5 Ocak 2024 Cuma

AYVALIKLI SANATÇI ve DÜŞÜNÜRLER XXII: Panagiotis Savranis Pagratios (Παναγιώτης Σαβράνης Παγκράτιος)

(foto.01) Panagiotis Savranis Pagratios (Παναγιώτης Σαβράνης Παγκράτιος)
(1896, Ayvalık - 15 Eylül 1976, Selanik)
(kaynak: klirodotimata.auth.gr)


Panagiotis Savranis Pagratios (Παναγιώτης Σαβράνης Παγκράτιος), Helen tıp doktoru ve ilahiyatçıydı.

1896 yılında Ayvalık'ta doğdu. Babası Dimitrios (Δημήτριος) ve annesi Stavroula Troumbaki (Σταυρούλα Tρουμπάκη) idi. Küçük yaşta muhtemelen Pire (Πειραιά)'ye geldi. Küçük yaşlardan itibaren dine olan özel eğilimi nedeniyle öne çıktı. "İhtiyar" Ioakeím Iverítis (Γέροντας Ιωακείμ Ιβερίτης)'nin yardımcısı oldu. Onun tarafından iyi bir din eğitimi alması için Aynaroz (Άγιο Όρος :: Athos Dağı)'a götürüldü ve buradaki İberon Manastırı (Μονή Ιβήρων)'na bırakıldı. 

Athoniada Okulu (Αθωνιάδα Σχολή)'ndan mezun oldu ve ardından Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών)'nden diploma aldı. 1924 yılında aynı üniversitenin Tıp Fakültesine kaydoldu. 1930 yılında eğitimini tamamlayarak doktorluk diplomasını ve aynı zamanda tıp mesleğini icra etme ruhsatını aldı. 1932 yılında Selanik Tabipler Birliği (Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης)'ne üye oldu.

Rahiplik kadar doktorluk görevini de seviyordu. Bir doktor ve keşiş olarak, 1930-1938 arasında Athos Dağı'nda hizmet verdi. Oradan, Selanik'teki Blatadon Manastırı (Mονής Bλατάδων)'na başrahip olarak atanmasıyla ayrıldı. Blatadon Manastırı'nda önce rahip ve sonra başpiskopos oldu. "İhtiyar" Ioakeím Iverítis'in ölümü sonrasında, Blatadon Manastırı'na başrahip olarak atandı. Daha sonra aynı zamanda Selanik'teki Agia Anastasia Vasilikon Manastırı (Mονής Aγίας Aναστασίας Bασιλικών)'na başrahip olarak atandı. Her iki manastırın da en ihtişamlı günleri, Savranis'in başrahipliği döneminde yaşadı.

1962 yılında yaşlılık nedeniyle doktor olarak emekliye ayrıldı. Daha sonra Blatadon Manastırı başrahipliğinden de istifa etti. 1967 yılında başvurusunun ardından Athos Dağı'ndaki Kutsal İbera Manastırı'ndan ilahiyat diplomasını aldı ancak İberitis adını korudu. Ekümenik Patrikhane de ona, "Büyük Archimandrite" (Μέγα Αρχιμανδρίτη) unvanını vermişti. Hayatının son yıllarında gönüllü olarak manastırın dışında, hayatıyla ayrılmaz bağlantılı olan şehir olan Selanik'te,  Belissariou Caddesi 18'de bir apartman dairesinde yaşadı. Bu dönemde, Selanik ve Pire'deki büyük gayrimenkulleri satın aldı.

Pangratios Iberitis (Panagiotis Savranis Pagratios); zekası, bilgisi, sosyalliği ve özellikle tıp bilimine olan büyük sevgisi nedeniyle büyük takdir topladı. Çoğu zaman: "Ben önce doktorum, sonra ilahiyatçıyım" derdi.

25 Mayıs 1975 tarihinde, 79 yaşındayken, tüm elde ettiği birikim ve gayrimenkul gelirini, yurt içi ve dışından eğitim görmek üzere, Selanik Aristoteles Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaydolan çalışkan öğrencilerin giderlerini karşılaması koşulu ile, üniversiteye bağışladı. 

15 Eylül 1976 tarihinde, 81 yaşında iken öldü.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder