5 Ocak 2024 Cuma

AYVALIKLI SANATÇI ve DÜŞÜNÜRLER XVII: Lefteris Köşklis (Λευτέρης Κιοσκλής)

Lefteris Köşklis (Λευτέρης Κιοσκλής), Helen avukat, Midilli belediye başkanı, PASOK [1] parlamentosu üyesi ve hareketin kurucu üyesiydi.

Kimon Köşklis (Κίμωνα Κιοσκλή) ve Christina Chatzimanolakis (Χριστίνας Χατζημανωλάκη)'in oğlu Lefteris Köşklis, 1913 yılında Ayvalık'ta doğdu. 1922'de ailesi, o ve kız kardeşi Ioanna (Ιωάννα (Βάνα) Αναγνωστοπούλου) ile birlikte mülteci olarak Midilli'ye gitti.

Selanik Üniversitesi'nde Hukuk okudu. Ulusal Direniş (Εθνική Αντίσταση)'te [2] ve iç savaş sonrası demokratik harekette yer aldı ve bu ona 1940'ların sonlarında hapis ve sürgüne mal oldu. 

1974 yılında PASOK'un kurulmasında görev aldı. O yıl yapılan seçimlerinde PASOK milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi. 1977 ve 1981 seçimlerinde iki kez Midilli Milletvekili seçildi. 1981 seçimleri sonrasında Ticaret Bakanı görevi ile görevlendirildi.

1982'de Midilli belediye başkanlığına aday oldu.

5 Mayıs 1991 tarihinde Midilli'de öldü,

----
DİPNOTL]AR
[1] Panhellenik Sosyalist Hareket ( PA.SO.K.) (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.)), sosyal demokrat bir Helen siyasi partisidir. 3 Eylül 1974'te Andreas Papandreou (Ανδρέας Παπανδρέου) tarafından kuruldu. Mayıs 2022'de parti içi referandumda partinin adının PASOK - Değişim Hareketi olarak değiştirilmesine ve tarihi bir amblemi olan yeşil güneşin yeniden canlandırılmasına karar verildi.


2022 Kongresi sonrasında PASOK Değişim Hareketi
adını aldı ve amblemini değiştirdi.

[2] Ulusal Direniş terimi, İkinci Dünya Savaşı sırasında gerilla örgütlerinin Yunanistan'ı kurtarmak amacıyla işgal güçlerine karşı yürüttüğü eylemi tanımlamaktadır . Direniş, Nisan 1941'de Yunanistan'ın düşüşü ve teslim olmasından hemen sonra başladı. Başlangıçta bireysel vatandaşların veya küçük vatandaş gruplarının kendiliğinden eylemlerinin ürünüydü, ancak yavaş yavaş direniş örgütlerinin kurulmasıyla organize bir biçim kazandı. Ulusal Direniş, Birleşik Krallık tarafından destekleniyordu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder