya Çalışmaları Merkezi, ph. A7, Ayvalık.
3. Sakkaris, G., Ayvalık Tarihi (Atina 1920), s. 170.
4. Sakkaris, G., Ayvalık Tarihi (Atina 1920), s. 172.


9 Ocak 2024 Salı

KİYABİYAT: ZEYTİN HASADI

Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında Geçmişten Günümüze Ayvalık'ta Zeytin Hasadı:
29 Ekim 1923 - 29 Ekim 2023

"Ben Ayvalıklıyım" demenin, ne anlama geldiğinin sorulmakta olduğu zamanlardan geçmekteyiz. Ayvalık'ta doğup yerleşmiş olmak Ayvalıklı olmanın birinci kriteri olarak görülmüyor artık. Özellikle son yıllardaki göçlere, çevremizdeki insanlara baktığımızda bu eşiğin, artık belirleyici olmadığını görebiliyoruz.

Ayvalık'ın, emekli kenti olarak görülüyor olmasını da doğru bulmuyorum. Büyük kentlerde emekli olmuşların, yaşamlarını sakin, sessiz, doğayla bütünleşebilecekleri bir sahil kasabasında sürdürmek isteyenlerin tercihlerinde Ayvalık'ın ilk sıralarda yer alması mutluluk vericidir. İlçemize olan bu heyecanlı yönelişte, kültürel olarak nitelikli, donanımlı insanların ağır basıyor olması dikkat çekicidir.

Öteden beri Ayvalık'ta yerleşik olan köklü ailelerin, geleneksel ticari ve tarımsal yaşamlarını sürdürdüklerini görmekteyiz. Bunun yanı sıra, çocuklarına modern eğitimler aldırmakta, onları, büyük bir ileri görüşlülükle çağa, teknolojiye uyumlu bir şekilde yetiştirmek için özverili çabalardan kaçınmamaktadırlar. Bu genç nüfus için de, zeytin ve zeytinyağının gösterişli, albenili yerini koruduğunu görmekteyiz. Artık zeytine, zeytin ürünlerine yön veren yeni anlayışların, arayışların, birkaç dil bilen gıda, işletme ve endüstri mühendisleriyle yapıldığını; bu eğitimli neslin, dünyanın önde gelen üretici firmalarıyla doğrudan bağlantılılar içinde olduklarını görmekte, geliştiklerini sevinçle izlemekteyiz.

Kazdağları'ndan esen poyrazla farklı, Midilli'den esen imbat ile farklı mavilere bürünen bir cennettir Ayvalık. Güneşin doğuşuyla da batışıyla da gökyüzünü sarıp sarmalayan morların, sarıların, kırmızıların, turuncuların hepsi sahici hepsi bambaşkadır. Birbirinden güzel koylarındaki, yamaçlardaki yeşilin bin bir tonu zeytin yapraklarında ipil ipil yanar parıldar, sahicidir hepsi.

Ayvalık'ımızı zeytin-zeytinyağı ve benzersiz güzellikteki doğasıyla tanımlamakla yetinenler elbette ki yanılıyor. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan ilçemiz, kendini yeniden yaratan kültürler ortaya çıkarmışlardır. Ayvalık, doğa ve kültür turizmi, yeme-içme çeşitliliği, su altı ve su üstü zenginlikleriyle benzersiz birikimlere sahiptir. Son yıllarda turist sayısındaki devasa artış tesadüf değildir. Konaklama, ağırlama, kültürel doyumlar geliştikçe büyük atılımlar beraberinde geleceği kuşkusuzdur.

Ayvalık zeytin hasat ve turizm festivalinin daha da gelişeceğine, dünyanın sayılı kültürel etkinliklerinin ilk sıralarında seçkin yerini alacağına inancımız tamdır.

Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını coşkuyla kucaklarken, hedeflerimizi daha yukarılara taşımak için halkımızın, milletimizin bir arada; el ele omuz omuza olabilmesi ne kadar değerlidir. Bu yıl, ticaret hayatını geliştirebilmek için çalışan Ayvalık Ticaret Odası'nın da 100'üncü yılıdır.

Cumhuriyetimizin 100'ü bizim de 10'ümüz! Onur duyuyoruz. Gururluyuz, kutlu olsun!

Ayvalık'ımızın kültürel mirasına benzersiz katkı sağlayacağını ümit ettiğimiz bu yayın, yaşamın koşturmacasında zaman ayırıp mutluluğumuza emek veren; hayatımıza çiçeğe dokunur gibi dokunan edebiyatçılarımızın, köklü ailelerimizin, değerli bilim insanlarımızın altmışının yazılarından oluşmaktadır. Katkılarından dolayı teşekkürü borç biliyoruz.

Bugün meyvelerini topladığımız ağaçlarımızın fidelerini toprağı avuçlayarak dikenleri, alın teriyle yeşertenleri, sevgilerini katarak bugünlere taşıyanları özlemle anıyoruz. Emanetlerini besleyip büyüte- cek, çoğaltacak, gelecek kuşaklara armağan edeceğiz. Doğanın tahribatına karşı çıkarak, yaşamın tüm canlarına saygı duyulması gerektiğini unutmadan kültür varlıklarımızın korumanın ve çoğaltabilmenin sözünü veriyoruz.

Halil Genç
Editör

(dergiden alıntıdır: sayfa 5)

---------------------------
Halil Genç (1956- ).
Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında Geçmişten Günümüze Ayvalık'ta Zeytin Hasadı:
29 Ekim 1923 - 29 Ekim 2023, İstanbul : Parma Kitap, 2023.
128 s.: bzl. rnk.  fotog.; 20.0 x 28.5 cm.; Metin Türkçe.
ISBN            : 978-605-7746-58-0
DDC             : 915.62
Kaynakça    : -
Dizin            : belge [Ayvalık] üzerinedir.
Hezarfen     : 01650/01909
Geliş Tarihi : 3 Ocak 2024


 


5 Ocak 2024 Cuma

AYVALIKLI SANATÇI ve DÜŞÜNÜRLER XXII: Panagiotis Savranis Pagratios (Παναγιώτης Σαβράνης Παγκράτιος)

(foto.01) Panagiotis Savranis Pagratios (Παναγιώτης Σαβράνης Παγκράτιος)
(1896, Ayvalık - 15 Eylül 1976, Selanik)
(kaynak: klirodotimata.auth.gr)


Panagiotis Savranis Pagratios (Παναγιώτης Σαβράνης Παγκράτιος), Helen tıp doktoru ve ilahiyatçıydı.

1896 yılında Ayvalık'ta doğdu. Babası Dimitrios (Δημήτριος) ve annesi Stavroula Troumbaki (Σταυρούλα Tρουμπάκη) idi. Küçük yaşta muhtemelen Pire (Πειραιά)'ye geldi. Küçük yaşlardan itibaren dine olan özel eğilimi nedeniyle öne çıktı. "İhtiyar" Ioakeím Iverítis (Γέροντας Ιωακείμ Ιβερίτης)'nin yardımcısı oldu. Onun tarafından iyi bir din eğitimi alması için Aynaroz (Άγιο Όρος :: Athos Dağı)'a götürüldü ve buradaki İberon Manastırı (Μονή Ιβήρων)'na bırakıldı. 

Athoniada Okulu (Αθωνιάδα Σχολή)'ndan mezun oldu ve ardından Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών)'nden diploma aldı. 1924 yılında aynı üniversitenin Tıp Fakültesine kaydoldu. 1930 yılında eğitimini tamamlayarak doktorluk diplomasını ve aynı zamanda tıp mesleğini icra etme ruhsatını aldı. 1932 yılında Selanik Tabipler Birliği (Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης)'ne üye oldu.

Rahiplik kadar doktorluk görevini de seviyordu. Bir doktor ve keşiş olarak, 1930-1938 arasında Athos Dağı'nda hizmet verdi. Oradan, Selanik'teki Blatadon Manastırı (Mονής Bλατάδων)'na başrahip olarak atanmasıyla ayrıldı. Blatadon Manastırı'nda önce rahip ve sonra başpiskopos oldu. "İhtiyar" Ioakeím Iverítis'in ölümü sonrasında, Blatadon Manastırı'na başrahip olarak atandı. Daha sonra aynı zamanda Selanik'teki Agia Anastasia Vasilikon Manastırı (Mονής Aγίας Aναστασίας Bασιλικών)'na başrahip olarak atandı. Her iki manastırın da en ihtişamlı günleri, Savranis'in başrahipliği döneminde yaşadı.

1962 yılında yaşlılık nedeniyle doktor olarak emekliye ayrıldı. Daha sonra Blatadon Manastırı başrahipliğinden de istifa etti. 1967 yılında başvurusunun ardından Athos Dağı'ndaki Kutsal İbera Manastırı'ndan ilahiyat diplomasını aldı ancak İberitis adını korudu. Ekümenik Patrikhane de ona, "Büyük Archimandrite" (Μέγα Αρχιμανδρίτη) unvanını vermişti. Hayatının son yıllarında gönüllü olarak manastırın dışında, hayatıyla ayrılmaz bağlantılı olan şehir olan Selanik'te,  Belissariou Caddesi 18'de bir apartman dairesinde yaşadı. Bu dönemde, Selanik ve Pire'deki büyük gayrimenkulleri satın aldı.

Pangratios Iberitis (Panagiotis Savranis Pagratios); zekası, bilgisi, sosyalliği ve özellikle tıp bilimine olan büyük sevgisi nedeniyle büyük takdir topladı. Çoğu zaman: "Ben önce doktorum, sonra ilahiyatçıyım" derdi.

25 Mayıs 1975 tarihinde, 79 yaşındayken, tüm elde ettiği birikim ve gayrimenkul gelirini, yurt içi ve dışından eğitim görmek üzere, Selanik Aristoteles Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaydolan çalışkan öğrencilerin giderlerini karşılaması koşulu ile, üniversiteye bağışladı. 

15 Eylül 1976 tarihinde, 81 yaşında iken öldü.


AYVALIKLI SANATÇI ve DÜŞÜNÜRLER XVII: Lefteris Köşklis (Λευτέρης Κιοσκλής)

Lefteris Köşklis (Λευτέρης Κιοσκλής), Helen avukat, Midilli belediye başkanı, PASOK [1] parlamentosu üyesi ve hareketin kurucu üyesiydi.

Kimon Köşklis (Κίμωνα Κιοσκλή) ve Christina Chatzimanolakis (Χριστίνας Χατζημανωλάκη)'in oğlu Lefteris Köşklis, 1913 yılında Ayvalık'ta doğdu. 1922'de ailesi, o ve kız kardeşi Ioanna (Ιωάννα (Βάνα) Αναγνωστοπούλου) ile birlikte mülteci olarak Midilli'ye gitti.

Selanik Üniversitesi'nde Hukuk okudu. Ulusal Direniş (Εθνική Αντίσταση)'te [2] ve iç savaş sonrası demokratik harekette yer aldı ve bu ona 1940'ların sonlarında hapis ve sürgüne mal oldu. 

1974 yılında PASOK'un kurulmasında görev aldı. O yıl yapılan seçimlerinde PASOK milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi. 1977 ve 1981 seçimlerinde iki kez Midilli Milletvekili seçildi. 1981 seçimleri sonrasında Ticaret Bakanı görevi ile görevlendirildi.

1982'de Midilli belediye başkanlığına aday oldu.

