3 Ocak 2024 Çarşamba

AYVALIKLI SANATÇI ve DÜŞÜNÜRLER XVI: Athanasios T. Gravalis (Αθανάσιος Θ Γκράβαλης)

Athanasios T. Gravalis (Αθανάσιος Θ Γκράβαλης), Helen gazeteci, yazar ve eğitimciydi.

1890 yılında Ayvalık'ta doğdu. Ünlü Ayvalık Akademisi (Ακαδημία Κυδωνιών)'nde lise eğitimini tamamladı (Köksal,2015). On yedi yaşından itibaren gazeteci olarak çalıştı. Midilli adasındaki Laikos Agonas (Λαϊκός Αγών) gazetesine yazılar gönderdi ve aynı zamanda, tütün tekelini elinde bulunduran Reji idaresi şirketinde çalışıyordu (Köksal,2023).

Athanasios'un niteliklerini ve özellikle Türkçe, Helence ve Fransızca dilleri bilgisini takdir eden Kydonia despotu Kydonion Grigoriou (Κυδωνιών Γρηγορίου) tarafından, 1912 yılında Moskonisia (Μοσχονήσια :: Alibey adası)'ya öğretmen olarak atandı. Bu görevi üç yıl sürdürdü. 1915'te Osmanlı hükumeti ile yaşadığı çatışmalar nedeniyle Ayvalık'ı terk ederek Midilli'ye sığındı.

Dünya Savaşı sonrasında, 1918 yılında, Helen mültecilerin evlerine dönmelerine izin verildiğinde, Athanasios, Ayvalık'a geri döndü. Burada; işgalci konumdaki Helen idaresi, Kızıl Haç ve geri dönen Helen mültecilerin lehine faaliyet gösterdi ve gazetecilik yaptı.

1922 yılına kadar Ayvalık'ta kaldı. İstiklal savaşı sonrasında tekrar Midilli'ye gitti ve artık burada kalıcı olarak yerleşti. Athanasios, kalıcı olarak yerleştiği Midilli'de, Astrapi (Αστραπή), Drasi (Δράση) ve Prosfygikí Foní (Προσφυγική Φωνή) gazeteleri için makaleler yazdı. 

1931'de; Grigorios Xenopoulos (Γρηγόριος Ξενόπουλος), Dionysios Kokkino (Διονύσιος Κόκκινος) ve Petro Haris (Πέτρος Χάρης)'in jüri üyeliklerini oluşturduğu, Noel kısa öyküsü edebiyat yarışmasında Gravalis birincilik ödülünü aldı.

Athanasios, Nazi Almanya'sının Yunanistan işgali sırasında, gazeteci ve gazete editörü olarak Nazi propaganda aygıtıyla işbirliği yaptı. Daha genel olarak, liberal siyasi konumlardan başlamış olmasına rağmen, aşırı sağa kaydı ve hayatının sonuna kadar Cunta yanlısı bir köşe yazarı olarak kaldı.

13 Şubat 1974'te öldü.

BİBLİYOGRAFYASI
Athanasios T. Gravalis, yaşamı boyunca yalnızca bir kitap yayınladı. 1930'da Midilli'de bastığı kırk iki öyküden oluşan bu kitaba Spasménes stíles (Σπασμένες κολώνες) adını verdi. 

1930
Σπασμένες κολώνες
Kırık sütunlar

Midilli: [yay. y.], ? x ? cm, s.256 (2.b.)
kısa öyküler.






----
KAYNAKÇA

Köksal, H.K. (2015)
    son erişim tarihi: 19.12.2023

Köksal, H.K. (2023)
    son erişim tarihi: 19.12.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder