(resim.01) Dişkaya Tepesi (Atatürk Kayaları) genel görünüm. (kaynak: tr.wikiloc.com | fotoğraf: Özgür Deniz,2021) |
Son blogumda Roma-Hellen döneminde tarımın (daha doğrusu buğdayın) önemine değinmiş, "tarım ürününü ele geçirmek" (bir tür ganimet elde etmek) için yapılan saldırılara karşı kurulan, "savunma yapıları"ndan söz açmış ve Adramytteion çalışmalarına değinmiştim. Yine bu blogda, yapılan Adramytteion çalışmaları ardından "anlamlandırılan" ve sayıları -bugün için- sekiz adet olan, "savunma yapıları"nı bir harita ile vererek, Asartepe'den de kısaca bahsetmiştim (Köksal,2024).Bu yazıda da bu "savunma yapıları"ndan diğeri olan ve "Atatürk Kayaları" olarak anılan "Dişkaya Tepesi"nden söz edeceğim.
Dişkaya Tepesi, Kubaşlar köyü (günümüzde mahalledir) sınırları içinde, İzmir-Çanakkale karayolu (E-87) üzerinden, Ayvalık'a yaklaşık 19 km uzaklıktadır. Sabah saatlerinde ortaya çıkan siluetinden dolayı, Atatürk Kayalıkları olarak adlandırılmıştır ve Gömeç ilçesine bağlıdır (harita.01).
"... Tepe, zirvede geniş bir eğime sahip olup zirveyi çevreleyen yamaçlarda duvar sıraları tespit edilmiştir. İlk duvar sıraları kuru duvar örgüsünde, çift sıralı, herhangi bir standart gözetmeksizin sıralanan harçsız taşlardan oluşmakta ve alanın tamamını çevrelediği düşünülmektedir. Bununla birlikte tepenin güneydoğu bölümünde, söz konusu duvarların hemen altında, ana kaya öbeğiyle bütünleştirilmiş, aynı örgüde, teraslama işlemine işaret eden şekilsiz, yaklaşık 1 metre büyüklükteki, yüzeye bakan tarafları tıraşlanmış bloklar ve bu blokların belli yerlerde oluşturduğu sıralar saptanmıştır. Yüzey üzerinde tespit edilen küçük buluntuların çoğunluğunu yalın seramik parçaları oluşturmaktadır. Bunların yanı sıra tarihlenebilir nitelikte Roma Dönemi gri seramiği gövde parçaları ve tekil olarak da Arkaik Dönem’e tarihlenebilir bir gövde parçası bulunmuştur." (adramytteion.org)
---
KAYNAKÇA
----, -. (2024?)
son erişim tarihi: 20 Ekim 2024.
Köksal, H.K. (2024).
Ayvalık yakın çevresi: Asartepe (Çamoba), 18 Ekim 2024, cuma.son erişim tarihi: 20 Ekim 2024.
Kullandığınız referans formatına göre kendinizi, örneğin, "Hezarfen (2024). AYVALIK YAKIN ÇEVRESİ: DİŞKAYA TEPESİ (Kubaşlar), 21 Ekim 2024, pazartesi. son erişim tarihi: 21 Ekim 2024." olarak göstermelisiniz. Metin içinde de "(Hezarfen, 2024)". Aksi takdirde, kendi isminize tam haliyle ve daha önceki derleme blog entry'lerinize akademik bir itinayla gösterdiğiniz hassasiyeti kurumsal online içerikler için de ortaya koymalısınız ve bir süreden beri sürdürdüğünüz bu "ince" (?) sansürden vazgeçmelisiniz. "----, -. (2024?)" böyle bir gösterim kabul edilemez. Künyeleri "Ayvalık Alan Başkanlığı – Ayvalık Miras: Arkeolojik Dönem" ya da "Adramytteion Araştırmaları – Tanı, Yaşat, Koru: Savunma Ağı" şeklinde açıkça yazmalısınız, metin içinde de "(Ayvalık Alan Başkanlığı)" ve "(Adramytteion Araştırmaları)", link değil, çünkü söz konusu online kaynaklar, bildiğiniz üzere ve sizin kişisel blog'unuzun aksine, ilgili bilimsel/resmi çalışmaların kurumsal web siteleri olup, bunların tüzel kişilik atıf şekli de bellidir, eğer gerçek anlamda atıfta bulunma niyetiniz varsa elbette.
YanıtlaSilAdınızı verme nezaketi göstermediğiniz için, size görüntülendirdiğiniz biçimde: "sayın Adsız" şeklinde yanıt vermem umarım ağırınıza gitmez... (bir blog arayüzü ile yanıt yazdığım için gerekli "bilimsel formatı" kullanamıyorum, bu satırları okuma nezaketi gösteren tüm okurdan özür dilerim)
Silsayın Adsız;
beni "bilimsel konularda terbiye etmeye çalışan" yazınızı satır satır okudum. Eleştirilerinize yanıt vermek, benim gibi "YÖK apoletlerini yıllar önce teknik üniversitede bırakan" bir mimar, yerel şehir araştırmacısı ve "derleme blog entry" (bu sizin maksatı aşan bir değerlendirmenizdir) yazarının çok kolay başarabileceği bir iş olsa da, yapacağım açıklamaların bir çoğunu zaten bana yazdığınız "terbiye etme yazısı" içinde yaptığınız için tekrara girmeyeceğim. Ama keşke belirttiğiniz "tüzel kişilik", makale yazarının adını ve beni terbiye etmeye çalıştığınız yazının yazıldığı tarihi verebilseydi. Bir gün karşılaşmak umuduyla...
Hayri Kaan Köksal
mimar (itü)