5 Mayıs 1991 tarihinde Midilli'de öldü,

----
DİPNOTL]AR
[1] Panhellenik Sosyalist Hareket ( PA.SO.K.) (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.)), sosyal demokrat bir Helen siyasi partisidir. 3 Eylül 1974'te Andreas Papandreou (Ανδρέας Παπανδρέου) tarafından kuruldu. Mayıs 2022'de parti içi referandumda partinin adının PASOK - Değişim Hareketi olarak değiştirilmesine ve tarihi bir amblemi olan yeşil güneşin yeniden canlandırılmasına karar verildi.


2022 Kongresi sonrasında PASOK Değişim Hareketi
adını aldı ve amblemini değiştirdi.

[2] Ulusal Direniş terimi, İkinci Dünya Savaşı sırasında gerilla örgütlerinin Yunanistan'ı kurtarmak amacıyla işgal güçlerine karşı yürüttüğü eylemi tanımlamaktadır . Direniş, Nisan 1941'de Yunanistan'ın düşüşü ve teslim olmasından hemen sonra başladı. Başlangıçta bireysel vatandaşların veya küçük vatandaş gruplarının kendiliğinden eylemlerinin ürünüydü, ancak yavaş yavaş direniş örgütlerinin kurulmasıyla organize bir biçim kazandı. Ulusal Direniş, Birleşik Krallık tarafından destekleniyordu.



3 Ocak 2024 Çarşamba

AYVALIKLI SANATÇI ve DÜŞÜNÜRLER XVI: Athanasios T. Gravalis (Αθανάσιος Θ Γκράβαλης)

Athanasios T. Gravalis (Αθανάσιος Θ Γκράβαλης), Helen gazeteci, yazar ve eğitimciydi.

1890 yılında Ayvalık'ta doğdu. Ünlü Ayvalık Akademisi (Ακαδημία Κυδωνιών)'nde lise eğitimini tamamladı (Köksal,2015). On yedi yaşından itibaren gazeteci olarak çalıştı. Midilli adasındaki Laikos Agonas (Λαϊκός Αγών) gazetesine yazılar gönderdi ve aynı zamanda, tütün tekelini elinde bulunduran Reji idaresi şirketinde çalışıyordu (Köksal,2023).

Athanasios'un niteliklerini ve özellikle Türkçe, Helence ve Fransızca dilleri bilgisini takdir eden Kydonia despotu Kydonion Grigoriou (Κυδωνιών Γρηγορίου) tarafından, 1912 yılında Moskonisia (Μοσχονήσια :: Alibey adası)'ya öğretmen olarak atandı. Bu görevi üç yıl sürdürdü. 1915'te Osmanlı hükumeti ile yaşadığı çatışmalar nedeniyle Ayvalık'ı terk ederek Midilli'ye sığındı.

Dünya Savaşı sonrasında, 1918 yılında, Helen mültecilerin evlerine dönmelerine izin verildiğinde, Athanasios, Ayvalık'a geri döndü. Burada; işgalci konumdaki Helen idaresi, Kızıl Haç ve geri dönen Helen mültecilerin lehine faaliyet gösterdi ve gazetecilik yaptı.

1922 yılına kadar Ayvalık'ta kaldı. İstiklal savaşı sonrasında tekrar Midilli'ye gitti ve artık burada kalıcı olarak yerleşti. Athanasios, kalıcı olarak yerleştiği Midilli'de, Astrapi (Αστραπή), Drasi (Δράση) ve Prosfygikí Foní (Προσφυγική Φωνή) gazeteleri için makaleler yazdı. 

1931'de; Grigorios Xenopoulos (Γρηγόριος Ξενόπουλος), Dionysios Kokkino (Διονύσιος Κόκκινος) ve Petro Haris (Πέτρος Χάρης)'in jüri üyeliklerini oluşturduğu, Noel kısa öyküsü edebiyat yarışmasında Gravalis birincilik ödülünü aldı.

Athanasios, Nazi Almanya'sının Yunanistan işgali sırasında, gazeteci ve gazete editörü olarak Nazi propaganda aygıtıyla işbirliği yaptı. Daha genel olarak, liberal siyasi konumlardan başlamış olmasına rağmen, aşırı sağa kaydı ve hayatının sonuna kadar Cunta yanlısı bir köşe yazarı olarak kaldı.

13 Şubat 1974'te öldü.

BİBLİYOGRAFYASI
Athanasios T. Gravalis, yaşamı boyunca yalnızca bir kitap yayınladı. 1930'da Midilli'de bastığı kırk iki öyküden oluşan bu kitaba Spasménes stíles (Σπασμένες κολώνες) adını verdi. 

1930
Σπασμένες κολώνες
Kırık sütunlar

Midilli: [yay. y.], ? x ? cm, s.256 (2.b.)
kısa öyküler.






----
KAYNAKÇA

Köksal, H.K. (2015)
    son erişim tarihi: 19.12.2023

Köksal, H.K. (2023)
    son erişim tarihi: 19.12.2023

1 Ocak 2024 Pazartesi

AYVALIKLI SANATÇI ve DÜŞÜNÜRLER XV: Evangelos Dadiotis (Ευάγγελος Δαδιώτης)

(foto.01) Evangelos Dadiotis (Ευάγγελος Δαδιώτης)
(1900, Ayvalık - 1992, Atina)
(kaynak: outcasteurope.eu)

Evangelos Dadiotis (Ευάγγελος Δαδιώτης), Helen muhasebeci, izci lideri ve gazeteci idi.

1900 yılında, burjuva tüccar Dimitrios A. Dadiotis (Δημήτριο Α. Δαδιώτη) ve Anastasia Evangelos Karafillas (Αναστασία Ευάγγελου Καραφύλλα)'in çocuğu olarak dünyaya geldi (foto.02). Dimitra (Δήμητρα) ve Aikaterini (Αικατερίνη) adında iki de kız kardeşi vardı (foto.03).

(foto.02) Babası Dimitrios ve annesi Anastasia.
(kaynak: facebook.com)

(foto.03) Evangelos'un kız kardeşleri Dimitra (solda) ve Katina (sağda.
(kaynak: el.wikipedia.org)

İlk okulu Zoodochos Pigi (Ζωοδόχου Πηγής) mahallesindeki Kato Panagia Erkek Okulu (Αρρεναγωγείο της Κάτω Παναγιάς,)'nda okudu ve ardından ünlü Ayvalık Akedemisi'ne gitti ve buradan mezun oldu.

1915 yılında, birinci dünya savaşı sonrasında tüccar olan babası tutuklanarak Balıkesir'e götürüldü ve burada öldürüldü (foto.04) ve (foto.05). Evangelos Dadiotis, annesi ve iki kız kardeşi ile birlikte babasının kardeşi Ioannis Dadiotis (Ιωάννη Δαδιώτη)'in yanına, İstanbul'a gitti. Burada, Pera'da, 6. İzci Grubu'na katılarak başkan yardımcısı oldu. Ayrıca Ticaret Okulu (Σχολή Εμπορίου)'ndan da mezun oldu.

(foto.04) ve (foto.05) Babası Dimitrios A. Dadiotis'e ait
cep saati ve gözlük. (kaynak:
outcasteurope.eu)

1919'da Ayvalık'taki malikanelerine geri döndü ve ilk izci grubunu kurdu (foto.06) - (foto.08).

