24 Haziran 2024 Pazartesi

KATO PANAGIA/ZOODOCHO PIGI MAHALLESİ (Hayrettinpaşa Mahallesi)


(fotoğraf.01) Hayrettinpaşa Camiine dönüşen Kato Panagia kilisesi 
(kaynak: Psarros,2017:204) | fotoğraf: Lampakis,1907)

(harita.01)7.154. Hayrettinpaşa Mahallesi (Η Ενορια Της Κατω
Παναγιας/Ζωοδοχου Πηγης) topografik planı.

1. Kato Panagia kilisesi
2. Çan kulesi (bugünkü minare) ve giriş
3. Kız okulu
4. Erkek okulu
5. Papaz hücreleri
6. Agios Irini Şapeli
7. Noikélli evi
8. Sideri ailesinin evi
9. Çeşme
10. Yunan işgali sırasında emniyet müdürlüğü (1919-1922)
11. Profesör Alexandros Kolyfetis'in yaşadığı Papavafiadis Evi
12. G. Petridis'in sebze bahçesi
13. Ilias Mellos Evi (Venezis)
14. Ágías Triádas kilisesi
15. Agios Nikolaos kilisesi
16. Hamam
17. Giolia
18. Plati Sokak
19. Tersane
20. Kato Chora deresi [bugünkü 20. sokak]
21. Ayvalık hastanesi
22. Agios Haralambous kilisesi
23. Ayazma

7.5. KATO PANAGIA / ZOODOCHO PIGI MAHALLESİ
Zoodochos Pigi veya Kato Panagia kilise kompleksi, 1773 yılındaki yükseliş döneminde, Ayvalık'ın ayrıcalıklarının ünlü Oikonomous tarafından güvence altına alınmasından sonra [yapılan] büyük eserlerinin ilk ve en önemlisidir. O zamana kadar şehir zaten güneye doğru, sahil ve eski bataklığı, "Giolia" [Γκιόλια]yı takip eden Plati Sokak arasında önemli ölçüde genişletilmişti. O zamana kadar bölge Mesi Panagia mahallesine aitti ve o dönemdeki olaylar nedeniyle terk edilen mahalle, Yunanistan'ın birçok bölgesinden gelen yerleşimcilerle birlikte, nüfusu bir anda arttı. Bu nedenle yeni bir mahallenin kurulması gerekliydi. Zoodochos Pigis kilisesi ilk olarak 1780 yılında, çevresine eklenen okul, hastane ve yetimhane ile aynı zamanda inşa edilmiştir. Böylece kilise kompleksinin tamamı "Yetimlerin Aziz Meryemi" adını almıştı (Stavrakis,1861:41;Sakkaris,1920:24). Büyük bir yer üstü su toplama havzası kompleksin su ihtiyacını sağlıyordu (I. Amostolakis 1914, s.123, not 1). İnşa edildiği arsa o zamana kadarki yerleşim alanının ötesinde, kazanın güneydoğu eteklerinde yer aldığından, kompleksin geniş bir serbest alanda gelişebilmesi mümkün olmuştur.

Bu etkileyici çalışmalar hakkında, 3 Haziran 1821 olaylarından önce ve sonra çok sayıda yazılı ve sözlü güvenilir bilgi mevcuttur. Bu tanıklıklar, Geogrios I. Apostolakis'in Ocak 1884'te Ayvalık'taki Helenik okulu'na hitaben yaptığı ve aynı yıl Atina'da basılan konuşmasında özetlenmiştir. İlgili paragrafı aynen aktarıyorum:
"Oikonomos, 1780 yılında, kızı Eleni'nin kocası Hristofas ​​​​Pantzaris arazisinden küçük bir kısmını alarak, kendisine ait olmayan geniş bir alanda Yetimler Panagia Kilisesi'ni inşa etti, ve kilisenin bitişiğine ayrıca okulun rahiplerinin ve öğrencilerinin ikamet etmesi için 19 oda inşa etti. Bundan sonra 20 odalı Rum okulu da inşa edilmiş ve bu amaçla geniş bir antresi olan iki geleneksel oda ve geniş bir salondan sonra sarnıç eklenmiş ve sonra kilise inşa edilmiştir. Geleneklerden birisi de kütüphane kurulmasıydı ve ilk etapta 10.000 [liralık] parayla 300 cilt halinde, piskopos Efes'li Samuel'in eserleri ve kilisenin kimi azizlerinin felsefi ve Yunanca bazı yazıları kopyalandı, ardından 2 İspanyolca eser ile [kütüphane] onurlandırıldı.

Ve bu tapınak, Küçük Asya'nın tamamında [yapılalardan] daha parlaktı, bir minberleri, baş rahip ve piskoposluk koltukları vardı ve [bu koltuklar] abanozdan, fildişinden ve Kızıldeniz'in çeşitli kabuklularından oyulmuştu ve bir hiyerarşiye sahiplerdi. Tapınağın ortasında bulunan sunak ve sunakta yukarıdan aşağıya doğru çok güzel biçimde oyulmuş ikonların hikayelerini Bizans resim tarzında temsil etmektedir; Aziz Trapezus ve Artemisia teknik olarak daha ayrıntılı olarak ele alınmıştı ve tapınağın üç duvarı hıristiyanlığın tüm tarihini temsil ediyordu..." (Apostolakis,1884:8-9)

Dido, 1816 ve 1817 yıllarında Ayvalık'te kaldığı aylar boyunca, yetimlerin Meryem'i olduğuna inandığı "Büyük Kydonyalılar [Ayvalıklılar] Kilisesi"ni de ziyaret eder. Mükemmel akustiği karşısında şaşırır ve ona eşlik eden "profesör Pgigopios" (Sarafis), bunun "duvarlara gömülü çok sayıda kil kaptan..." kaynaklandığını açıklar. Daha sonra şunları söyler:
"Bu kilisenin içini süsleyen hagiografilerin [ikonların] tümü, zaten müzelerimizdeki Rönesans'dan önceki ikonların tarzıdır, döküm hale içindeki bazı aziz başları gerçekten ilgi çekiciydi..." (Didot,1826:401).

Dido, Bizans hagiografilerini hiç takdir etmedi. Ayvalık'daki resim atölyesini ziyaretinde kendisine şunları hatırlatıyor:
"Yunanistan'da resamlarla tanıştım ama birçoğu Avrupa'da eğitim almış olmasına rağmen bulundukları mekanın genel zevkine uyum sağlamak zorunda kalıyorlar ve öğrendiklerini de hızla kaybediyorlar. Ziyaret ettiğim "Kydonyalı Raphael", Türklerin beş yıl önce öldürdüğü bu şehrin bir Azizinin şehadetini büyük bir renk zenginliğiyle tasvir etmekle meşguldü. "(Didot,1826:402).

Büyük olasılıkla 1807'de öldürülen Aziz Geopios Hiopolitis'e atıfta bulunuyor.

23 Mayıs 1818 tarihinde yürüyüşleri sırasında Ayvalık'ta bazı tapınakları ziyaret eden William Jowett, Yetimlerin Meryem'i için şu notları alır
"Öğleden sonra [Ayvalık'ın] ana kilisesine gittim. Onların çanları yoktu. Cemaat tahta bir kirişin vurulmasıyla çağrılır... Uzun ve geniş salonda 15-16 kadın ayakta duruyordu...“ (Clogg 1972:650-651).

(fotoğraf.02) Hayrettinpaşa minaresi.
(kaynak: Psarros,2017:209)

