12 Ağustos 2023 Cumartesi

BİR AHMET YORULMAZ BİBLİYOGAFYASI "denemesi"

    
    
Ahmet Yorulmaz (7 Şubat 1932 - 31 Mart 2014)
(fotoğraf: Tarlakuşu Gurmeko

GİRİŞ

Hep yazmışımdır; bir "kasabayı", hele hele Ayvalık türü bir "kasabayı" yazabilmek için: çıkmaz sokaklarına kadar gezmek, o "kasabanın" sahipleri ile bulduğunuz her fırsatta konuşmak ve hakkında ne yazılmışsa okumak gerekir. Ardından; duyduklarınızı okuduklarınızla (ya da tam tersi), -hatta- okuduklarınızı okuduklarınızla “mukayese” etmek, profesyonel donanımınız ya da o ana kadar sizde oluşan bilgi birikimi ile “çelişen” her durumu netleştirebilmek için, kendinizi daha da derinleşecek araştırmaların içine bırakmanız gerekir. Ki bu; uykusuz geceler, taşan kül tablaları, masaya dökülen çayın izleri ve Pericik'in (bu arada neredeyse her yazımda adı geçen “Pericik” kim? O; benim ayazmam, yıllar süren susuzluğumun kutsal suyu, yani sevgili eşim Nuran'ımdır...) “fırçaları” eşliğinde ilerleyen, “sıkıntı dolu” bir maceradır. 

Ve tamamlandığında bu macera, mükemmel bir ödül sizi bekler: gülümseyen yüzünüz...

Bibiyografyasını çıkartmaya çalıştığım ve birazdan sizlerle paylaşağım Ahmet Yorulmaz, benim gibi “bu kasabada doğmamış” birisini, on yıldır süren bir “maceraya”: Ayvalık araştırmaları macerasına, davet eden kişidir. Bu Ayvalık araştırmaları macerası, on yıldır sürüyor olsa da, Ahmet Yorulmaz'ı yazdıkları ile tanımam, 1993 yılına dayanır. 

O yaz, sevgili mimar Gündüz'ün (İşgüder) aracılığı ile Çamlı'da bulduğumuz bir otelde kalarak geçirdiğim tatilde kitabıyla tanışmış ve bu kasabayı gezmeme yardımcı olmuş kişiydi. Ve ne üzücüdür ki Ahmet Yorulmaz, o günlerin üzerinden geçen çeyrek yüz yıldan fazla süre boyunca, hep arzuladığım ama bir türlü yazdıkları dışında tanışamadığım kişi olarak kaldı bende. 

BİR KİTAP ÇALIŞMASINDAN BLOGA...
Yıllar yılları kovaladı. Ahmet Yorulmaz kitaplarını "sahaflardan" birer ikişer satın almaya, Türk Dünyası Gazetesi'ni değerli meslektaşım Müjdat Soylu sayesinde okumaya ve çevirilerinin bir bölümünü yayınladığı Varlık Dergisi'ni de değerli dostum Taylan Köken sayesinde incelemeye çalışmıştım.

Bu arada hemen belirtmeliyim: Türk Dünyası Gazetesi'ne ait "ciltlenmiş tam koleksiyonun" ikincisinin Şaban Ersin Taş'ta olduğunu, Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi'nin "9-11 Nisan 2019 - Ahmet Yorulmaz Günleri" etkinliği ön çalışmaları sırasında öğrendim. 

Türk Dünyası Gazetesi sayılarını okuduktan hemen sonra, kolları sıvayıp Ayvalık'ı yazan "adamın" yazdıkları: bir Ahmet Yorulmaz bibliyografyası denemesi” çalışmasını yazmaya başladım. Bir yanda da, Ahmet Yorulmaz yaşamda iken onunla birlikte olanları, "bir kurultay düzenlemek için" yüreklendiriyordum. Bu çabam son güne kadar sürdü de... 

İlkin Ayvalık Gazetesi arşivi düzenlemesi işi, ardından kütüphane müdürü sevgili Aygül (Öncel Şahin), Ayvalık araştırmacısı arkadaşım sevgili Taylan (Köken) ve bir grup değerli arkadaşımızla peş peşe yaptığımız iki sempozyum: "Ahmet Yorulmaz" ve "Feyza Hepçilingirler" sempozyumları ve ardından yakalandığımı öğrendiğim hastalık için Pericik'le birlikte verdiğimiz mücadele ve üçüncü yılında geçirdiğim beyin ameliyatı sonrasında kullanamadığım "sağ el" (bir mimar ve sağlak olarak, sağ eli kullanamamanın ne olduğunu en iyi bilenlerdenim artık), bu kitap gibi nice Ayvalık projem de son buldu... 

Elimde kalan bu son olanak olan "blog" ile, yoluma devam etme kararı verince de, Ahmet Yorulmaz yayını bir "blog projesine" dönüşüverdi.













Bu çalışmayı sevgili arkadaşım Taylan'la birlikte ürettiğimizi ve "gazeteler" bölümünün "az eksikli olmasını" sayın Şaban Ersin Taş'a borçlu olduğumuzu ve sevgili arkadaşım Aygül'ün içten desteği ile "ofset kopya" yöntemle çoğaltılarak Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi yayını olduğunu bir kez daha vurgulamam gerekir.

ÇALIŞMANIN METODU ve ELDE EDİLEN SONUÇLARI HAKKINDA
Google arama motoru üzerinden, “Ahmet Yorulmaz” biçiminde sorgulama yapan bir araştırmacı, karşısına çıkan binlerce sayfanın linkini görüp (ki biraz önce yaptığım sorgulamada 756.000 sonuç derlendi), -aynen benim ilk defa karşılaştığımda olduğu gibi- büyük bir sevince kapılıp, karşısında duran sonuçları hevesle tıklamaya başladığında, çok büyük bir “hayal kırıklığı” yaşayacaktır. 

Zira, “zaten işleri” bu olan şaşalı yayınevleri de dahil olmak üzere, neredeyse tüm sonuçlar, “en azından” eksiktir. Ve zaten onların da kaynağı, ya bir ya da bilemediniz üç-beş çalışmadır.

Benzer duruma düşmemek için, Ayvalık'ı yazan "adamın" yazdıkları: bir Ahmet Yorulmaz bibliyografyası denemesi'nde, kendime çok geniş bir “ilgi alanı” belirlemesi yaparak çalışmalarıma başladım.

Bu kabulle, çalışmanın ilgi alanını:
  • Yazarın kendi kitaplarının tüm baskıları,
  • Yazarın çeviri kitaplarının tüm baskıları,
  • Yazarın kitaplarından yapılan çeviri kitaplar,
  • Yazarın hazırladığı tanıtım broşürü veya yerel yayınlar,
  • Yazarın çevirilerinin basıldığı antolojiler,
  • Yazarın çevirilerinin basıldığı dergiler,
  • Yazarın muhabirlik döneminde yazdığı gazete haberleri ve köşe yazıları,
  • Yazarın çıkarttığı Türk Dünyası adlı yerel gazete ile diğer yerel gazetelerde çıkan yazıları,
  • Yazar hakkında yapılan akademik çalışmalar olarak belirledim.
Yazarın katıldığı; imza günleri, söyleşi, panel ve konferansları ise dönemin gazeteleri ve sanat dergilerinde çıkan duyurular üzerinden belirlemeye çalıştım. Uzun süren bu belirleme çalışması ardından, yazarın tüm basılı eserlerini ve tüm baskıları ile birlikte satın aldım. Her bağımsız yürütülen çalışmada olduğu gibi bu çalışmada da, “bütçe kısıtlılığı” nedeniyle edinilemeyen çok az sayıda yayın ile, akademik tezler ve makalelerin de küçük bir kısmının sayısal kopyalarını edinmekle yetindim. 

Yazar hakkındaki akademik çalışmaları; Milli Kütüphane, YÖK, TÜBİTAK, TÜBA, Türkiye Makaleler Kaynakçası ve Akademik Dergiler Dizini üzerinden yaptığım taramalar ile belirledim ve olanaklar ölçüsünde sayısal kopyalarını da yine bu mecralardan edindim. 1962-2014 yılları arasındaki Milliyet, Hürriyet ve Cumhuriyet gazeteleri ile Varlık, Türk Dili, Milliyet Sanat Dergisi, Cumhuriyet Kitap Eki arşivleri üzerinde çalışmalar yaptım ve yine olanaklar ölçüsünde sayısal kopyalarını edindim.

Yazarın, Türk Dünyası ve Ayvalık gazetelerinde çıkan yazılarını ise, doğrudan orijinal kaynaklar üzerinden gerçekleştirdim. Bir kez daha yineleyim: Türk Dünyası gazetesi koleksiyonunu bana açan sevgili meslektaşım Müjdat Soylu'ya ve Ayvalık gazetesi koleksiyonunu incelememe açan sayın Selden Emre'ye tüm Ayvalık halkı ve Ayvalık üzerine çalışma yapacak araştırmacılar adına teşekkür ediyorum.

Ardından sempozyum hazırlıkları sırasında, 9 Ocak 2019 günü değerli arkadaşım sevgili Cafer (Çaylan) ile Gömeç'te gerçekleştirdiğimiz "Semra-Volkan Berksu röportajı" gibi yoğun çabalara karşın, Ayvalık'ın çok değerli bilgi kaynağı olan diğer gazete koleksiyonlarını inceleyemediği için, elinizdeki bu çalışma büyük eksiklerle tamamlandı.