(foto.06) Evangelos'ların malikânesi.
(kaynak: outcasteurope.eu)

(foto.07) Kato Panagia mahallesindeki Dadiotis ailesine ait evinin çizimi.
(kaynak: outcasteurope.eu)

(foto.08) 1901 yılında inşa edilen evin "kapı tokmağı".
(kaynak: outcasteurope.eu)

1922'deki yenilgi sonrasında geçici olarak Midilli Sourada (Σουράδα)'daki Alepoudellis Thrasyvoulos (Αλεπουδέλλη Θρασύβουλου)'in konağına yerleştiler (foto.09) [1]

(foto.09) Midilli Alepoudellis Thrasyvoulos Konağı.
(kaynak: facebook.com)

1927 yılında, aile üyeleri ve mürebbiye Vasiliki Karderini (Βασιλική Καρδερίνη) ile birlikte Atina'ya yerleşti. 1938'de aristokrat Freneli Adramytiou (Φρένελι Αδραμυτίου) ailesinin kızı Ariadni Vladimirou Hadjikomnenou (Αριάδνη Βλαδίμυρου Χατζηκομνηνου) ile evlendi.

Yirmi beş yıl boyunca, Atina'da büyük bir ilaç firmasının muhasebe ve finans müdürü olarak çalıştı. 1954 yılında Nea Smyrni Belediyesi meclis üyesi seçildi ve 1961'den ölüm yılı olan 1992'ye kadar yorulmadan 15 yıl boyunca "Nea Smyrni Kyryx" (Κήρυξ της Νέας Σμύρνης) gazetesini yayınladı.

Kidonya Birliği (Ένωσης Κυδωνιατών)'nin kurucu üyesi ve uzun yıllar genel sekreteri oldu. Ulusal televizyon kanallarında Ayvalık ve çevresi hakkında programlar yaptı. 

Evangelos Dadiotis, 1992 yılında öldü.

Aşağıdaki fotoğrafları ve bunlara ilişkin bilgileri "bir koleksiyon" sitesi olan "outcasteurope.eu"dan aldım. Bu koleksiyon Aleksandros Kefalas (Αλεξανδρος Κεφαλας) [2]'dan sağlamıştır.

(foto.10) Bayan Dadiotis'in taşıdığı, kocası Dimitrios'u
gösteren kolyesi.

(foto.11) Bayan Anastasia Dadiotis'e ait deri cüzdan.
(foto.12) Bayan Anastasia Dadiotis'e ait gümüş cüzdan.

(foto.13) "Çarmıhtaki İsa"yı tasvir eden gümüş çerçeveli muska.
MS 969 ile 1188 yılları arasına tarihlenen bu eser Dadiotis
ailesine aittir.

(foto.14) Dimitrios Dadiotis'e ait olan ve 19. yüzyılın sonu
veya 20. yüzyılın başına tarihlenen gümüş enfiye kutusu. 
(foto.16) Konstantinopolis hayır kurumlarının albümü.
Okumak için İstanbul'a gelen Evangelos'a aitti.
(foto.17) Dadiotis ailesinin hizmetçisi Vassilikis Hanım'ın
meşhur ayva tatlısının servis edildiği gümüş tatlı kutusu.

-----
DİPNOTLAR

[1] Alepoudelli ve kardeşi Panagiotis Thrasyvoulos'un Midilli'deki yazlık evleri idi. Sabun üreticisi aile, Atina Pire'deki "kış evlerinde" yaşıyordu. Bu konut bir kır evi gibi, yaklaşık 4 dönümlük geniş bir sahil alanı üzerine inşa edildi. Evin tasarımı İstanbullu mimar Eliades () tarafından yapıldı. Yapımı 1910-1912 yılları arasında iki yıl süren bu binayı, Midillili ampirik mimar Fouskas uygulandı.

[2] Aléxandros Kefalás (Αλεξανδρος Κεφαλας) 1977 yılında doğdu. Yunanistan Amerikan Koleji mezunu ve sanat tarihçisidir. Geçmişte Atina'daki bir galeride sergi küratörü olarak çalışmış, 2008'den bu yana ise sanat tarihi dersleri vermektedir. Lembos yayınlarında edebi değerlendirmeden ve mikro biyografiler dizisinden sorumluydu. Ailenin Ayvalık'taki yaşamını anlatan, Ayva Tatlısı (Γλυκό κυδώνι) adında bir roman yazdı.