Takmaz Sühan Şen (1943-2013) (kaynak: Aç özgürler ve tok tutsaklar) |
Takmaz Sühan Şen'in gayreti sonucunda, 2002 yılında granit bir kaya üzerine, heykeltıraş Tankut Öktem tarafından yapılan Bağyüzü Atatürk Heykeli hakkındaki araştırmalarımı halen sürdürmekteyim.
Heykel fikrinin oluşumu ve heykelin vücuda gelmesi süreci hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için geçen cumartesi günü yeniden Bağyüzü köyüne gittik. Pericik, Serap ve Zafer'le birlikte köyü baştan başa adımlayıp fotoğrafladık. Köyün yapılaşma sürecinin öyküsünü anlamaya çalıştık. Ayak üstü sohbetler ettik. Bağyüzlü arkadaşımızın sorularımdan tedirgin olduğunu anlayınca, Takmaz Sühan Şen hakkında daha fazla soru sormak yerine, havadan sudan konuşmaya geçtik. Bu arada köy halkının, köyleri hakkında benden daha fazla "bilgiye sahip olmaması" ne acı...
Bağyüzü Atatürk Anıtı araştırmam sırasında; biri Takmaz Sühan Şen'in yazdığı bir "otobiyografik roman" (Şen, 1978) diğeri, heykeltıraş Tankut Öktem'in kızı Oylum Öktem İşözen'in babasının ölümü ardından yazdığı bir "anı/biyografiyle" (İşözen, 2009) karşılaşmış, yeni haberdar olduğum bu kitapların siparişini hemen vermiştim. Kitaplar birer gün arayla elime geçti ve kütüphanemdeki yerlerini aldılar. Ancak ikisinde de ne heykele ne de Bağyüzü'ne dair bilgi bulunmamakta. En azından Takmaz Sühan Şen'in yazdığı ve 1978 yılında yayımladığı "Aç özgürler ve tok tutsaklar" romanındaki "öz yaşam öyküsü" sayesinde, Şen hakkında biraz daha fazla bilgiye sahip olabildim.
Takmaz Sühan Beyin yaşamı hakkında, internette "1970'den itibaren Almanya'da eğitimcilik yaptı" satırı dışında başka bilgi bulunmadığından, bugün elime geçen romanından okuduğum bu "öz yaşam" bilgisini bloguma hemen eklemeyi uygun buldum.
Burada yazılmış olan bilgilere göre:
"Takmaz Sühan Şen 1943 yılında Giresun'un Alucra kazasında doğdu. İki yaşındayken ailesi ile birlikte Samsun'a göç etti. İlk, orta ve lise öğrenimini Samsun'da yaptı. Üniversite sınavlarını kazandı, ön kayıtlarını yaptırdığı halde yoksulluk nedeni ile devam edemedi.Trabzon Öğretmen Okulunu bitirip beş yıl Samsun'da ilkokul öğretmenliği yaptı. Tornacılık kurslarına devam ederek mesleği öğrenip 1970 yılında işçi olarak Almanya'ya gitti. Batı Almanya'da bir fabrikada Batı Berlin'de bir hastanede çalıştı. Geceleri devam ederek Goethe Enstitüsünü bitirdi. Alman yüksek öğretmen okulunun geliştirme seminerlerine devam etti. Yedi yıldır Batı Berlin'de bir Alman orta okulunda Türk ve Alman sınıflarına dersler vermektedir.Şiir ve hikâye çalışmaları vardır. Bu yayınlanan ilk romanıdır. Avrupa'daki Türk çocuklarını konu alan yeni bir roman yazmaktadır." (Şen, 1978)
Takmaz Sühan Şen'in "Evli ve 2 yetişkin çocuk babası" olduğunu 2013 yılında Ayvalık'ta düzenlenen cenaze töreni ile ilgili haberlerden öğrenmiştim. Bu habere göre Şen'in eşi Ayşe Şen, kızı ise Gurbet Şen idi (İHA, 2013). Bağyüzü'nde yaptığım sohbette, diğer çocuğunun adının Mehmet Şen olduğunu ve köyde yaşadığını öğrendim.
İnternet üstü araştırmalarım sırasında, Mehmet Gülümser adlı bir facebook kullanıcısının anıt hakkında yaptığı bir yorum ile karşılaştım. Gülümser, Bergama Tanıtım Kulübü adında açılmış olan bir facebook grubuna 10 Kasım 2021 tarihinde eklediği yorumda şunları yazmış:
"işte araziyi bağışlayan Koral ailesi. aile adına bağışa karar veren kişi Hasan Yücel Koral dır. Üzüntüyle belirteyimki bu bağışcı ailenin adı ünlü yazarlarca da yanlış yazılmıştır. sanırım düzeltirler. koray degil Hasan Yücel KORAL dır bilginize sunulur. 10kasım 2021" (metin aynen alınmıştır).
Koral Ailesi Atatürk'ü anarken (kaynak: Mehmet Gülümser, 10 Kasım 2021) |
Sayın Gülümser'in bu haklı uyarısı üzerine, "adı ünlü yazar" olmasam da ben, anıt hakkında yazdığım blogda gerekli düzeltmeleri yaptım. Ancak anıtın "kitabesini" kim okuyup düzeltecek acaba?
Bağyüzü Atatürk Heykeli üzerine yaptığım araştırma hem yer seçimi ve anıtın tasarımı süreci hakkında hem de Takmaz Sühan Şen, Hasan Yücel Koral ve Tankut Öktem özelinde sürmekte. Bu "istisnai" anıt hakkında bilgilerim ilerledikçe blogum üzerinden yayınlamayı sürdüreceğim.
Dostluk ve Saygılarımla,
-,-- (2013)
Kaya üzerindeki Atatürk heykeli yetim kaldı. İHA, 2013, 24 Mart.
(erişim: 7.11. 2021).ayrıca aynı haber için bkz.:- beyazgazete.com
- haberler.com
- mynet.com
-, -- (2021)
Kozak Yaylası’ndaki Atatürk heykelinin duygulandıran hikayesi… habermotto.com,
2021, 26 Eylül. (erişim: 7 Kasım 2021)
İşözen, Oylum Öktem (2009)
Heykeltıraş babam. İstanbul: Haykitap (İstanbul:Barış Matbaası), ISBN: 9789759059866.
Sansür, Latif (2021)
Yayladaki Atatürk’ün muhteşem hikayesi. Sözcü Gazetesi, 2021, 26 Eylül.
(erişim: 7 Kasım 2021).
Şen, Takmaz Sühan (1978)
Aç özgürler ve tok tutsaklar, İstanbul: yay.y. (İstanbul:Gül Matbaası), ISBN: -.
Uluç, Hıncal (2021)
Orda bir heykel var, Kozak’ta... Sabah Gazetesi, 2021, 14 Kasım
(erişim: 16 Kasım 2021).
Zileli, Ümit (2020)
Bir kahramanın en güzel anıtı!.. Korkusuz Gazetesi, 2020, 13 Ağustos
(erişim: 7 Kasım 2021).
İlginize teşekkür ederim. O düzeltme yine bana nasip oldu. bilginize sunulur.
YanıtlaSilYorumunuz için teşekkür ediyorum. "Sayın Mehmet Gülümser" olduğunuzu var sayıyorum. Zira giriş yapmamışsınız. 2 yıl önceki bu blogumda: "Sayın Gülümser'in bu haklı uyarısı üzerine, "adı ünlü yazar" olmasam da ben, anıt hakkında yazdığım blogda gerekli düzeltmeleri yaptım. Ancak anıtın "kitabesini" kim okuyup düzeltecek acaba?" yazmış olduğunuzu yazmıştım. O kitabeyi mi düzelttiniz? dostluk ve saygılarımla.
YanıtlaSil