Yetimlerin Meryem'i Kompleksi'nin kuruluşunun hemen ardından, Ayvalık kazasının itibarı arttıkça arttı ve artık daha da artan nüfusunun yeni yerleşim yerlerine olan ihtiyaçlarını karşılamak için etrafına yeni evler inşa edilmeye başlandı. Böylece, Zoodochos Pigi mahallesi kısa sürede nüfus ve boyut olarak Ayvalık'ın diğer büyük cemaati olan Pano Chora'daki Agios Dimitrios'u geride bıraktı. Farklı kökenlerine rağmen mahalle sakinleri, Oıkonomos'un yönetimini güçlü bir şekilde destekleyen sağlam bir sosyal tabaka halinde hızla toplandılar. Ne de olsa, Pano Chora'nın komşu evlerinde destekçileri olan eski toprak sahiplerinin ve kotzabasidlerin [kaçakçıların] o zamana kadar neredeyse kontrolsüz gücünü sınırlama politikasından yararlananlar halk katmanlarıydı. 18. yüzyılın sonunda bu karşıt toplumsal güçlerin şiddetli çatışmaları başladı ve bu arada siyasi koşullar kökten değişse de Pano ve Kato Chora sakinleri arasındaki geleneksel muhalefet devletin son günlerine kadar devam etti. Ben, çevredeki tepelerin yamaçlarında, önemsiz nedenlerle ayaklanan ve sık sık kafalarını taşlarla kıran, "üst sınıf gençler" ile "alt sınıf gençler" arasında, bir takım sporu gibi "taş savaşı" yaşandığını düşünüyorum (Karablias,1949:52), mevcut muhalifler bunu inkar etmese de, özünde Oikonomus döneminin sert çatışmalarının bir yansımasıydı.

(fotoğraf.03) Hayrettinpaşa camii minaresinden mahalle.
(kaynak: Psarros,2017:201 | fotoğraf: Diaremes,1972)

Ioannis Apostolakis taş savaşını 1914'te [ki bir yazısında] şöyle tanımlıyordu:
"Her pazar günü tatilinde, Aşağı mahallenin çocukları, yeni yetmeleri gençleri ve aklı kıt kadınları ve erkekleri, bir yerde toplanırlar, yukarıdaki dağlık bölgeye doğru görkemli bir geçit töreni düzenlerlerdi. Yukarı mahallenin savaşçıları da onları istedikleri yerde bekler; sapanlarla, kurşunlarla, taşlarla, sopalarla ve bıçaklarla saatlerce süren korkunç bir "taş savaşı" yürütürlerdi! Bu savaşçıların çoğu ayrıldıklarında, taşlarla, bazıları bıçak veya sopalarla yaralanarak, bazen de sadece yaralanmakla kalmayıp, ateşli silahlarla öldürülerek geri dönüyorlardı! Ve hayatına bu kadar acı [verecek] şekilde son veren çok kişi vardı, aynı zamanda bu barbar eylemin kurbanlarını tanıyanlar da vardı. Taş savaşının çılgınlığı içinde, bir grup rakiplerini şaşırtmak, dehşete düşürmek ve zafer kazanmak için, balık tutmada kullanılan bir paket dinamiti ateşlediler ve fırlattılar. Ve her gün yeni savaşlar verilene kadar, her yerde: salonlarda, balkonlarda, plajlarda, tavernalarda, civardaki mahalle kafelerinin köşelerinde, Aşağı Mahalle'nin gelişmiş savaş tekniklerine övgüler duyulurdu ve Apanohoritas diyarına girenlere yönelik aşağılamalar ve ağır sözler duyulurdu! [not:] Günümüzde çok fazla şiddetli taş savaşı yok, ancak daha yaşlı ve daha kahramanca, genç ve daha zayıf olanların utanç verici koruması tarafından geliştirilen meydana gelen tüm kötülüklerden sonra bu barbarlık tamamen bastırılmadı (I. Apostolakis,1914:78-79;Bibelas,1956:101; Gpavalis,1930:19).

Yetimlerin Meryemi'nden gelen Oikonomos, kendi mahallesinde başka projeler de yürütüyordu, ancak bu projeler, onun ölümünden sonra, o zamanlar kazanın iktidarını ele geçiren muhalifler ve eski ileri gelenler tarafından gizlenmiş gibi görünüyor. Bu tür çalışmalar belki de "Giolia" [Γκιολια] bataklığının kısmen kurutulması, su kemerlerinin inşası ve hamam inşaatıydı.