Kütüphanede bibliyografi çalışmaları sürerken, bir gün Taylan, Kütüphaneye bir çanta ile çıkageldi ve çantanın içinde "o güne kadar birikmiş" sayısız kupürlerden oluşan bir koleksiyon ile karşılaşıverdik. "Sevinçten çıldırmak" sanırım böyle bir şey olsa gerekti. Bu kupür koleksiyonu Ersin A'bi (Ersin Şaban Taş) tarafından oluşturulmuştu ve aşağıda okuyacağınız "bibliyografya" bu sayede "az eksikli" olabildi. 

Hemen Taylan'la bir karara vardık ve aşağıda okuyacağınız satırları belgeye ekledik [s. 11]:

BİR AHMET YORULMAZ BİBLİYOGRAFYASI denemesi... 
Ayvalık; tüm geçmişi ile birlikte ele alındığında “süreksizlikler” arzeden, öznel bir tarihsel konuma sahiptir. Bu durum, bir çok konuda olduğu gibi, şehrin kültürel kimliğinde de hissedilen “derin” boşluklar yaratmakta, o boşlukların doldurulabilmesi -şehri kavranabilir kılacak bütünselliğe ulaştırılabilmesi- için, çok kapsamlı, çok boyutlu ve çok farklı çalışmalar yapılması gerekmektedir.

İşte biz bu broşür ile, o “derin” boşlukları, küçük bir miktar da olsa, doldurulabilmesi için mütevazı bir katkı vermeye çalıştık. Bu cümleden hareketle okur, bu “denemenin” bir “derleme” olduğunu sanmamalıdır. Araştırmacılara yönelik hazırladığımız “Ahmet Yorulmaz Bibliyografyası denemesi” satırlarına giren her belge okundu, kayıtlandı, dizinlendi ve Kütüphanemizde başlattığımız “Ayvalık yerel dermesi”ne eklendi. 

Bibliyografya “yazarın yazdıkları” ile “yazar için yazılanlar” olarak kolayca anlaşılabilen bir tasnifleme ile ama, belgenin niteliğine göre ayrıştırılmış ve 11 başlık altında toplanmıştır. Ahmet Yorulmaz özelinde ya da onu da ele alarak hazırlanmış olan belgelerde, “Dizin: belge Ahmet Yorulmaz üzerinedir.” belirtmesi yazılmış, diğer belgelerde ise, yazarın ele alındığı sayfalar dizinlenmiştir. 

Bu çalışmanın “en az eksikli” olmasını sağlayan sayın Şaban Ersin TAŞ'a özellikle teşekkür ediyoruz. Sayın TAŞ'ın “özenle biriktirdiği” mükemmel arşivini bizlere açması sonucunda; Bartın Gazetesi ile Hürses Gazetesi başta olmak üzere daha pek çok yerel gazete bu sayfalarda yerini alabildi. 

Bir başka değiş ile sayın TAŞ; Ahmet Yorulmaz'ın bir dostu olarak, hep Ayvalık'ı yazan arkadaşının, olabildiğince eksiksiz yazılmasını sağlayan kişi oldu. 

Saygılarımızla,

Hayri Kaan KÖKSAL
Taylan KÖKEN

Bu bibliyografyadaki bir diğer büyük eksiklik ise, “Kaynakçalardaki Ahmet Yorulmaz” adlı bölümdür. Aynı zamanda, dört yıldır üzerinde çalıştığım "Ayvalık Bibliyografyası"nın hazırlıkları tamamlandığı halde ve dolayısı ile derlenmesi çok kısa bir süre içinde tamamlanabilecek bu bölüm, "nedense bir türlü" bölüm yazısı haline dönüşemedi. 

Biliyorum... 
Bu çok ciddi arama-tarama çalışmalarına karşın okur, hala eksiği bulunan bir bibliyografya ile karşı karşıya kalmış olabilir. Bu nedenle, çalışmaya "Bir Ahmet Yorulmaz Bibliyografyası denemesi" adını vermeyi tercih ettik. Umarım, “mütevazı olanaklar ile” ve "tamamen bağımsız yürütülen" bu çalışma, düzgün mali kaynaklar ve çalışkan kadrolar ile desteklemiş başka ciddi projelere açık bir davet çağrısı olur.

Sevgili Ersin A'biye, Sevgili Aygül'e ve sevgili Taylan'a bu çalışma için tekrar teşekkür eder "bibliyogafya denemesini" değerli eleştirilerinize sunarım...

-- * --

AYVALIK'ı YAZAN "adamın" YAZDIKLARI Bir Ahmet Yorulmaz Bibliyografyası "denemesi"

BÖLÜM 1. "yazarın yazdıkları"
A. Broşürler
Tarihi, coğrafyası, ekonomisi ve turizmi ile Ayvalık
Geylan Kitabevi, Ankara, 16 s., 1969.

B. Kitaplar
Ayvalık'ı gezerken : tüm konular-haritalar
Geylan Yayınları, İstanbul, 94 s.+ 2 h., 1977. 
diğer basımları
2.b: Ayvalık'ı gezerken : genişletilmiş ikinci baskı, with English text
Geylan Yayınları, İstanbul, 119 s.+ 32 s. + 1 h., 1983.
3.b: Ayvalık'ı gezerken : geliştirilmiş 3. basım
Geylan Yayınları, İstanbul, 166 s. + 1 h., 1991.
4.b: Ayvalık'ı gezerken : geliştirilmiş 4. Basım
Geylan Kitabevi, Ayvalık, 207 s. + 1 h., 1994.
5.b: Ayvalık'ı gezerken : geliştirilmiş 5. basım 
Geylan Kitabevi, İstanbul, 176 s. + 1 h., 1998.
6.b: Ayvalık'ı gezerken : 6 “Cunda” konusunda bilmek istediğiniz her şey.
Geylan Kitabevi, İzmir, 212 s. + 2 h., 2000.
7.b, 8.b: Ayvalık'ı gezerken
Dünya Yayıncılık, İstanbul, 230 s. + 1 h., 7.b:[2004], 8.b:[2005].
9.b, 10.b: Ayvalık'ı gezerken : geçmişi ve şimdiki zamanıyla…
Remzi Kitabevi, İstanbul, 223 s., 9.b:[2008], 10.b:[2011].

Savaşın çocukları Girit'ten sonra Ayvalık
Belge Yayınları, İstanbul, 135 s., 1997.        
diğer basımları
2.b, 3.b: Belge Yayınları, 2.b:[1997], 3.b:[1998].
4.b: Geylan Kitabevi, Ayvalık, 144 s., 2000.
5.b, 6.b, 7.b, 8.b: Remzi Kitabevi, İstanbul, 143 s., 5.b:[2002],6.b:[2002], 7.b:[2006], 8.b:[2007].

çevirisi
Τα παιδιά του πολέμου Από την Κρήτη στο Αϊβαλί [Girit'ten Ayvalık'a savaşın çocukları]
Omega Yayınevi, Atina, çeviri: Stélios Roḯdis, 207 s., 2005.

Ayvalık'ta iz bırakanlar
Geylan Kitabevi, İzmir, 150 s., 1998.
diğer basımları
2.b: Kimler geldi kimler geçti Ayvalık'tan
Geylan Kitabevi, İzmir, 207 s., 2004.

Kuşaklar ya da Ayvalık yaşantısı
Geylan Kitabevi, İzmir, 247 s., 1999.
diğer basımları
2.b, 3.b, 4.b, 5.b: Remzi Kitabevi, İstanbul, 223 s., 2.b:[2002], 3.b, 4.b:[2003], 5.b:[2006].

Girit'ten Cunda'ya ya da aşkın anatomisi
Remzi Kitabevi, İstanbul, 238 s., 2003.
diğer basımları
2.b, 3.b: Remzi Kitabevi, 2.b:[2005], 3.b:[2007].

Ayvalık'tan Cunda'dan
Remzi Kitabevi, İstanbul, 120 s., 2007.
diğer basımları
2.b, 3.b: Remzi Kitabevi, 2.b:[2007], 3.b:[2012].

Cunda yolu Ayvalık'tan geçer
Remzi Kitabevi, İstanbul, 112 s., 2009.
diğer basımları
2.b, 3.b: Remzi Kitabevi, 2.b:[2009], 3.b:[2009].

Ulya : Ege'nin kıyısında
Kırmızı Kedi Yayınevi, İstanbul, 140 s., 2010.

Bizim zeytinyağlı Ayvalık yemeklerimiz

Tarlakuşu Yayınları, Ayvalık, 156 s. + 1 DVD, 2011.

C. Çeviri Kitaplar
Tombik ile Zıpzıp (Ellis Aleksiyu)
Yalçın Yayınları, İstanbul, 120 s., 1981.
diğer basımları
2.b: Kaynak Yayınları, İstanbul, 140 s., 1998.

Post avcısı (Stratis Mirivilis)
Yalçın Yayınları, İstanbul, 156 s., 1981.
diğer basımları
2.b, 3.b: Can Sanat Yayınları, İstanbul, 187 s., 2.b:[2007],  3.b:[2011].

Üçüncü düğün çelengi (Kosta Tashci)
Boyut Yayınları, İstanbul, 237 s., 1988.
diğer basımları
2.b: Mitos Yayınları, İstanbul, 237 s., 1991.

Bomba Nurettin (Stratis Çirkas)
Belge Yayınları, İstanbul, 96 s., 1997.

Eski tüfekler (Menis Kumandareas)
Belge Yayınları, İstanbul, 136 s., 1998.
diğer basımları
2.b: Belge Yayınları, 2013.

Çifte kitap (Dimitri Haci)
Adam Yayınları, İstanbul, 125 s., 2001.

Konuşmayan su - erotik masal (Despina Tomazani)
Can Sanat Yayınları, 186 s., 2007.

Kimyon ve sevgiyle (Lena Merika)
Can Sanat Yayınları,  İstanbul, 107 s., 2008.
diğer basımları
2.b: Can Sanat Yayınları, 2011.

D. Antolojiler
Dost Türk-Yunan şairlerinin diliyle barış (haz.: Asım Bezirci)
Anahtar Kitaplar, İstanbul, 271 s., 1992.
diğer basımları
2.b: Türk - Yunan dostluk ve barış şiirleri (haz.: Asım Bezirci)
Evrensel Basım Yayın, İstanbul, 248 s., 2000.

E. Dergiler
Türk Dili Dergisi
Yannis Ritsos'un “Zolio Kiuri'ye Mektup” adlı şiirinin çevirisi
(38)327, 683-684 s., 1978.

Yannis Ritsos'un “Işık Yakın” adlı şiirinin çevirisi
(38)327, 684-685 s., 1978.

Yannis Ritsos'un “Bir Sözcük O” adlı şiirinin çevirisi
(38)327, 685 s., 1978.

Dimitris Kranis'in “Hava Korsanları” adlı öyküsünün çevirisi
(40)335, 107-112 s., 1979.

Varlık Dergisi
Elli Aleksiu'nun “İbrahim Baba'nın Çeşmesi” adlı öyküsünün çevirisi
(-)760, 27-28 s., 1971.

İlias Venezis'in “Martılar” adlı öyküsünün çevirisi
(-)763, 33-34 s., 1971.

Foti Kondoğlu'nun “Kaptan Stelyo ve Vasıf Efendi” adlı öykü çevirisi
(-)765, 32 s., 1971.

Galatea Kazantzaki'nin “Adalet Kaçağı” adlı öyküsünün çevirisi
(-)767, 26 s., 1971.

İlias Venezis'in “Ege'nin Mesajı” adlı öyküsünün çevirisi
(-)769, 24 s., 1971.

Hrisanthi Zirsea'nın “Anahtarlar” adlı öyküsünün çevirisi
(-)771, 22-23 s. , 1971.

Stratis Milivilis'in “Eva” adlı öyküsünün çevirisi.
(-)773, 22-23 s., 1972.

Tatiana G. Milliex'in “Ziyaretçiler” adlı öyküsünün çevirisi.
(-)775, 21-22 s., 1972.

Panou N. Tzelepy'nin “Kalkandereli Kadın” adlı öyküsünün çevirisi
(-)791, 24-25 s., 1973.

Kostas Valetas'ın “Poly'yi Nasıl Gömdük” adlı öyküsünün çevirisi [(A.Y. ) rumuzuyla
(-)798, 21 s., 1974.

Bir Yazar ve Bir Kitap [makale]
(-)807, 21 s. , 1974.

Nikou Papaperikli'nin “Mezarda Hayat” adlı öyküsünün çevirisi
(-)820, 24 s., 1976.

Kleareti Dipla Malamu'nun “Barınak” adlı öyküsünün çevirisi
(-)838, 22 s., 1977.

Fobios Delfis'in “Yüzyılımız” adlı şiirinin çevirisi
(-)840, 24 s., 1977.

Liliana Dritsa'nın “Kardeşim” ve “Yaşamın Yüzü” adlı şiirlerinin çevirisi
(-)842, 22 s., 1977.

Spiru Mila'nın “Zindanda Akşam” adlı öyküsünün çevirisi
(-)846, 25-26 s., 1978.

Foybos Delfis'in “Günlük Ağıt”, “Truva Alevler İçinde”, “Çamur Yağmur”, “Yitirilen Ders” ve “İnsan Hakları”adlı şiirlerinin çevirisi
(-)853, sayfa: 15 s., 1978.

Dimitris Kranis'in “Hava Korsanları” adlı öyküsünün çevirisi
(-)871, 24-25 s., 1980.

Milliyet Sanat Dergisi
Çağının Tanığı Bir Yunan Yazarı Costas Taktsis [makale]
(5)355, 44-45 s., 1980.

Ayvalık Lisesi İlk Kurşun Dergisi
İlk Kursun İçin Ne Dediler [7 Ocak 1973 tarihli kutlama mektubu]
(2)8, 2 s., 1973.

Bir Öneri
(2)10, 12-13 ss., 1974.

Okumak Üzerine
(2)12, 3-4 ss., 1974.

Şiir Oku Dergisi
Yunan Şairlerinden Çeviri Şiirler,
(-)40, 1-2 ss., 2002.

Şiirce Dergisi
İsimlerle Ayvalık’ta Tahtarevalli,
??, 2004.

F. Gazete Yazıları
Milliyet Gazetesi
26.07.1962 Dünya Cürüm Tarihine Geçecek Bir Olay Gece Yarısı Cinayeti
08.05.1965 Ege'de Zeytinyağı Üreticileri Endişe İçinde Ayvalık'ta ...
18.11.1966 Deve Üstünde Strip-Tease
13.01.1970 Bir Hücumbotumuz 5 Yunan Balıkçı Gemisiyle Çatıştı
10.12.1973 25 Filmcinin Midilli'ye Sığındığı Anlaşıldı

Cumhuriyet Gazetesi
02.04.1973 Gülsen babasını öldürdü
22.10.1977 Sanat-Edebiyat: “Çevirmenin Ölümü”
07.08.1978 “Ayvalık Sanat” Sürüyor
28.12.1979 Olaylar ve Görüşler: “Yunanistan'dan Kesitler”
02.04.1981 Yaşar Nadir ya da Göndemde Olan
08.03.1985 Arada Bir: “Bay Papandreu'ya”
14.03.1986 Arada Bir: “Bir Yazarımızı Anarken”
16.06.1986 Ayvalık'ta Kokulu Tatil
24.08.1989 ??
15.02.1991 Arada Bir: “Zavallı, Aldatılan İnsan!”
30.04.1995 C. Memduh Altar Üzerine
19.05.1995 Arada Bir: “İsmet Paşa'nın Özdeyişi”
21.07.1995 Olaylar ve Görüşler: “Düşle Gerçek”
14.08.1995 Olaylar ve Görüşler: “Yere Basmak!”
25.05.1996 Olaylar ve Görüşler: “Megali İdea” Değil, “Megali ... Filiya”
04.08.1996 Olaylar ve Görüşler: “Günümüze Ters Düşen İsmet Paşa!”
06.09.1996 Arada Bir: “Gazetelerin Yozları”
28.01.1997 Arada Bir: “İşimiz “Kara Mizah”a Kaldı”
27.10.1999 Olaylar ve Görüşler: “Bir Karşılaştırma”
26.06.2000 Olaylar ve Görüşler: “Alın Yazımız mı?”
12.02.2001 Arada Bir: “Saptamalar”
23.07.2001 Arada Bir: “Arınma”
13.01.2002 Olaylar ve Görüşler: “Vizyonu Yok” Diyenlerin ...
24.01.2003 Olaylar ve Görüşler: “Uğur, Uğur, Sevgili Uğur”
29.03.2004 Olaylar ve Görüşler: “Bakan Molyviatis…”
04.07.2004 Peynir Ekmek Örneği
24.10.2004 Olaylar ve Görüşler: “Dido Ölmedi…”
01.01.2006 Olaylar ve Görüşler: “Asfalyalarımızı Attıran”
23.01.2007 Olaylar ve Görüşler: “Uğur'u Nasıl Anımsamazsınız?..”

Türk Dünyası Gazetesi
13.01.1961 Evet: “Niçin Bizde de Olmasın” (A.Y. İmzasıyla)
20.01.1961 Edremit ve Burhaniye'den Sonra Ayvalık da Soma
                   Termik Santralinden Ceryan Alacak
           Evet: “Ahlakın Ahlaksızlığıdır!” (A.Y. İmzasıyla)
17.02.1961 Evet: Zavallı Madencilerimiz (A.Y. İmzasıyla)
03.03.1961 Günlerin Getirdiği: “Şiir ve Şarkılardaki Noksanlığımız?” 
24.03.1961 Günlerin Getirdiği: “Aradaki Fark” 
07.04.1961 Günlerin Getirdiği: “Gizli mi, Açık mı?”
21.04.1961 Günlerin Getirdiği: “Utanıyorum!”
28.04.1961 Günlerin Getirdiği: “Bir-iki Eksiğimiz Daha...”
05.05.1961 "Yaşlılar! Genç Kadınlarla Evlenmeyin” 
12.05.1961 Günlerin Getirdiği: “Daldan Dala” 
09.06.1961 Günlerin Getirdiği: “Yabancıyı Soymak”
30.06.1961 Günlerin Getirdiği: “Vergiler Üzerine”
           Eskilerden Biri: S.Sami Berkem ile Bir Konuşma
14.07.1961 Günlerin Getirdiği: “Değişen Nedir?” 
04.08.1961 Günlerin Getirdiği: “Bizdeki İlgisizlik”
11.08.1961 Günlerin Getirdiği: “İleri Gitmek”
18.08.1961 Günlerin Getirdiği: “Çalışma Ahlakı”

Ateş Gazetesi
10.07.1962 Günlerin Getirdiği: “Balıkesir notları” (3685)  
11.07.1962 Günlerin Getirdiği: “Şarlatanları ne yapacağız?” (3686).
12.07.1962 “Ateş” şiiri (3687)
14.07.1962 Günlerin Getirdiği: “Eski Yunan’daki Gibi” (3689).
01.08.1962 Günlerin Getirdiği: “Ağlamak Lazımdır” (3704)
02.08.1962 Günlerin Getirdiği: “Tanıtmanın Devamı” (3705)
03.08.1962 Günlerin Getirdiği: “Ötesi” (3706)
16.11.1962 Günlerin Getirdiği: “Üstadın Söyledikleri” (3795)
17.11.1962 Günlerin Getirdiği: “Kadın Fendi” (3796)

Ayvalık Gazetesi
06.04.1950 Yalan!... (1225)
20.04.1950 Halkev'leri (1227)
15.06.1950 Fikirler: C.H.P.si Lâik'lik (1235)
17.08.1950 Tenkitler: Yine B. Başkanı (1243)
20.02.1992 Ayvalık'ı Gezerken'in yayınlanacağı ilanı (5748)
27.02.1992 Ayvalık'ı Gezerken'in yayınlanacağı ilanı (5749)
05.03.1992 Sunuş Yerine (5750)
12.03.1992 Günlerin Getirdiği: “Gazetelerdeki Karmaşa” (5751)
           Ayvalık'ı Gezerken 
19.03.1992 Günlerin Getirdiği: “Değinmeler” (5752)
           Ayvalık'ı Gezerken 2 
26.03.1992 Günlerin Getirdiği: “Soru” (5753)
           Ayvalık'ı Gezerken
02.04.1992 Günlerin Getirdiği: “Satmak...” (5754)
           Ayvalık'ı Gezerken 3 [4]
09.04.1992 Günlerin Getirdiği: “Net Görüntü” (5755)
           Ayvalık'ı Gezerken 5
16.04.1992 Günlerin Getirdiği: “Anılar” (5756)
           Ayvalık'ı Gezerken 6
30.04.1992 Günlerin Getirdiği: “Daldan Dala” (5757)
           Ayvalık'ı Gezerken 7 
14.05.1992 Ayvalık'ı Gezerken 7 [8] (5758)

Hürses Gazetesi
15.06.2004 Bir Dakika (2473)
   Ayvalık Manzaraları
22.06.2004 Bir Dakika (2474)
   Sözde olayın gerçek yüzü: Özel haber
   Ayvalık Manzaraları
29.06.2004 Bir Dakika  (2475)
           Ayvalık Manzaraları 
06.07.2004 Bir Dakika  (2476)
         Ayvalık Manzaraları
           Ayvalık’ı Gezerken kitabının reklamı
13.07.2004 Günlerin Getirdiği : Ayvalık Manzaraları (2477)
20.07.2004 Günlerin Getirdiği : Ayvalık Manzaraları: 4 (2478)
27.07.2004 Günlerin Getirdiği : Çeviri: Eolika Nea Gazetesi Midilli, Strati Potha, Karşı
                           Sahile Bakışlar (2479)
03.08.2004 Günlerin Getirdiği : Ayvalık Manzaraları (2480)
           Ayvalık’ı Gezerken kitabının reklamı
10.08.2004 Günlerin Getirdiği : Ayvalık Manzaraları (2481)
           Ayvalık’ı Gezerken kitabının reklamı
17.08.2004 Günlerin Getirdiği : Çeviri: Embros/Savvato Gazetesi Midilli, Stratis
                           Balaskas, Hasan Bülent Türközen  röportajı (2482)
01.09.2004 Günlerin Getirdiği : İsimlerle Ayvalık’taki Tahterevalli [tekrar basım] (2483)
08.09.2004 Günlerin Getirdiği : Ayvalık Manzaraları (2484)
           Ayvalık’ı Gezerken kitabının reklamı
15.09.2004 Günlerin Getirdiği : Dünya Gazetesi, Cumartesi-Pazar Eki, Yasemin Tunç /
                           Feridun Andaç Röportajı “Bir simite muhtaç düzeyde de olsam Ayvalık’ta
                           olayım - A.Y.” 28.08.2004 [tekrar basım] (2485)
22.09.2004 Günlerin Getirdiği (2486).
29.09.2004 Günlerin Getirdiği : Hürriyet Gazetesi, Doğan Hızlan köşe yazısı “Ayvalık’ta
                           Bir Müzik Akademisi” yazının son bölümünde “Ayvalık’ı gezerken” kitabı
                           tanıtılmış [tekrar basım] (2487)
06.10.2004 Günlerin Getirdiği : Feyza Hepçilingirler “Türkçe Günlükleri” (12.08.2004)
                           adlı köşe yazısında Ahmet Yorulmaz'ın kitaplarını tanıtılmış [tekrar basım]
                           (2488)
13.10.2004 Günlerin Getirdiği (2489)
           Ayvalık’ı Gezerken kitabının reklamı
20.10.2004 Günlerin Getirdiği (2490)
           Ayvalık’ı Gezerken kitabının reklamı
27.10.2004 Günlerin Getirdiği: “Dido Ölmedi” Cumhuriyet Gazetesi  (24.10.2004) (2491)
03.11.2004 Günlerin Getirdiği : "Ayvalık Kent Tarihi’ konulu sempozyum yapıldı” başlıklı
                           haberde katılımcılar arasında Ahmet Yorulmaz olduğu belirtiliyor (2492)
           Ayvalık’ı Gezerken kitabının reklamı
10.11.2004 Günlerin Getirdiği (2493)
           Ayvalık’ı Gezerken kitabının reklamı
17.11.2004 Günlerin Getirdiği (2494)
                   Ayvalık’ı Gezerken kitabının reklamı
24.11.2004 Günlerin Getirdiği (2495)
01.12.2004 Günlerin Getirdiği : Hürriyet Gazetesi Pazar eki : “Birinci kuşak yeni yerine
                   alışmaya çalışır, ikinci kuşak kazanmaya bakar, üçüncüsü ise köklerini
                   aramaya çıkar!” [tekrar basım] (2496)
08.12.2004 Günlerin Getirdiği : "Tarihi Taksiyarhis Müzesi yetkililerinin ilgisini bekliyor"                        yazısında Ahmet Yorulmaz'dan alıntı yapılmış (2497)
15.12.2004 Günlerin Getirdiği : “Belediye Ayazma’yı istiyor yazısında Ahmet Yorulmaz’dan alıntı yapılmış (2498)
22.12.2004 Günlerin Getirdiği (2499)
29.12.2004 Günlerin Getirdiği : “Dünden Bugüne..” başlığıyla kardeş gazete Antalya Hürses’in 47. yıldönümü nedeniyle Ahmet Yorulmaz’ın yazdığı yazı. [tekrar basım] (2500)
05.01.2005 Günlerin Getirdiği (2501)
12.01.2005 Günlerin Getirdiği (2502)
19.01.2005 Günlerin Getirdiği : “Uğur Mumcu Anılıyor” başlıklı yazıda, konuşmacı olarak Ahmet Yorulmaz'ın daveti (2503)
26.01.2005 Günlerin Getirdiği : “Uğur Mumcu Ayvalık’ta da Anıldı” başlıklı haberde Ahmet Yorulmaz'ın konuşması (2504)
02.02.2005 Günlerin Getirdiği : “Yanlışımız/Eksiğimiz” başlığı altında Ahmet Yorulmaz'ın son sayıda yayınlanan yazısının eksik olması nedeniyle [tekrar basım] (2505)
09.02.2005 Günlerin Getirdiği (2506)
16.02.2005 Günlerin Getirdiği : “Cunda’dan Gelip Geçenlerden” başlığında “Bir Kastor Sami Vardı” [tekrar basım] (2507)
23.02.2005 Günlerin Getirdiği : “Ayvalık’ın Ünü Gidiyor!” (2508)
02.03.2005 Günlerin Getirdiği: “Kazdağları’dan Havran’dan sonra Bergama’da son                            düğüne Siyanürlü Davetiye” (2509)
09.03.2005 Günlerin Getirdiği (2510)
16.03.2005 Günlerin Getirdiği (2511)
23.03.2005 Günlerin Getirdiği (2512)
30.03.2005 Günlerin Getirdiği (2513)
06.04.2005 Günlerin Getirdiği : Turizm Haftası Kutlama programına Ahmet Yorulmaz'ın                    panelist olduğu haberi (2514)
20.04.2005 Günlerin Getirdiği (2515)
27.04.2005 Günlerin Getirdiği : Eda Yakmaz, “Özgür Düşünce” köşesinden Ahmet
                   Yorulmaz’a teşekkür ediyor (2517)
04.05.2005 Günlerin Getirdiği : “Kent Konseyi İkinci Toplantısını Yaptı” başlıklı haberde
                   Ahmet Yorulmaz, Kent Konseyi Kültür ve Sanat Etkinlikleri Çalışma Grubu
                   üyesi (2518)
18.05.2005 Günlerin Getirdiği (2520)
25.05.2005 Günlerin Getirdiği: “Hangisine inanacağız?” (2521)
01.06.2005 Günlerin Getirdiği (2522)
08.06.2005 Günlerin Getirdiği (2523)
15.06.2005 Günlerin Getirdiği (2524)
22.06.2005 Günlerin Getirdiği (2525)
29.06.2005 Günlerin Getirdiği : “Eskilerden Bir Yaprak” (2526)
06.07.2005 Günlerin Getirdiği : “Avrupalı Turistler” (2527)
13.07.2005 Günlerin Getirdiği : “Dayan Memet” (2528)
20.07.2005 Günlerin Getirdiği : “Bir Anma Gününün Anımsattıkları” başlıklı Ressam
                   Özen Tokatlı’nın sergi açılışı haberinde : “Yazar
                   Yorulmaz da katıldı.” (2529)
27.07.2005 Günlerin Getirdiği : Baş Yazı: “Lozan’ı anımsamayanlar…” (2530)
03.08.2005 Günlerin Getirdiği : Baş Yazı: “Yazık değil, çok yazık!..”: (2531)
10.08.2005 Günlerin Getirdiği (2532)
17.08.2005 Günlerin Getirdiği: “Hoşça kalın…” (2533)
31.08.2005 “Bir Müzik Şöleni ve Ayvalık Açısından Anlamı” (2535)
16.08.2006 Makale: “Neyiz biz, ne görüyoruz…” (2582)
                   “Ayvalık Belediyesi 3. Kültür Sanat Günleri” Ahmet Yorulmaz konuşmacı
23.08.2006 Ahmet Yorulmaz Yazıyor: “Ayvalık’ın binlerce yıllık zenginliği zeytinlikler,
                   ürün veren çamlar, 400.000 arı kovanı, yol olma yolunda!..” (2583)
13.09.2006 “Zorla Göç mü, Mübadele mi?” haberinde, düzenlenen söyleşiye Ahmet
                    Yorulmaz Cunda Taş Kahve’de konuşmacı olarak katılmıştır (2586)
29.01.2007 23.01.2007 tarihinde Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanan “Uğur’u Nasıl                       Anımsamazsınız?..” [tekrar basım] (2604)
                  “İçimiz yanıyor, yüreğimiz acıyor” başlıklı haberde Uğur Mumcu’yu anma
                   töreninde konuşmacı olarak Ahmet Yorulmaz da yer almıştır.
28.05.2007 “Anlam ve Önem…” (2622)
                    “Hürses’e muhteşem kutlama” : 40. Kuruluş yılını kutlayan Hürses
                    Gazetesi’nin düzenlemiş oluğu gecede Ahmet Yorulmaz da bir konuşma
                    yapmıştır.
                    Hürses “Teşekkür sayfasında Ahmet Yorulmaz bulunmakta.
04.06.2007 “Bir Kitap” yazısında Ahmet Yorulmaz’ın Ayvalık’ı Gezerken kitabının Remzi                      Kitabevi tarafından yeni baskısı yapıldığı bilgisi veriliyor (2623)
27.08.2007 “Bir Değerbilirlik Örneği” (2634)
12.05.2008 “Ali Onay ve Ahmet Yorulmaz’a Belge” başlıklı haberde Midilli’deki Ayvalık-
                    Midilli Günleri’ne katılan Ayvalık araştırmacılarına onur ödülü verildi (2669)
25.05.2009 “Başkan Türközen’e Düşen…” (??)
15.05.2009 tarihinde Vatan Gazetesi Kitap ekinde yayınlanan Mehmet Tezkan’a ait
                   “Ayvalık’tan 23 insan hikayesi” yazısı [tekrar basım] (2725)

Balıkesir Politika Gazetesi
21.04.2001 Günlerin Getirdiği: Ayvalık Belediyesi Olayı (4167)

Güney Marmara’da Kuva-yı Milliye Gazetesi
15.05.2004 Ahmet Yorulmaz Yazdı: Kim Bu İşbirlikçi Gazeteciler?  (9)

G. Yayımlanmamış Çevirileri
Dört Kuşaktan Yunan Öyküleri
Öldürülenin Eli Tiyatro Eseri
Mucizeler Avlusu Tiyatro Eseri
Eski Selanikliler (Kostas Tomanas)
Üçlü Bir Aşk Hikayesi (Vasilis Vasilikos)

BÖLÜM 2. "hakkında yazılanlar"
H. Doktora Tezleri:
Bilgi, Levent  (2006).
Türk Romanında Savaş Sonrası Anadolu’ya Zorunlu Göçler, dnş.: Sema Uğurcan, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü.
Dizin: iv, v, vii, 275-277, 298-301, 303-307, 310-314, 323-338, 406. 

I. Yüksek Lisans Tezleri:
Aşık, Nuran (1996).
Ayvalık Yöresindeki Turizm İşletmelerinin İşletmecilik Sorunları: Anket Uygulaması, dnş.: Necdet Hacıoğlu, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Dizin: 5, 7, 11, 87.

Ay, Feridun (2011).
Yaşar Kemal’de Göç Olgusu (Bir Ada Hikâyesi I Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana, Bir Ada Hikâyesi II Karıncanın Su İçtiği, Bir Ada Hikâyesi III Tanyeri Horozları), dnş.: Hacer Gülşen, İstanbul Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Dizin: ii, 47, 52, 54, 58, 67, 72, 73, 75, 76, 97, 100, 101, 118.

Bozkurt, Musa (2013).
Muzaffer Hacıhasanoğlu Hayatı, Sanatı ve Eserleri, dnş.: Murat Kacıroğlu, Yozgat Bozok Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Dizin: 16, 19, 195.

Dalakkaya, Ayşe (2008).
Dido Sotiriyu’nun “Benden Selam Söyle Anadolu’ya” ve Ahmet Yorulmaz’ın “Savaşın Çocukları” Romanlarında Türk-Yunan İmgelerinin Karşılaştırılması, dnş.: Mehmet Semerci, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Dizin: belge Ahmet Yorulmaz üzerinedir.

Ercan, Sibel (2006).
Yaşar Kemal, Ahmet Yorulmaz ve Sabâ Altınsay’ın Eserlerine Lozan Mübadelesi’nin Yansıması, dnş.: Nedret Kuran Burçoğlu, İstanbul Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Dizin: belge Ahmet Yorulmaz üzerinedir.

Hacıman, Meryem (2012).
Turizm Sektöründe Reklam ve Halkla Faaliyetlerinin Tüketici Satınalma Davranışına Etkisi: Ayvalık'ı Ziyaret Eden Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma, dnş.: Sabahattin Karaman, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Dizin: 52, 53, 88.

Karataş, Murat (2004).
Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi (1923-1925), dnş.: Vahdet Keleşyılmaz, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Dizin: 128, 161.

Kayadelen, Ekaterini (2007).
Greek Fiction Translated into Turkish (1990-2006), dnş.: Saliha Paker, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Dizin: iii, iv, 10, 33, 80-83, 87, 92, 99, 106, 110, 112, 118, 153, 155, 165, 166, 168, 170, 172, 183, 266-271, 345.

Özçanak, Yasemin (2009).
Ayvalık Konutlarının Mekan Dizim Yöntemiyle Analizi ve Turizm Amaçlı Değerlendirilmesi, dnş.: Deniz Erinsel Önder, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Dizin: 30, 34, 152.

Sepetcioğlu, Tuncay Ercan (2007).
Cumhuriyetin İlk Yıllarında Girit’ten Söke’ye Mübadele Öyküleri, dnş.: Günver Güneş, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Dizin: 106.

Tecmen, Nilüfer (2004).
Küçükköy'de Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri, dnş.: Nazmiye Özgüç, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Dizin: 82.

Turan, Gönenç (2008).
Mübadelede Ayvalık, dnş.: Kemal Arı, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü.
Dizin: vi, 5, 11, 17, 18, 31, 86, 143.

J. Akademik Makaleler
Arel, Ayda (1998).
Ege Bölgesi Ayanlık Dönemi Mimarisi: 1989 Dönemi, Yüzey Araştırmaları, VIII. Araştırma Sonuçları Toplantısı, 28 Mayıs-1 Haziran 1990, 1-23 ss. T.C. Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü.
Dizin: 1.

Arı, Kemal (2017).
Türk Roman ve Öyküsünde “Mübadele“, Tarih ve Günce Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi, 1 (1), 5-28 ss.
Dizin: 20, 27.

Ayata, Yunus (2015).
Türk Romanında Nüfus Mübadelesi Sorunu ve Bir Mübadele Romanı Olarak Mor Kaftanlı Selanik,  Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1 (39), 21-56 ss.
Dizin: 33-35.

Balta, Evangelia (2014).
Son On Beş Yılda Nüfus Mübadelesi Üzerine Yunan Tarih Yazımının Üretimi, Tarih Vakfı Toplumsal Tarih Dergisi, 250, 52-60 ss.
Dizin: 54, 59.

Doğan, Abide ve Üstün, Koray (2016).
Türk-Yunan Mübadelesinin Türk Romanına Yansıması: Savaş’ın Çocukları / Girit’ten Sonra Ayvalık,  Kuşaklar ya da Ayvalık Yaşantısı, Girit’ten Sonra Cunda’ya ve Hasret Romanlarında Mübadele, Turkish Studies International Periodical for the Languages, Literature and History of  Turkish or Turkic, 11 (20), 141-160 ss.
Dizin: belge Ahmet Yorulmaz üzerinedir.

Doğruyol, Harun (2015).
1990 sonrası Türk Edebiyatında Türk-Yunan Mübadelesi, Yeni Türkiye Dergisi Rumeli Balkanlar Özel Sayısı IV, 69, 4262-4287 ss.
Dizin: 12. (yazarın hazırladığı belgeye göre)

Düşgün, Umut (2017).
Yeni Vatanın Ötekileri: Mübadele Romanlarında Öteki Algısı, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10 (48), 59-67 ss.
Dizin: 60-62.

Emgili, Fahriye (2017).
Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi Hakkındaki Araştırmalara Bir Bakış, Tarih ve Güncel Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi, 1 (1), 29-54 ss.
Dizin: 46, 54.

Gündüz, Osman (2007).
Yakın Dönem Tarihsel Romanlarda Çatışma Alanları ve Tarihsel Romanların “Ulusal Kimlik” Edinmedeki Rolü, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 35, 135-156 ss.
Dizin: 153.

Sakallı, Fatih (2015).
Bir Mübadele Romanı: Hasret, 21.Yüzyılda Eğitim ve Toplum Eğitim Bilimleri ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4 (11), 19-34 ss.
Dizin: 23, 24, 34.

Sepetçioğlu, Tuncay Ercan (2007).
İki Tarihsel “Eski” Kavram, Bir Sosyo-Kültürel “Yeni” Kimlik: Mübadele Nedir, Mübadiller Kimlerdir?, Gazi Üniversitesi Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 180, 49-83 ss.
Dizin: 74, 83.

Taşdemir, Serap (2010).
Tek Parti Döneminde Ayvalık'ta Eğitim Faaliyetleri (1923-1950), Modern Türklük Araştırmaları Dergisi, 2(7), 218-241 ss.
Dizin: 226.

Taşdemir, Serap (2017).
Halkevlerinin Taşradaki Yansımalarına Bir Örnek: Ayvalık Halkevi, Dokuz Eylül Üniversitesi Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi, 34 (17), 215-238 ss.
Dizin: 218, 221, 223.

Turhan, Rıdvan (2011).
Türkiye'de Girit Çalışmaları Üzerine Bir Deneme, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, 3(22), 191-204 ss.
Dizin: 203.

Uyanık, Necmi (2013).
Mübadele Sürecinde Bazı Ada Halklarının Yaşamış Olduğu Sorunlar Üzerine Tespitler, Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Prof. Dr. Nejat Göyünç Armağanı, 435-442 ss.
Dizin: 440.

K. Akademik Bildiriler (Ahmet Yorulmaz Günleri 2019 bildirileri eksiktir)
Cengizalp, Fahrettin ve Alkan, Gözde (2010).
Το Αϊβαλί του Κόντογλου και του Yorulmaz: Η προσφυγική ταυτότητα στην ελληνική και τουρκική λογοτεχνία [Ayvalıklı Kontoğlu ve Yorulmaz: Yunan ve Türk edebiyatındaki mülteci kimliği], Ταυτότητες στον ελληνικό κόσμο (από το 1204 έως σήμερα) : Δ' Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών [Yunan Dünyasında Kimlikler (1204'ten günümüze) : 4. Avrupa Modern Yunan Araştırmaları Kongresi], 9-12Eylül 2010, Granada.
Dizin: belge Ahmet Yorulmaz üzerinedir.

Dervişoğlu Efnan ve Bilecen Tuncay (2017).
Ahmet Yorulmaz’ın Romanlarında Mübadele ve Sosyo-Kültürel Çatışmalar, 15. Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, 11-12 Eylül 2017, Moldova.
Dizin: belge Ahmet Yorulmaz üzerinedir.

L. Dergiler
---, --- (2017).
Ahmet Yorulmaz Ödülleri Sahiplerini Buldu, Ayvalık Belediyesi Ayda Bir Ayvalık, 34, 22-23 ss.  

---, --- (2007).
Ayvalıklılar, Hürriyet Yeni Yıl Eki (01.01.2007)

---, --- (1998).
Panel ve İmza günü programları, Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki (12 Mart 1998), 421, 4-15 ss.

---, --- (1998).
Panel programı, Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki (5 Kasım 1998), 455, 36 s.

---, --- (2002).
Vitrindekiler: Savaşın Çocukları, Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki (4 Nisan 2002), 633, 21 s.

[Akbüber] Akın, Berrin (2018).
Bir Kentin Bedeni: “Sarımsak Taşı”, Ayvalık Belediyesi Ayda Bir Ayvalık Dergisi, 43, 18-20 ss.

Aksın, Can (2014).
Acı Üzerine Acı Yaşanıyor, Sabah Gazetesi Egeli Eki (10.04.2014).

Arıkan Zeki (2014).
Işıklar İçinde Yatın Dostlar, Ege Ünivesitesi Ege'den Dergisi, 19(6), 64-69 ss.

Başarslan, Mustafa (2014).
Ayvalık'ı Özlemek, Ayvalı Kidonya Kültür Sanat Dergisi, 6, 9-10 ss.

Baygın, Turgut (2014).
Cennetin Macaronu : Ahmet Yorulmaz İçin, Ayvalı Kidonya Kültür Sanat Dergisi, 6, 11 s.

Çalidis, Nena (2003).
Mübadele’nin “Yorgun” Aşkları, Cumhuriyet Kitap Eki sayı: 716 (06.11.2003)

Dinç, Hakan (2015).
Soloup’un “Aivali” adlı grafik romanı şimdi Türkçe'de, Ayvalık Ticaret Odası Yakamoz Dergisi, 11, 35 s.

Dirim, Emre (2014).
Anayurdu Ayvalık'tı, Ayvalı Kidonya Kültür Sanat Dergisi, 6, 11 s.

Emre, Gültekin (2000).
Ayvalık'ı Gezerken, Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki (31 Ağustos 2000), 550, 16-17 s.

Emre, Gültekin (2014).
Ayvalık'ın Belleği, Ayvalı Kidonya Kültür Sanat Dergisi, 6, 1 s.

Ersözlü, Ünal (2011).
Sözün Özü: Ayvalıklı Tuncay Kayserili Özilhan, Sabah Gazetesi Egeli Eki (22.11.2011).

Güven, Hüseyin (2014).
Ayvalık’ın Yorulmaz Adamı, Ayvalık Belediyesi Ayda Bir Ayvalık Dergisi 1, 20-21 ss.

Güven, Hüseyin (2015).
Teksas, Tomiks, Süpürmen, Pekospil… Yeni Sayılar Geldi, Ayvalık Belediyesi Ayda Bir Ayvalık Dergisi, 5, 18-19 ss.

Hepçilingirler, Feyza (2004).
Türkçe Günlükleri, Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki (4 Kasım 2004), 768, 25 s.

Hepçilingirler, Feyza (2014).
--, Ayvalık Kidonya Kültür Sanat Dergisi, 6, 16 s.

Kara, Aysun (2018).
İmge Şehir Ayvalık Yazdığım Her Cümleye Sızıyor, Ayvalık Belediyesi Ayda Bir Ayvalık Dergisi, 43, 18-20 ss.

Kırıkoğlu, Ayşe S. ve Tosunoğlu, Cemil (2010).
Belediye Meclisimizden, Papalina Dergisi, 17, 11 s.

Köken, Taylan (2017).
Ahmet Yorulmaz’ın Türk Dünyası Gazetesi, Ayvalık Belediyesi Ayda Bir Ayvalık Dergisi, 29, 36-37 ss.

Köken, Taylan (2017).
Ayvalık Çanı.1 (Çanın Yolculuğu), Ayvalık Belediyesi Ayda Bir Ayvalık Dergisi, 34, 34-35 ss.

Köken, Taylan (2017).
Ayvalık Çanı.2 (Baltazzi Ailesi), Ayvalık Belediyesi Ayda Bir Ayvalık Dergisi, 35, 38-39 ss.

Önen, Engin (2013).
Ayvalık ve Cunda'ya Aşık Bir Yazar: Ahmet Yorulmaz, Ege'den Dergisi, 16(5), 18-21 ss.

Özgültekin, Ümit (2016).
Ayvalık Turizm ve Tanıtma Derneği, Ayvalık Belediyesi Ayda Bir Ayvalık Dergisi, 20, 10 s.

Özkan, Erol (1997).
Hüznün adası: Cunda, Cumhuriyet Gazetesi Dergi Eki (5 Ekim 1997), 8-9 ss.

Şentay, Bülent (2012).
Verimli Toprakların Unutulmaz İnsanları-1, Ayvalık Ticaret Odası Yakamoz Dergisi 1, 18-19 ss

Şentay, Bülent (2013).
Cihat Teker: “Bir çınar ağacının altında 10 dakika oturdum!”, Ayvalık Ticaret Odası Yakamoz Dergisi, 3, 38-39 ss.

Şentay, Bülent (2013).
Dünyada Sadece Bir Tek Sarımsaklı Var!, Ayvalık Ticaret Odası Yakamoz Dergisi, 5, 22-25 ss.

Şentay, Bülent (2014).
Ahmet Yorulmaz Testi, Ayvalık Ticaret Odası Yakamoz Dergisi, 6, 45 s.

Şentay, Bülent (2014).
Şeytan Sofrası Muhteşem Bir Panorama Sunar, Ayvalık Ticaret Odası Yakamoz Dergisi, 8, 75 s.

Şentay, Bülent (2016).
Ayvalık Kitaplığı / 1, Ayvalık Ticaret Odası Yakamoz Dergisi, 12, 38-39 s.

Şentay, Bülent (2017).
Ahmet Yorulmaz Yazıları, Ayvalık Ticaret Odası Yakamoz Dergisi, 13, 20-21 ss.

Şentay, Bülent (2017).
Ayvalık Kitaplığı / 2, Ayvalık Ticaret Odası Yakamoz Dergisi, 13, 38-39 ss.

Şentay, Bülent (2017).
Ayvalık Kitaplığı / 3, Ayvalık Ticaret Odası Yakamoz Dergisi, 14, 38 s.

Şentay, Bülent (2017).
Ayvalık İzmir’e Bağlansın mı Bağlanmasın mı?, Ayvalık Belediyesi Ayda Bir Ayvalık Dergisi 37, 33 s.

Şentay, Bülent (2017).
Yolu Ayvalık’tan Geçenler: Nuri Özer, Ayvalık Belediyesi Ayda Bir Ayvalık Dergisi, 40, 27-29 ss.

Şentay, Bülent (2017).
Hatıra Defteri: 1961 Yılı Haziran Ayında Ayvalık’ta Neler Yaşandı? , Ayvalık Belediyesi Ayda Bir Ayvalık Dergisi, 40, 34 s.

Şentay, Bülent (2018).
Hatıra Defteri: Ayvalık’ın İlk Turizm Derneği, Ayvalık Belediyesi Ayda Bir Ayvalık Dergisi, 48, 38-40 ss.

Şentay, Gülbeniz (2016).
Bugünkü Kanelo’da Açılan İlk Taş Kahve’nin Markaları Çarşıda/Pazarda Para Yerine Kullanılıyordu, Ayvalık Belediyesi Ayda Bir Ayvalık Dergisi, 26, 14-17 ss.

Tamer, Ülkü (2007).
Aynakis Hasan’ın Anayurt Arayışı, Sabah Gazetesi Kültür-Sanat Eki (22.03.2007).

Tamer, Ülkü (2007).
Ayvalık’tan Cunda’dan, Sabah Gazetesi Kültür-Sanat Eki (18.06.2007).

Taşkıran, Mehmet Sait (2013).
Ayvalık, Denizin Çocuğu, Atlas Gezi Dergisi, 241.

Tunç, Yasemin (2004).
“Bir simite muhtaç düzeyde de olsam Ayvalık’ta olayım”, Dünya Gazetesi Kitap Dergisi s.4 (28.08.2004)

Uyguner, Muzaffer (1995).
Yaz geldi, tatile çıkacaksınız. Peki... Ayvalık'ı gezmek ister misiniz?, Cumhuriyet Gazetesi Dergi Eki (1 Haziran 1995), 276. 

M. Gazeteler
---, --- (2015),
22 Yıl Sonra Aynı Acı, Hürses Gazetesi (26 Ocak 2015).

---, --- (2016).
Ahmet Yorulmaz Parkı Yenileniyor, Hürses Gazetesi (17 Kasım 2016).

---, --- (2014).
Ahmet Yorulmaz’ı Yitirdik Işığına Kavuştu, Hürses Gazetesi (2 Nisan 2014).

---, --- (2014).
Ayvalık Sanat Fabrikasında ‘Kaos’, Milliyet Gazetesi (20 Kasım 2014).

---, --- (2016).
Ayvalık'a İlk Gelen Mübadile Lokma Hayrıyla Anma, Hürriyet Gazetesi (3 Ağustos 2016).

---, --- (2016).
‘Ayvalık’ın Dili’ Ahmet Yorulmaz’a Anma, Hürses Gazetesi (2 Nisan 2016).

---, --- (2014).
Ayvalıklı Ünlü Yazar Ahmet Yorulmaz, Hayatını Kaybetti, haberler.com (31 Mart 2014).

---, --- (2017).
Ayvalıklı Yazar Ahmet Yorulmaz Anısına Anlamlı Yarışma, Ayvalık Sözcü Gazetesi (12 Mayıs 2017).

---, ---- (2018).
Ayvalık’ta 14’üncü Kültür Sanat Günleri Başladı, Birgün Gazetesi (5 Eylül 2018).

---, --- (2016).
Ayvalık'ta Ahmet Yorulmaz Parkı Yenileniyor, Milliyet Gazetesi (16 Kasım 2016).

---, --- (2017).
Ayvalık'ta ‘Fotoğraf ve Yorumu' Yarışmasının Başvurusu Süresi Uzatıldı, Milliyet Gazetesi (12 Mart 2017).

---, --- (2017).
Ayvalık’ta Rantsal Sit İsyanı!, Hürses Gazetesi (4 Şubat 2017).

---, --- (2016).
Ayvalık’ta Yazar Yorulmaz İkinci Kez Anıldı, Milliyet Gazetesi (31 Mart 2016).

---, --- (2018).
Başkan’dan 10 Ocak Mesajı, Hürses Gazetesi (15 Ocak 2018).

---, --- (2018).
Belediye Gelirleri Kuşa Döndü, Hürses Gazetesi (15 Ocak 2018).

---, --- (2016).
Bu Ülke Çok Barlaslar Gördü, Hürses Gazetesi (2 Nisan 2016).

---, --- (2010).
Ege'de 35 Yıllık Vefa, samanyoluhaber.com (20 Eylül 2010).

---, --- (2015).
Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu Ayvalık’taki Evi Önünde Düzenlenen Törenle Anıldı, Milliyet Gazetesi (24 Ocak 2015).

---, --- (2016).
Genç Yazarlara Ödül, Hürses Gazetesi (2 Nisan 2016).

---, --- (2016).
Gürsel, “Kırlangıç, Yakın Gelecekte Ayvalık'ın Yaşam Alanı Olacak”, Milliyet Gazetesi (18 Aralık 2016).

---, ---(2016).
İlk Mübadile Anma, Hürriyet Gazetesi Ege Eki (3 Ağustos 2016).

---, --- (2013).
Kayıkların Önünde Sıraya Girerdik, Hürriyet Gazetesi Kelebek Eki (4 Mart 2013).

---, --- (2016).
Kırlangıç Bütün Halde Korunacak, Hürses Gazetesi (23 Aralık 2016).

---, --- (2016).
Kitap Fuarı Açıldı, Hürses Gazetesi (11 Mart 2016).

---, --- (2017).
Mübadele Öyküleri Yarışması Sonuçlandı, Milliyet Gazetesi (12 Mayıs 2017).

---, --- (2017).
Onu hiç unutmayacağız…, Hürses Gazetesi (19 Mayıs 2017).

---, --- (2016).
Ona Vefa Borcumuz Var, Hürses Gazetesi (19 Mart 2016).

---, --- (2010).
Pangalos'tan Ayvalıklı Yazara 35 Yıllık Vefa, Yeni Asır Gazetesi (19 Eylül 2010).

---, --- (2010).
Pangalos'un Ayvalık Ziyareti, Sabah Gazetesi (20 Eylül 2010).

---, --- (2016).
Savaşın Ayırdığı İnsanları Hatıralar Birleştirir, Hürses Gazetesi (11 Ocak 2016).

---, --- (2015).
Tez Olarak Hazırladığı Ayvalık Tarihi Kitabını Başkan Gençer’e Hediye Etti, Hürriyet Gazetesi (4 Eylül 2015).

---, --- (2015).
Tez Olarak Hazırladığı Ayvalık Tarihi Kitabını Başkan Gençer’e Hediye Etti, Milliyet Gazetesi (4 Eylül 2015).

---, --- (2008).
Uğur Mumcu her yerde anıldı, haber7.com (24 Ocak 2008).

---, --- (2014).
Ünlü Yazar Hayatını Kaybetti, Haber Türk (31 Mart 2014)

---, --- (2014).
Ünlü Yazar Yaşamını Yitirdi, Milliyet Gazetesi (31 Mart 2014).

---, --- (2017).
Verilemeyecek Hesabım Yok, Hürses Gazetesi (28 Temmuz 2017).

---, --- (2005).
Yabancılar da Tanpınar’ı Okuyabilecek, Milliyet Gazetesi : haberde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Ahmet Yorulmaz’ın “Savaşın Çocukları: Girit’ten Sonra Ayvalık” kitabı çevirisi yaptırılacaktır. (29.06.2005)

---, --- (2008).
Yalancı Dolma Yapan O Türk Kızı Benim, Hürriyet Gazetesi Kelebek Eki (29 Haziran 2008).

---, --- (2016).
Yazar Ahmet Yorulmaz, İkinci Ölüm Yıldönümünde Ayvalık'ta Anıldı, Hürriyet Gazetesi (1 Nisan 2016).

---, ---(2017).
Yazar Ahmet Yorulmaz'ı En İyi Anlatanlar Ödüllendirildi, Yeni Erdek Günlük Siyasi Gazete (1 Nisan 2017).

---, --- (2014).
Yazar Yorulmaz Vefat Etti, Bandırma Manşet Gazetesi (1 Nisan 2014).

---, --- (2011).
Yayınevlerinden Yeni Kitaplar (1) Nazım'dan Abidin Dino'ya... Cumhuriyet Gazetesi (4 Kasım 2011), 15 s.

---, --- (2012).
Yorulmaz’dan Ayvalık Lezzetleri, Hürriyet Gazetesi Ege Eki (5 Ocak 2012).

---, --- (2010).
Yunan Politikacıdan Vefa Ziyareti, ntv.com.tr (20 Eylül 2010).

Aksoy, Yaşar (2000).
21. Yüzyıla Merhaba: Ayvalık içinde bir balık…, Hürriyet (08.08.2000)

Aksoy, Yaşar (2008).
Ayvalık Aşkım Benim, Hürriyet Gazetesi (24 Ağustos 2008).

Akyol, Cahit (2012).
Ayvalık’ta Şenlik Var, Hürriyet Gazetesi (19 Mayıs 2012).

Alpay, Şahin (1997).
Girit'ten Sonra, Milliyet Gazetesi (8 Temmuz 1997).

Alpay, Şahin (2015).
12 Eylül Dersleri, marmarayerelhaber.com (14 Mayıs 2015).

Arıkan, Zeki (2014).
Ahmet Yorulmaz (1932- 2014), Hürses Gazetesi (15 Nisan 2014).

Arıkan, Zeki (2016).
Onu Çok Özlüyoruz, Hürses Gazetesi (27 Mart 2016).

Atilla, Nedim (2013).
Mutfaktaki En Leziz 10 Kitap, akşam.com.tr (17 Mayıs 2013).

Atis, Hakan (2018).
Mavi Dünya: Ege’nin saraylı güzeli Ayvalık..., Milliyet Gazetesi (2 Haziran 2018).

Baygın, Turgut (2016).
Bizim Ahmet Abi Yaptı Bunları; Ahmet Yorulmaz..., Hürses Gazetesi (2 Nisan 2016).

Duyar, Hilmi (2016).
Yazar Ahmet Yorulmaz, ikinci ölüm yıldönümünde Ayvalık'ta anıldı, Hürriyet Gazetesi (1 Nisan 2016)
 
Ersözlü, Ünal (2013).
Sözün Özü : Ayvalık, Sabah Gazetesi (1 Kasım 2013).

Ertan, Ahmet (2012).
Damak Tadı Düşkünlerine Ayvalık'tan Davet, Hürriyet Gazetesi Ege Eki  (25 Mayıs 2012).

Ertan, Ahmet (2008).
Ege’nin İki Yakası Midilli’de Buluşacak, Hürriyet Gazetesi (28 Nisan 2008).

Ertan, Ahmet (2010).
Yorulmaz Adı Parka, Hürriyet Gazetesi Ege Eki (13 Mart 2010).

Evren, Hüsnü (2014).
Ahmet Yorulmaz hayatını kaybetti, Radikal Gazetesi (31 Mart 2014).

Evren, Hüsnü (2014).
Ünlü Yazar Ahmet Yorulmaz Hayatını Kaybetti, Hürriyet Gazetesi (31 Mart 2014).
.
Evren, Hüsnü (2014).
Ünlü Yazar Ahmet Yorulmaz Hayatını Kaybetti, Hürriyet Gazetesi Ege Eki 3 Nisan 2014).

Gülseven, Hakan (2004).
Ayvalık'ın Kitapçısı Ahmet Amca'sı..., Radikal Gazetesi (29 Nisan 2004).

Hızlan, Doğan (1999).
Ayvalık’ı Yaşamak, Hürriyet Gazetesi (16 Ağustos 1999).

Hızlan, Doğan (2016).
Edebiyat Eleştirmeni Olacağınıza Mutfak Eleştirmeni Olun, Hürriyet Gazetesi (25 Nisan 2016).

Hızlan, Doğan (2010).
Zeytin Ve Zeytinyağı Denince..., Hürriyet Gazetesi (18 Kasım 2010).

İlyasoğlu, Evin (2018).
Allegro: Uğur Mumcu Anısına, Cumhuriyet Gazetesi (24 Ocak 2018).

Kaya, Kadri (2018).
Ayvalık'ta 14'üncü Kültür Sanat Günleri Başladı, Hürriyet Gazetesi (5 Eylül 2018).

Kaya, Nilgün (2017).
Ahmet Yorulmaz Anısına Fotoğraf Yarışması, Gazete Ayvalık (9 Mayıs 2017).

Kaya, Nilgün (2017).
Ahmet Yorulmaz, Fotoğraf ve Yazın Yarışması İle Anıldı, Gazete Ayvalık (10 Mayıs 2017).

Kaya, Nilgün (2018).
Ayvalık Yazarı Ahmet Yorulmaz'ı Anıyoruz, Gazete Ayvalık (31 Mart 2018).

Kaya, Nilgün (2018).
Cem Evi ve Kültür Merkezi İçin Yer Hazır, Sırada İnşaat Var, Gazete  Ayvalık (11 Aralık 2018).

Kaya, Nilgün (2017).
Fotoğraf Yarışmasına Başvuru Süresi Uzatıldı, Gazete Ayvalık (13 Mart 2017).

Ok, Ülgen Zeki (2002).
Tarihimizden Şanlı Bir Yaprak, Haber Ekspres Gazetesi (22 Ocak 2002).

Oral, Zeynep (2006).
Karaburun…Dikili … Ayvalık …, Cumhuriyet Gazetesi, (25 Ağustos 2006).

Pulur, Hasan (2009).
Olaylar ve İnsanlar : Cunda Adası’ndan gelip geçenler..., Milliyet Gazetesi (18 Aralık 2009).

Pulur, Hasan (2011).
Olaylar ve İnsanlar : Güzel Ayvalık uçağı., Milliyet Gazetesi (29 Mart 2011).

Sayım, Murat (2007).
Bir Müze Kenttir Ayvalık, Remzi Kitap Gazetesi s.11 s.16 (Temmuz 2007)

Selçuk, İlhan (2000).
Pencere: Yorulmaz’ın Tarihsel Öyküsü, Cumhuriyet (08.08.2000).

Sezer, Sennur (2012).
Ahmet Yorulmaz’a Mektup, evrensel.net (5 Eylül 2012).

Sezer, Sennur (2014).
Ege’nin Dil Köprüsü Yorulmaz Artık Yok, evrensel.net (7 Nisan 2014).

Sipahi, Deniz (2010).
Zeki Müren Fonu Bugüne Kadar 1625 Öğrenciye 6 Milyon Tl Vermiş Hürriyet Gazetesi (21 Eylül 2010).

Sürmelioğlu, Ş.Tarık (2004).
Meydan: Doksandokuz Kere Maşallah, Balıkesir Politika, sayı:5106 (28.05.2004)

Sürmelioğlu, Ş.Tarık (2001).
Meydan: Önemli Not!, Balıkesir Politika, sayı:4167 (21.04.2001)

Sürmelioğlu, Tarık (2018).
Ayvalık Demek Ahmet Yorulmaz Demek Benim İçin, 10balikesir.com (10 Şubat 2018).

Ünlü, Savaş (2018).
Türk- Yunan Gazeteciler Gala Yemeği, www.gundemgazetesi.net (14 Şubat 2018).

Yaşin, Mehmet (2005).
Gezgin: Ölümsüz Ağacın Peşinde, Hürriyet Pazar (20.11.2005).

Yılmaz, Tuncel (2010).
35 Yıllık Vefa, Hürriyet Gazetesi (19 Eylül 2010).

Yılmaz, Tuncel (2011).
Arnavutlar da Okuyabilecek, Hürriyet Gazetesi Ege Eki  (3 Temmuz 2011).

Yılmaz, Tuncel (2009).
Bekir Coşkun: Korkuyorum Ama Korkak Değilim, Milliyet Gazetesi (25 Temmuz 2009).

Yinanç, Barçın (2009).
The Right Spot For Culinary Journey, Hürriyet Gazetesi (21 Ocak 2009).

N. Kitap Bölümleri
Ali, Filiz (2017).
Yok Bi'şey, Acımadı ki..., yay. hzlSevengül Sönmez, İstanbul, Yapı Kredi Yayınları. 
Dizin: 317.

Atilla, A. Nedim ve Öztüre, Nezih (2004).
Adabeyi Dünden Bugün Adım Adım Ayvalık, İstanbul, Öztüre AŞ Kültür Yayını.
Dizin: 58-63.

Başlangıç, Celal (2010).
Ayvalık kültürünün hafızası bir gazeteci, yazar ve çevirmen, Trilye’den Derik’e Adatepe’den Yusufeli’ne : Hayat Ağacıyla Yaşayanlar, Ana Gıda Komili, fotog.:Sezgin, Tolga.
Dizin: 67.

Soloúp [Nikolopoulos, Antonis] (2013).
Ayvali, Dört Yazar, Üç Kuşak, İki Yaka, Bir Ayvalık, İstos Yayın .
Dizin: 228-307, 412, 413.
 
O. İnternet Sayfaları  (tümü için erişim tarihi: 14.01.2019)
---, --- (2012).
Ayvalık’ı gezerken, Savaşın Çocukları, Kuşaklar, Girit’ten Cunda’ya, Ayvalık’tan Cunda’dan- Ahmet Yorulmaz, ayvalikturizm.blogspot.com (Şubat 2012).

---,--- (2011).
Ayvalık Gezi Notları 1: Giriş, karmahaskickedmyass.wordpress.com (28 Ağustos 2011).

---, --- (2011).
Ayvalık Gezi Notları 2: Biraz Tarih, Biraz Mimari, karmahaskickedmyass.wordpress.com (28 Ağustos 2011).

---, --- (2009).
Az Kaldı..., dalgalariasmak.com (29 Mayıs 2009). 

---, --- (2012).
Bizim Zeytinyağlı Ayvalık Yemeklerimiz, ayvalikturizm.blogspot.com (Şubat 2012).

---, --- (??).
Kitaplar, ayvalikhatirasi.wordpress.com (??).

---, --- (2016).
Ödüllü Çizgi Roman “Ayvali-Ayvalık” Türkçede!, kayiprihtim.org (15 Ocak 2016).

Berksoy, İbrahim (??).
Gök Mavisiyle Zeytin Yeşilinin Buluştuğu Bir Yarımada: Ayvalık, ibrahimberksoy.com.tr.

Büyükçerçi, Emre (2008).
Mübadele Yılları, Ayvalık, cundada.com (22 Aralık 2008).

Fidanoğlu, İbrahim (2012).
Bayramda Girit'teydik, ebruliturizm.com.tr (29 Ekim 2012).

Kara, Aysun (2018).
Ahmet Abim Yorulmaz, parsomen13.blogspot.com (7 Şubat 2018).

Peker, Sabahaddin (??).
Ayvalık Şehir Merkezi, Ayvalik.tripod.com (??).


 

2 yorum: