9 Ocak 2024 Salı

KİYABİYAT: ZEYTİN HASADI

Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında Geçmişten Günümüze Ayvalık'ta Zeytin Hasadı:
29 Ekim 1923 - 29 Ekim 2023

"Ben Ayvalıklıyım" demenin, ne anlama geldiğinin sorulmakta olduğu zamanlardan geçmekteyiz. Ayvalık'ta doğup yerleşmiş olmak Ayvalıklı olmanın birinci kriteri olarak görülmüyor artık. Özellikle son yıllardaki göçlere, çevremizdeki insanlara baktığımızda bu eşiğin, artık belirleyici olmadığını görebiliyoruz.

Ayvalık'ın, emekli kenti olarak görülüyor olmasını da doğru bulmuyorum. Büyük kentlerde emekli olmuşların, yaşamlarını sakin, sessiz, doğayla bütünleşebilecekleri bir sahil kasabasında sürdürmek isteyenlerin tercihlerinde Ayvalık'ın ilk sıralarda yer alması mutluluk vericidir. İlçemize olan bu heyecanlı yönelişte, kültürel olarak nitelikli, donanımlı insanların ağır basıyor olması dikkat çekicidir.

Öteden beri Ayvalık'ta yerleşik olan köklü ailelerin, geleneksel ticari ve tarımsal yaşamlarını sürdürdüklerini görmekteyiz. Bunun yanı sıra, çocuklarına modern eğitimler aldırmakta, onları, büyük bir ileri görüşlülükle çağa, teknolojiye uyumlu bir şekilde yetiştirmek için özverili çabalardan kaçınmamaktadırlar. Bu genç nüfus için de, zeytin ve zeytinyağının gösterişli, albenili yerini koruduğunu görmekteyiz. Artık zeytine, zeytin ürünlerine yön veren yeni anlayışların, arayışların, birkaç dil bilen gıda, işletme ve endüstri mühendisleriyle yapıldığını; bu eğitimli neslin, dünyanın önde gelen üretici firmalarıyla doğrudan bağlantılılar içinde olduklarını görmekte, geliştiklerini sevinçle izlemekteyiz.

Kazdağları'ndan esen poyrazla farklı, Midilli'den esen imbat ile farklı mavilere bürünen bir cennettir Ayvalık. Güneşin doğuşuyla da batışıyla da gökyüzünü sarıp sarmalayan morların, sarıların, kırmızıların, turuncuların hepsi sahici hepsi bambaşkadır. Birbirinden güzel koylarındaki, yamaçlardaki yeşilin bin bir tonu zeytin yapraklarında ipil ipil yanar parıldar, sahicidir hepsi.

Ayvalık'ımızı zeytin-zeytinyağı ve benzersiz güzellikteki doğasıyla tanımlamakla yetinenler elbette ki yanılıyor. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan ilçemiz, kendini yeniden yaratan kültürler ortaya çıkarmışlardır. Ayvalık, doğa ve kültür turizmi, yeme-içme çeşitliliği, su altı ve su üstü zenginlikleriyle benzersiz birikimlere sahiptir. Son yıllarda turist sayısındaki devasa artış tesadüf değildir. Konaklama, ağırlama, kültürel doyumlar geliştikçe büyük atılımlar beraberinde geleceği kuşkusuzdur.

Ayvalık zeytin hasat ve turizm festivalinin daha da gelişeceğine, dünyanın sayılı kültürel etkinliklerinin ilk sıralarında seçkin yerini alacağına inancımız tamdır.

Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını coşkuyla kucaklarken, hedeflerimizi daha yukarılara taşımak için halkımızın, milletimizin bir arada; el ele omuz omuza olabilmesi ne kadar değerlidir. Bu yıl, ticaret hayatını geliştirebilmek için çalışan Ayvalık Ticaret Odası'nın da 100'üncü yılıdır.

Cumhuriyetimizin 100'ü bizim de 10'ümüz! Onur duyuyoruz. Gururluyuz, kutlu olsun!

Ayvalık'ımızın kültürel mirasına benzersiz katkı sağlayacağını ümit ettiğimiz bu yayın, yaşamın koşturmacasında zaman ayırıp mutluluğumuza emek veren; hayatımıza çiçeğe dokunur gibi dokunan edebiyatçılarımızın, köklü ailelerimizin, değerli bilim insanlarımızın altmışının yazılarından oluşmaktadır. Katkılarından dolayı teşekkürü borç biliyoruz.

Bugün meyvelerini topladığımız ağaçlarımızın fidelerini toprağı avuçlayarak dikenleri, alın teriyle yeşertenleri, sevgilerini katarak bugünlere taşıyanları özlemle anıyoruz. Emanetlerini besleyip büyüte- cek, çoğaltacak, gelecek kuşaklara armağan edeceğiz. Doğanın tahribatına karşı çıkarak, yaşamın tüm canlarına saygı duyulması gerektiğini unutmadan kültür varlıklarımızın korumanın ve çoğaltabilmenin sözünü veriyoruz.

Halil Genç
Editör

(dergiden alıntıdır: sayfa 5)

---------------------------
Halil Genç (1956- ).
Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında Geçmişten Günümüze Ayvalık'ta Zeytin Hasadı:
29 Ekim 1923 - 29 Ekim 2023, İstanbul : Parma Kitap, 2023.
128 s.: bzl. rnk.  fotog.; 20.0 x 28.5 cm.; Metin Türkçe.
ISBN            : 978-605-7746-58-0
DDC             : 915.62
Kaynakça    : -
Dizin            : belge [Ayvalık] üzerinedir.
Hezarfen     : 01650/01909
Geliş Tarihi : 3 Ocak 2024


 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder