16 Haziran 2025 Pazartesi

AYVALIK'lı YAZARLAR DERMESİ
[Ali] Gökçen Adar

(foto.01) Gökçen Adar.
(kaynak: hurriyet.com.tr)

Gökçen Adar, 1940 yılında İzmir'de doğdu. 

Okul hayatına İzmir İnönü İlkokulu'nda başladı. İzmir Karataş Ortaokulu'nda ve İzmir Karşıyaka Lisesi'nde orta eğitimini tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi'nde yaptı. Buradan makine yüksek mühendisi olarak mezun oldu. 1972 yılından itibaren mühendis olarak çalıştı ve 1992 yılında emekli oldu. Gittiği yerlerden topladığı, yaklaşık 3 bine yakın "ev yemeği reçetesiyle" oluşan müthiş arşivini şimdiye kadar yayımladığı kitaplarında paylaştı. İstanbul ve İzmir'de desen, Anadolu el sanatları, aydınlatma araçları, mutfak-sofra gereçleri konulu sergiler açtı. Bu konularda çok sayıda makale ve kitap yazdı.

Adar Alaçatı'da yaşamaktadır.

ESERLERİ
01. Kitapları

01.01. [1999]
Ege lezzetleri.

110+1 sayfa. 23.0 x 27.5 cm.

İstanbul : Komili.
01.02. [2000]
Legendary coasts : from the Aegean to the Mediterranean (Sadun Boro ve Şadan Gökovalı ile beraber).

356 sayfa. 24.0 x 34.0 cm.

İstanbul : Türkiye Ekonomi Bankası Yayınları.
01.03. [2000]
Mavi turkuaz : Ege'den Akdeniz'e kıyıların efsanesi (Sadun Boro ve Şadan Gökovalı ile beraber).

356 sayfa. 24.0 x 34.0 cm.

İstanbul : Türkiye Ekonomi Bankası Yayınları.


01.04. [2003]

Dünya fındık lezzetleri.

248 sayfa. 16.5 x 23.5 cm.

İstanbul : Fındık Tanıtım Grubu.
01.05. [2004]
Mutfakta dört mevsim : ilkbahar - yaz.

319 sayfa. 16.5 x 23.5 cm.

İstanbul : Epsilon Yayınları.

01.06. [2004]
Mutfakta dört mevsim : sonbahar - kış.

360 sayfa. 16.5 x 23.5 cm.

İstanbul : Epsilon Yayıncılık.

01.07. [2004]
From the Taurus Mountains to the Mediterranean : tastes of Antalya.

144 sayfa. 21.0 x 29.5 cm.

Antalya : Antalya Tanıtım Vakfı.
01.08. [2006]
Yaşamla flört.

149 sayfa. 16.5 x 23.5 cm.

İstanbul : Epsilon Yayıncılık.
01.09. [2008]
Balık : deniz kokan 80 unutulmaz tarif.

147 sayfa. 15.0 x 22.5 cm.

İstanbul : Hayykitap.
01.10. [2009]
Ot : yaban yeşilleriyle 100 nefis tarif.

184 sayfa. 16.5 x 23.5 cm.

İstanbul : Hayykitap.
01.11. [2012]
Bir o yaka bir bu yaka (Maria Ekmekçioğlu ile beraber).

267 sayfa. 22.0 x 26.0 cm.

İstanbul : İnkılap Kitabevi.
01.12. [2019]
Anadolu sosları.

465 sayfa. 21.5 x 15.5 cm.

İstanbul : Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

01.13. [2022]
Pişir pişirebildiğin kadar.

472 sayfa. 15.5 x 21.5 cm.

İstanbul : Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.