Hamam, Agios Georgios kilisesi ile Yetimlerin Meryem'i arasındaki eski bataklığın kurumuş bölgesinde bulunuyordu (Panagiotis Zografou'nun ifadesi, KMS Arşivi, sayfa A3, sayfa 192). Orada, yarı yıkılmış ahırların ve yabani otların arkasında bulduğum, tanımlanması zor bazı kalıntılar, sanırım Oikonomos'un bu projesine ait olmalıdır. 1821 yılındaki göç sonrasında kalan konutların geri verilmesinden sonra hamam bir daha faaliyet göstermemiştir. (Karablias,1949:206;A. Hiotopoulos'un ifadesi, KMS Arşivi, fac. 13, H', s. 311). Ancak, Vasilis Psarros [1]'un anlattıklarına dayanarak (ondan hatırladığı şekliyle tarif etmesini istemiştim), 4.11.1973 tarihinde benim çizdiğim eskizden de görülebileceği gibi, kullanılamaz olmasına rağmen neredeyse hiç bozulmadan korunmuştu.

Oikonnmos'un ölümünden sonra (1791), o zamanlar Kato Chora'nın neredeyse tüm alanını kaplayan devasa Zoodochos Pigi mahallesinden bölümler ayrılarak iki yeni mahalle oluşturuldu: Agios Georgios ve Agios Nikolaos (Stavrakis,1861:41, şehrin 1821 öncesindeki kiliselerinden bahser). Kaza nüfusunun dengeli bölümü için bu tedbiri gerekli kılan, tamamen pratik nedenlerin ötesinde Oikonomos'un haleflerinin işine yarayan, siyasi çıkarların da mevcut olduğu [da] kesindir. Başka bir deyişle, Aşağı Mahalle'nin halk katmanları, birliğini kırmaya, böylece yeniden iktidara gelen eskileri ve Oikonomos'un muhaliflerine karşı düşmanca tepkilerini kontrol etmeyi kolaylaştırmayı amaçlıyordu. Böylelikle Zoodochos Pigis mahallesi şehrin geri kalan mahalleleriyle sınırlıydı; bunların en büyüğü Agios Dimitrios mahallesiydi ve eski büyük toprak sahiplerinin "Büyük Partisinin" yandaşlarının kalesiydi. Zoodochos Pigis'in bölge kompleksi, popüler dilde "Kato Panagia", 3 Haziran 1821'deki isyan sırasında tüm Ayvalık ile yok edildi.

1830 yılında konutların geri verilmesinden sonra kilise alelacele onarılmış ve yeni Yetimlerin Meryem'inin inşasına kadar, kazanın merkez kilisesi olarak kullanılmıştı (Kerestetzi,1981:15).

1850'den sonra eski kilise yıkılarak bugün ayakta kalan kiliseye yer açıldı. Bu yeni kilise 1861 yılında tamamlanmış olup, 1954 yılına kadar ayakta kalan ve bağışçının anısına yazılan mermer sunak üzerindeki yazıttan da anlaşılacağı üzere (Kavouras, 7.11.1954):
HİZMETKARINIZ EUSTRATIOS PANDAVUS'u HATIRLA TANRIM 1861

Cephelerdeki kusursuz bina detayları, Taxiarchis (1844) veya Agia Triada'nın (1846) ilgili detaylarından daha karmaşıktır ve halihazırda neoklasizmin habercisidir. Kato Panagia, orta nefin karakteristik Ayvalıkvari yükseltisine sahip, Aeolian bölgesinin en büyüklerinden biri olan, üç nefli devasa bir bazilikadır. Hem şekil hem de boyut olarak, Oikonomos'un eski Yetimlerin  Meryemi Bazilikası'na karşılık geldiğini düşünüyorum. Muhtemelen kendi temellerinin üzerine inşa edilmiştir. Büyük eksonarteks, Sarmısak taşından yapılmış kemerli zarif bir revakla tüm batı yakasını kucaklamaktadır. Üstlerinde, çevredeki büyük pencerelerle aydınlatılan geniş jinekonit bulunmaktadır. Jinekomastiye çıkış, eksonarteksin kuzey portikosundan geniş bir ahşap merdivenle yapılır. Ana kilisenin iç kısmına, orta koridordaki ağır Korint sütunları ve çatının ahşap yapısını kaplayan tonoz ve kemerler hakimdir. Bütün bunlar: çatılar, kornişler, kurdeleler, kabartma resim çerçeveleri vb. gibi Neoklasik dönemin alçı dekoratif unsurlarıyla tamamlanan bağdadinin hafif elemanlarıdır. Taxiarches kilisesi ve benzer yapıları gibi bu da muhtemelen 1880'lerin eseridir. Tapınağın boyanması iki aşamada yapılmış gibi görünüyor. En eski hagiografiler ünlü sanatçı Michael Hatzikomnenos'un, en yenileri ise aynı zamanda ünlü hagiograf Georgios Agrafiotis'in çalışmalarıydı. (Kontoglou,26.7.1953:3). Zeytin ağacından yapılmış ikonostasis, kazadaki en büyük ve en güzel ahşap oyma işiydi ve yerel "oymacılar" [ταλιαδουρων] tarafından yapılmıştı. En azından 1954 yılına kadar sağlamdı (Kontoglou,12.7.1953:3;Kavouras,7.11.1954:1) [(fotoğraf.04)-(fotoğraf.07) arası]. 

(fotoğraf.04) Kato Panagia kilisesi.
(kaynak: Psarros,2017:205 | fotoğraf: Diaremes,1972)

(fotoğraf.05) Kato Panagia kilisesi.
(kaynak: Psarros,2017:205 fotoğraf: Diaremes,1972)

(fotoğraf.06) Kato Panagia kilisesi.
(kaynak: Psarros,2017:206 fotoğraf: Diaremes,1972)

(fotoğraf.07) Kato Panagia kilisesi.
(kaynak: Psarros,2017:207 fotoğraf: Diaremes,1972)

Kilise, açıkça Oikonomos'un Yetimlerin Meryem'i kompleksinin sınırlarıyla örtüşen devasa bir alanın içinde yer almaktadır. Ana giriş, yağmur yağdığında bölgenin sularının toplandığı Plati Sokak'a dik, taş döşeli geniş bir yolun güney tarafındaydı ve bu nedenle [bu dere] "Kato Chora deresi" olarak adlandırılıyordu. Kato Chora'nın neredeyse tamamının sularını denize taşıyan bu arnavut kaldırımlı dere/nehir [ile] "Giolia" [Γκιολια] bataklığı drenaj çalışmaları Oikonomos zamanından kalma olabilir. Kato Panagia kompleksinin diğer iki girişi, kapalı alanın kuzey ve batı tarafında yer alıyordu. Bu alanın içinde, kilisenin yanında bir de Agia İrini şapeli bulunmaktaydı (Bibelas,1956:53). Papaz hücreleri ve ofisleri, bahçe duvarının kuzey tarafında, batı girişinin yakınındaydı (harita.02).

(harita.02) Kato Panagia Kilisesi kompleksi plani: DEP/I.Kanakis, 1976.
(kaynak: Psarros,2017:211)

1. Erkek mektebi
2. Kato Panagia kilisesi
3. Kuyu
4. Çeşme
5. Çan kulesi ve giriş
6. Kız okulu
7. Papaz hücreleri
8. Plati Sokak

Mahalle kompleksi ayrıca, 1821'de boşaltılan kaza halkının evlerine dönüşünden sonra, muhtemelen onarılmakta olan eski binalarda faaliyet gösteren Kato Chora Erkek Okulu ve Kız Okulu'nu da içeriyordu. 1881 yılında, Efstratios Pandavos'un bağışları karşılığında, günümüze kadar ayakta kalan, beş derslikli yeni bir erkek okulu "sıfırdan" inşa edildi. (Fiorakis,1997:7) [(fotoğraf.08) ve (fotoğraf.09)].

(fotoğraf.08) Erkek okulu girişi.
(kaynak: Psarros,2017:216)
 
(fotoğraf.09) Erkek okulu girişi.
(kaynak: Psarros,2017:216 | fotoğraf: Diaremes,1972)

Aynı sıralarda güney tarafında, aynı zamanda kompleksin anıtsal ana girişi olan çan kulesinin heybetli kaidesi inşa edildi. Tamamen sarmısak ocaklarından çıkarılan yontma taşlarla inşa edilmişti ancak, temel zemininin uygun görülmemesi nedeniyle çan kulesi hiçbir zaman tamamlanamamıştır. (Karablias,1949:48).

Kato Panagia kompleksi, 1909 yılında inşa edilen beş sınıflı yeni kız ilkokulunun "sıfırdan" inşaatıyla tamamlandı. [Bu] kilisenin cephesine bakan [bina], hayırsever Nikolaos Nakellis'in bağışları ile yapıldı (Sakkaris,1920:185). [Bina] zarif sütun dizileri ve iç avluya doğru olan revakı ile L şeklinde muhteşem bir neoklasik yapıdır. Mimari tasarımı Ayvalık Akademisi'nin öğretmeni Alexandros Pantazis tarafından yapılmıştır. [Pantazis 1923] mübadelesinden sonra, uzun yıllar Midilli'de kamu teknik personeli [νομομηχανικος] olarak çalıştı. (Καβουρας, 7.11.1954 ve 6.3.1955). [Bu] kızokulu, Oikonomos'un büyük yer üstü su toplama tankının bulunduğu yere inşa edildiği için bu tank bu şekilde yok edilmiştir. (I.Apostolakis,1914:123) [(fotoğraf.10) ve (fotoğraf.11)].

(fotoğraf.10) Kız okulu bahçe girişi.
(kaynak: Psarros,2017:215 | fotoğraf: Diaremes,1972)

(fotoğraf.11) Kız okulu girişi.
(kaynak: Psarros,2017:215 | fotoğraf: Diaremes,1972)

Kato Panagia mahallesi, Kato Chora'nın merkezi bölgesini kapsıyor ve denize kadar uzanıyordu. Kıyı bölgesinde çok sayıda zanaat ve sanayi tesisi bulunmaktaydı, ancak esas olarak zeytin değirmenleri, sabun fabrikaları, fıçı atölyeleri, makine atölyeleri, tersaneler bulunuyordu (Karablias,1950:53; Casadellis,1973:31). Bölge, halkın [1830 sonrasında] geri dönüşünden sonra kalıntıların temellerinden denize doğru, yüz metreden fazla genişlikte büyük setler yapılarak dolduruldu. Bu bölge her zaman "Gialos mağarası" [του Σπηλιου ο Γιαλος] adıyla bilinen, neredeyse tamamen iş yerlerinin bulunduğu bir bölge olarak kalmıştır. (Cazadellis,1973:31). Kato Chora deresinin [sel kapanının] hemen ağzında, sağ kıyıda Sevasto'nun büyük zeytinyağı sıkımhanesi vardı. Karşısında Hacıkambouris ailesinin evi, onun ötesinde ise doktor-mikrobiyolog bayan Savva-Kotzia'nın evi vardı. (Kavouras,26.12.1954:4). Biraz daha aşağıda, kumsalda, denize bakan ahşap kaplı bir platforma sahip Carnaias ve Boubalikis'in kafeleri vardı.

İç kısımda ise Plati Sokak'ın geçtiği yerleşim alanı vardı. Kato Chora deresi ile kesiştiği yerde, Agios Dimitrios mahallesindeki Pano Chora Pazarı'na karşılık gelen, çok eski zamanlardan, belki de Oikonomos'un zamanına kadar dayanan yerel bir pazarı vardı. Yerleşimin bu bölgesinin mevcut sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya devam eden agoranın [çarşının] diğer dükkanlarıyla birlikte halen faaliyet gösteren Mantzourani'nin eski kafesinden dolayı [burası,] "Mantzourani çarşısı" [Ματζουραν Τσαρσι] olarak anılmaktaydı. Ayrıca Asimenios ve Kontaras'ın kahveleri, Grammos'un helvahanesi [χαλβατζιδικο] bugün hala faaliyette olan bir fırın, Zacharias'ın bakkalı, Makrellis'in meyhanesi ve boğazın ortasındaki evi, Koulouris'in fırını, Kelmali'nin bakkalı, Antonis'in ve Baklas'ın şekercisileri bulunmaktaydı (1909 doğumlu Panagiotis Stathellis'in ifadeleri, Midilli 9.10.2003).

Plati Sokak'ta, biraz daha kuzeyde Profesör Giannis Imbriotis'in evi ile Tsourtsoulas ve Baroutis ailelerinin evi vardı. (Kavouras,21.11.1954:7). Kato Chora deresi köprüsünden sonra [06'dan bahsediyor, 20 Sokak ile Cumhuriyet Bulvarı köşesi] Plati Sokak boyunca Grigoris Papadopoulos, Kritsini, Armada, Mantzouranis ve diğerlerinin evleri vardı (Imbriotis,1972:501-503). Aşağıdaki hastane yönünde, dar sokağında (Sokak no.19) Panagiotis Stathellis, Dadiotis, Hacısavva, Aivaliotis ve Plomaritis ailelerinin evleri vardı.

Plati Sokak'tan Kato Panagia kilisesi'ne doğru çıktığımızda, ilk köşede hayırsever Nikolaos Nakellis'in ailesinin eviyle karşılaşıyoruz. Parapano'da, tapınak bölgesi girişinin tam karşısında yer alan büyük köşe evi, 1919-1922 dönemi Girit polislerinin karargahı olan "Konak" idi (Panagiotis Stathellis'in ifadesi, Midilli, 9.10.2003). Daha ileride profesör Alexandros Kolyfetis'in yaşadığı Papavafiadis'in evi bulunmaktaydı (Kavouras,21.1954:7). Yan tarafta Christoulos ailesinin evi vardı. Christodoulos Thisvi'nin kızı, 1922 Rum göçü sırasında, burada bir Türk subayıyla evlendi ve Ayvalık'ta kaldı. Kato Panagia erkek okulunun yanında Molyviatis ailesinin evi vardı (Imbriotis,1972:502). Kato Chora deresinin güneyinde ve Kato Panagia'nın yakınındaki dar alanda Dalaklı ailesinin de evi vardı (Dalakles,1973:4).

20. yüzyılın başında Zoodochos Pigi mahallesinde sekiz yüz ev, yani yaklaşık 4.000 kişilik bir nüfus vardı. Burada ağırlıklı olarak tüccarlar, sanayiciler, zanaatkarlar, bölgedeki fabrikalarda çalışan işçiler ve balıkçılar yaşıyordu. (Panagiotis Zografou'nun ifadesi, KMS Arşivi, dosya A3, bölüm H', s. 203). Kato Panagia mahallesinden Demogerontia için beş temsilci seçilirdi. (Kerestetzis,1981:36,37). 1920'deki rahipleri Poseidon Zafefellis ve Mitrofanis Levendellis'ti. (Yunan Rehberi,1920:128)

(fotoğraf.12) Kato Chora deresi ile 20.Sokak'ın birleşimi.
(kaynak: Psarros,2017:217 | fotoğraf: DEF,1990)

O zamandan bugüne bu bölge çok az değişti. Sahilde yeni setlerle yeni bir cadde açıldı ve sahil bölgesindeki birçok eski binayla bir arada var olan bazı yeni binalar inşa edildi. Kato Panagia kilisesi, 1923 yılından sonra Hayrettin Paşa Camii adıyla camiye dönüştürülmüştür. Kilise yapısının anıtsal ana girişi olan çan kulesinin tabanı, 1954 yılına kadar korunmuştur. Ancak 1954'ten kısa bir süre sonra kompleksin tüm çevresi ve kuzey tarafındaki hücrelerle birlikte girişte yıkıldı. 1960 civarında, dış narteksin güney tarafının önüne uzun bir minare inşa edildi, ancak Ekim 2003'teki şiddetli bir fırtına sırasında, jinekomastinin [kadınlar mahvili] güneybatı köşesi ile beraber çöktü. Bugün minare restore edilerek jinekomastideki hasar onarılmıştır. Erkek okulu ve kız okulu neredeyse bozulmadan korunmuş ve okul olarak işlevini sürdürmektedir [kitap yayına hazırlandığı sırada okullar eğitim etkinliği gösteriyordu]. Bununla birlikte, bazı kalitesiz yüksek duvarlar, kilisenin etrafındaki eski büyük avluyu daha küçük bölümlere ayırmış, boş alanların oranlarını değiştirmiş ve yaşayan eski binaların kalitesi ile kilise avlusuna yapılan müdahaleler hoş olmayan bir tezat oluşturmuştur.

[1] Vasilis Psarros (1888-1976), Anastasios Orlandos yönetimindeki Bizans Anıtları Restorasyon Bakanlığı'nda uzun yıllar usta zanaatkar olarak çalıştı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder