1 Ocak 2024 Pazartesi

AYVALIKLI SANATÇI ve DÜŞÜNÜRLER XV: Evangelos Dadiotis (Ευάγγελος Δαδιώτης)

(foto.01) Evangelos Dadiotis (Ευάγγελος Δαδιώτης)
(1900, Ayvalık - 1992, Atina)
(kaynak: outcasteurope.eu)

Evangelos Dadiotis (Ευάγγελος Δαδιώτης), Helen muhasebeci, izci lideri ve gazeteci idi.

1900 yılında, burjuva tüccar Dimitrios A. Dadiotis (Δημήτριο Α. Δαδιώτη) ve Anastasia Evangelos Karafillas (Αναστασία Ευάγγελου Καραφύλλα)'in çocuğu olarak dünyaya geldi (foto.02). Dimitra (Δήμητρα) ve Aikaterini (Αικατερίνη) adında iki de kız kardeşi vardı (foto.03).

(foto.02) Babası Dimitrios ve annesi Anastasia.
(kaynak: facebook.com)

(foto.03) Evangelos'un kız kardeşleri Dimitra (solda) ve Katina (sağda.
(kaynak: el.wikipedia.org)

İlk okulu Zoodochos Pigi (Ζωοδόχου Πηγής) mahallesindeki Kato Panagia Erkek Okulu (Αρρεναγωγείο της Κάτω Παναγιάς,)'nda okudu ve ardından ünlü Ayvalık Akedemisi'ne gitti ve buradan mezun oldu.

1915 yılında, birinci dünya savaşı sonrasında tüccar olan babası tutuklanarak Balıkesir'e götürüldü ve burada öldürüldü (foto.04) ve (foto.05). Evangelos Dadiotis, annesi ve iki kız kardeşi ile birlikte babasının kardeşi Ioannis Dadiotis (Ιωάννη Δαδιώτη)'in yanına, İstanbul'a gitti. Burada, Pera'da, 6. İzci Grubu'na katılarak başkan yardımcısı oldu. Ayrıca Ticaret Okulu (Σχολή Εμπορίου)'ndan da mezun oldu.

(foto.04) ve (foto.05) Babası Dimitrios A. Dadiotis'e ait
cep saati ve gözlük. (kaynak:
outcasteurope.eu)

1919'da Ayvalık'taki malikanelerine geri döndü ve ilk izci grubunu kurdu (foto.06) - (foto.08).

(foto.06) Evangelos'ların malikânesi.
(kaynak: outcasteurope.eu)

(foto.07) Kato Panagia mahallesindeki Dadiotis ailesine ait evinin çizimi.
(kaynak: outcasteurope.eu)

(foto.08) 1901 yılında inşa edilen evin "kapı tokmağı".
(kaynak: outcasteurope.eu)

1922'deki yenilgi sonrasında geçici olarak Midilli Sourada (Σουράδα)'daki Alepoudellis Thrasyvoulos (Αλεπουδέλλη Θρασύβουλου)'in konağına yerleştiler (foto.09) [1]

(foto.09) Midilli Alepoudellis Thrasyvoulos Konağı.
(kaynak: facebook.com)

1927 yılında, aile üyeleri ve mürebbiye Vasiliki Karderini (Βασιλική Καρδερίνη) ile birlikte Atina'ya yerleşti. 1938'de aristokrat Freneli Adramytiou (Φρένελι Αδραμυτίου) ailesinin kızı Ariadni Vladimirou Hadjikomnenou (Αριάδνη Βλαδίμυρου Χατζηκομνηνου) ile evlendi.

Yirmi beş yıl boyunca, Atina'da büyük bir ilaç firmasının muhasebe ve finans müdürü olarak çalıştı. 1954 yılında Nea Smyrni Belediyesi meclis üyesi seçildi ve 1961'den ölüm yılı olan 1992'ye kadar yorulmadan 15 yıl boyunca "Nea Smyrni Kyryx" (Κήρυξ της Νέας Σμύρνης) gazetesini yayınladı.

Kidonya Birliği (Ένωσης Κυδωνιατών)'nin kurucu üyesi ve uzun yıllar genel sekreteri oldu. Ulusal televizyon kanallarında Ayvalık ve çevresi hakkında programlar yaptı. 

Evangelos Dadiotis, 1992 yılında öldü.

Aşağıdaki fotoğrafları ve bunlara ilişkin bilgileri "bir koleksiyon" sitesi olan "outcasteurope.eu"dan aldım. Bu koleksiyon Aleksandros Kefalas (Αλεξανδρος Κεφαλας) [2]'dan sağlamıştır.

(foto.10) Bayan Dadiotis'in taşıdığı, kocası Dimitrios'u
gösteren kolyesi.

(foto.11) Bayan Anastasia Dadiotis'e ait deri cüzdan.
(foto.12) Bayan Anastasia Dadiotis'e ait gümüş cüzdan.

(foto.13) "Çarmıhtaki İsa"yı tasvir eden gümüş çerçeveli muska.
MS 969 ile 1188 yılları arasına tarihlenen bu eser Dadiotis
ailesine aittir.

(foto.14) Dimitrios Dadiotis'e ait olan ve 19. yüzyılın sonu
veya 20. yüzyılın başına tarihlenen gümüş enfiye kutusu. 
(foto.16) Konstantinopolis hayır kurumlarının albümü.
Okumak için İstanbul'a gelen Evangelos'a aitti.
(foto.17) Dadiotis ailesinin hizmetçisi Vassilikis Hanım'ın
meşhur ayva tatlısının servis edildiği gümüş tatlı kutusu.

-----
DİPNOTLAR

[1] Alepoudelli ve kardeşi Panagiotis Thrasyvoulos'un Midilli'deki yazlık evleri idi. Sabun üreticisi aile, Atina Pire'deki "kış evlerinde" yaşıyordu. Bu konut bir kır evi gibi, yaklaşık 4 dönümlük geniş bir sahil alanı üzerine inşa edildi. Evin tasarımı İstanbullu mimar Eliades () tarafından yapıldı. Yapımı 1910-1912 yılları arasında iki yıl süren bu binayı, Midillili ampirik mimar Fouskas uygulandı.

[2] Aléxandros Kefalás (Αλεξανδρος Κεφαλας) 1977 yılında doğdu. Yunanistan Amerikan Koleji mezunu ve sanat tarihçisidir. Geçmişte Atina'daki bir galeride sergi küratörü olarak çalışmış, 2008'den bu yana ise sanat tarihi dersleri vermektedir. Lembos yayınlarında edebi değerlendirmeden ve mikro biyografiler dizisinden sorumluydu. Ailenin Ayvalık'taki yaşamını anlatan, Ayva Tatlısı (Γλυκό κυδώνι) adında bir roman yazdı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder