19 Temmuz 2024 Cuma

AGIOU IOANNIS MAHALLESİ (kısmen Fevzipaşa-Vehbibey Mahallesi)

(fotoğraf.01) Fevzibey-Vehbibey Mahallesi'ne ait bir hava resmi.
(kaynak: Psarros,2017:165 | Ayvalık Belediyesi arşivi)

 
Agios Ioannis mahallesinin topografik planı. DEP.
1. Plati Sokak
2. Athanasios Gonata evi
3. Nomiko'nun zeytinyağı sıkımhanesi
4. Balıkçı dükkanları
5. Gümrük
6. Pinirlis'in mağazaları
7. Ticaret Kulübü (Ayvalık Palas bu parselde inşa edildi)
8. Kafe Nisioti [= Adalı]
9. Dere
10-11. Birleşik Kafeler
12. Kafe Kanello
13. Iakovou Moura'nın [işlettiği] otel
14. Belediye Binası
15. Beilidiko'nun Hanı (Pasaj)
16. Bedesten
17. Eski Han
18. Loulis'in şekerlemecisi ve dere üzerinde [de] "Loulis'in tahta köprüsü" denilen ahşap köprü [bulunurdu]
19. Pazar (Çarşı)
20. Depasta Eczanesi (?)
21. Michael Salta'nın şekerlemecisi
22. Charalambou Vafiadis kitapçısı
23. Agios Ioannis mahallesinin papaz hücreleri
24. Agios Ioannis Kilisesi
25. Manzounis Eczanesi
26. Pinirlis evi
27. Taxiarchis Kilisesi
28. Metropolis (Orta Panagia [Meryem Ana])
29. Angelis sahili

7.3. AGIOU IOANNI MAHALLESİ
"Tsarsi" [Çarşı] daki Ai-Giannis [kilisesi] Taxiarchis'ten sonra Kydonya'nın en eski ikinci kilisesidir (Sakkaris,1920:245;Saltelis,1842:Giriş). [Mahalle] sakinleri için, Ai-Giannis her zaman Agora'ya, yani "Tsarsi"ya ve kilisenin önünde pazar [günleri] kurulan pazara aitti ve bu nedenle buraya "Ai-Giannis Pazarı" deniyordu (Cazadellis,1973:96-97).

17. yüzyılın başından kalma orijinal bina, tek odalı mütevazı bir şapel olmalıdır. O zamanki yerleşim [yerinin] aşağısındaki [kotta bulunan] evlerinden biraz daha uzakta, yabani ayvaların bulunduğu yamaçta, daha sonra şehrin merkezi haline gelecek düzlük alanda bulunuyordu. Bu alan, 1821 [olaylarından] sonra sel ve çamur tabakalarının birikmesiyle oluşan, o zamanlar bugünkünün yaklaşık yüz metre doğusunda bulunan kumsala kadar uzanıyordu (Karablias, 1949:45). Burası mavnalardan [karaya çıkış] yeriydi ve buradan "Dere" yönünü takip ederek Anadolu'nun içlerine doğru kaçakçıların rotası başlıyordu. Burası çok eskiden beri, kara ve deniz [yoluyla gelen malların takası], tüccar veya korsanların alışverişi ve işlemleri için kullanılıyordu ve dolayısıyla bölgedeki ilk yapılar atölyeler ve dükkanlardı. Evler yavaş yavaş inşa edilmiş gibi görünüyor ve bu bölgedeki ticari tesislerin sayısı her zaman [sivillerden] fazlaydı.

Agios Ioannis mahallesi 17. yüzyılın ortalarında, antik çağda [da] anılan Agios Dimitrios cemaatinden kısa bir süre sonra, ikinci [mahalle olarak] kuruldu. Ancak çok fazla daimi ikamet sahibi yoktu ve nüfusu en küçük olan Ayvalık'ın mahallesi [olduğu için] her zaman müdahale edildi. Bölgenin 18. yüzyıldaki ekonomik gelişimi, [sonucunda] 1750 civarında, orijinal binanın muhtemelen 1753'teki komşu Taxiarches kilisesiyle aynı bölgede bulunması ile, yeni ve daha büyük bir kilisenin yapılmasına izin verilmiş gibi görünüyor.

Bütün kaza gibi bu bina da 3 Haziran 1821 [olayları] sırasında yıkıldı. Bununla birlikte, [bu mahalledeki] yıkımın neden olduğu hasar nispeten küçüktü ve sakinlerin geri dönmesinden sonra, 1840'ın sonunda hızla onarılarak Agios Ioannis kilisesi yeniden faaliyete geçti ve Saltalardan [Σαλταιων] Hacımalis Salteli [Χατζημαλης Σαλτελης] tarafından toplanan kilise meclisine ev sahipliği yaptı. (Kydoniaka,1842:66). Bu eski yapı 1867'deki büyük depremde hasar görmüş gibi görünüyor (Kontis,1978:277;Kambouris,1978:31). Belki de bu yüzden yıkıldı ve yerine 1870'den kısa bir süre önce daha neoklasik tarzda yeni ve büyük bir kilise inşa edildi.

(fotoğraf.02) Agios Ioannis mahallesinin Cumhuriyet sonrası görünüşü.
(kaynak: Psarros,2017:167) 

[Bu yeni dönem], kasabanın büyük bir ekonomik refah içinde [yaşayan] zengin orta sınıfın, tüm eski kiliseleri gölgede bırakacak görkemli bir tapınak [inşa ederek], Agora'nın koruyucu azizinin adını onurlandırmak istediği dönemdi. Yeni kilise haç şeklinde ve kubbeliydi, zarif oranlara sahipti ve Sarmısak'tan gelen kesme taşlardan yapılmış, özenli [ve] dikkatli ama basit ayrıntılara sahiptir. Narteks ve kubbedeki İon başlıklı hafif sütunlar [bu binanın] karakteristiğidir. Bölgedeki ilk kubbeli kilise [olan bu binanın] ünlü mimar Emmanuel D. Kuna'nın ilk büyük eseri olduğunu düşünüyorum. Bunu, Agios Nikolaos tapınağının inşasının Emmanuel D. Kounas'a devredildiği 1870 tarihli sözleşmede yer alan "Prodromos" tapınağına yapılan atıftan çıkarıyorum. Görünüşe göre Agios Ioannis Kilisesi o dönemde henüz tamamlanmıştı ve bu belgede işverenlerin Emmanuel Kouna'ya yönelik iradesi "Agios Nikolaos Kilisesi'nin Prodromos'a kadar olan kısmının tamamlanması" [şeklinde] ifade ediliyordu (Stratis,2002:124). [Yani], Agios Ioannis Kilisesi, Agios Nikolaos kilisesine örnek olarak kullanılmaktadır. Katedrallerin biçimsel ve yapısal benzerlikleri, aynı mimarın eseri olduğu sonucunu doğuruyor. Örneğin, daha sonra bir duvarla kapatılan Agios Ioannis kutsal alanının girintisindeki haç şeklindeki büyük pencereyi ve ayrıca enine koridorun her iki ucunda bir dış cephe olarak gynekonitin [kadınlar mahvili] olağandışı uzantısını not ediyorum. Bu iki özellik, daha az belirgin olanlarla birlikte, Emmanuel Kouna'nın art arda inşa ettiği tüm kiliselerde, yani Kidonya [Ayvalık]'daki Agios Nikolaos [yıkılan Biberli camii, şimdiki Abdulvahip Sağlam İlkokulu] ve Agios Georgios [Çınarlı camii]'ta ve Moskonisios [Alibey, Cunda adası]'daki Taxiarchis [Koç Müzesi]'te ortak karakteristik unsurlardır.

Prodromos tapınağının iç kısmında, sütunlardaki büyük alçı Korint başlıkları ve tonozların tabanındaki çevre kornişlerinin güçlü çıkıntıları olduğundan dekorasyon [görsel açıdan] ağırdır. Duvarlarda ve ikonostasiste G.Agrafiotis'in değerli hagiografileri [ikonları] mevcuttu (Kontoglou,19.7.1953b:3). Daha sonra, muhtemelen 1890'larda, cephenin sol tarafına, Ayvalık'ın tüm semtlerinden görülebilen, büyük bir saatin bulunduğu, Sarmısak taşından yapılmış uzun bir Neo-Gotik çan kulesi eklendi. Saati vurduğunda sesi kasabanın her yerinden duyulabiliyordu. Bu, Taxiarchis'in kutsal yazıtlarının 1844 kayıtlarında anılan, hayırsever olan Andronikos [Ανδρονικου] adlı birinin hediyesiydi ve bu yüzden herkes ona "Andronikos'un Saati" [τ' Άντρονικου το Ρολογι] adını vermişti (Kazadellis,1973:97) (fotoğraf.03).

(fotoğraf.03) 1844 sonrası eklenen 
"Andronikos'un Saati"
(kaynak: Psarros,2017:168)

Kilisenin geniş alanının önündeki bölge, 1870-1880 döneminden kalmadır ve bugünkü küçük Agora meydanına kadar uzanan, tekdüze inşaatlı bir grup dükkan ve atölye tarafından işgal edilmiştir. Bunların da Emmanuel Kouna'nın çalışmaları olduğunu düşünüyorum. [Kilise binasının] inşaatlarından önce bu bölgede muhtemelen kalıcı binalar yoktu, yalnızca geçici satış tezgahları ve çadırlar vardı ve Ai-Gianni'in pazarı olan Agora meydanının bir parçasıydı. Bu [sonradan yapılmış bir aktarımdır] ve 26 Kasım 1807'de şehit edilen Hiopolitisli George [Γεωργιου του Χιοπολιτη]'un şehitliğine ilişkin tasvirlerden kaynaklanmaktadır. [Olayı anlatan] tüm ifadeler, infazın "çarşının merkezinde" büyük bir insan kalabalığının önünde gerçekleştiği konusunda hemfikirdir (Bibelas,1956:77;Kontoglou,1962:43; Daiotis,1986:53; Moumtzis, 1981:10). ... Vasilios Koukounaras [Βασιλειος Κοuκοuναρας] bu konuda şunları aktarıyor: "İdam, pazarın merkezi bir noktasında ve daha sonra açılan Ad.Patpikelli [Αδ.Πατpικελλη] mağazasının önünde, Mihail Salta [Μιχαηλ Σαλτα] şekerlemecisinin yanında gerçekleşti. ... Son yıllarda, [1922'den önceki] her yıldönümünde idamın gerçekleştiği yere küçük bir demir korkuluk yerleştirilir, üzerinde öldürüldüğü kanlı taşı ortaya çıkartan bir çit ve bir sundurma yapılırdı" (Koukounaras,1972:91-92). Ancak mesele şu ki, Çarşı'nın mevcut yapısıyla büyük bir kalabalığı barındırması mümkün olmadığı gibi, [burası] çarşı merkezinde de yer almıyordu Ancak Agios Ioannis kilisesine kadar aradaki [alanı,] yapılardan arınmış bir alan [olarak] hayal edersek bu tanıklıklar anlaşılır hale gelir.

Kasabanın ana ticaret merkezi olan Pazar Meydanı [Πλατεια του Παζαριου] çevresinde çok eski zamanlardan itibaren her türlü dükkân ve atölyeler gelişmişti: helvacılar, kuyumcular, kumaşçılar, kasaplar, terziler, berberler vb. (Kavouras,21.11.1954). "Balıkçılar" olarak adlandırılan balık pazarının bulunduğu [alan] denize kadar uzanır (Kavouras,5.9.1954). Balıkçı dükkanlarının yanında, [balıkçı] gemilerinin yanaştıkları, kendi merdivenli iskelesi olan Gümrük Dairesi vardı. Hala kullanılan Gümrük binası, 19. yüzyılın son on yıllarından kalmadır [ve] gümrük ofisi olarak kullanılan küçük bir neoklasik yapıdır (fotoğraf.04) ve (fotoğraf.05).


 (fotoğraf.04)

 (fotoğraf.05)

Çarşı meydanında [Πλατεια της Άγορας], Plati Sokak [Πλατυ Σοκακι]'ın [bugünkü Barbaros Caddesi] yukarısında, aynı zamanda "Eski Han" [Παλιο Χανι] olarak adlandırılan Ayvalık'ın en büyük hanı da vardı (Kazadellis,1973:40; Papoutsidakis,19.7.1984). Bu isimden [yola çıkarak], kasabada yaşanan 1821 [olaylarından] önce de, [bu hanın] var olduğu sonucunu çıkarıyorum. Aslında yerleşimin belki de ilk yapılarından biri olan [bu binanın], daha eski bir hanın temelleri üstüne inşa edildiğini düşünüyorum.

Eski Han, 3 Haziran 1821'de tüm şehir gibi yanmış ve en azından evlerin iadesine ilişkin ferman çıktığı 1832 yılına kadar harabe halinde kalmıştır. Ancak bu arada, 1821 [olaylarından] bu yana [Ayvalık'lıların] terk edilmiş mülklerini yöneten Midilli Valisi Mustafa Ağa Kulaksız-zade, "şehrin merkezindeki önemli toprakların gasp edildiğini" görerek "keyfi" davrandı [ve] üzerlerine "büyük misafirhane" arsaları inşa etti. (Sakkaris,1920:150). 1830'da Ayvalık'ı ziyaret eden İngiliz rahip Francis Arundell, [olaylardan] sonra geri dönmeye başlayan mülteci ailelerinin ve hastaların barındığı bu "yeni inşa edilmiş, geniş ve konforlu" hanı buldu (Arundell,1834:318,325). Ortasında kuyudan su çekilen bir çeşmesi [belki tulumbası] bulunan geniş, uzun bir avlusu vardı. Etrafında hayvanlar ve arabalar için [mekanlar] vardı. Üst katta misafir odaları [han odaları] bulunmaktaydı. Mülkün mülkiyeti hakkında bilgi bulunmuyor ancak binanın son yıllara kadar ayakta olduğu görülüyordu. [Burası] "Beilidiko Han" veya "Büyük Han" olarak biliniyordu (Aristidis Chiotopoulos'un ifadesi, KMS Arşivi, cilt A3, bölüm H':312). 1960 yılı başlarına kadar [bu han] Şehirlerarası Otogar olarak kullanılmıştır (Kavouras, 21.11.1954) (fotoğraf.06). Daha sonra yıkılarak yerine pasaj adı verilen, içinde çeşitli dükkan ve ofislerin bulunduğu iki katlı bir pasaj inşa edildi (Ahmet Yorulmaz, sözlü ifade, 4.6.2003).


(fotoğraf.06) 1960'lara kadar Ayvalık Otogarı olan "Beilidiko Han"
veya "Büyük Han"ın Cumhuriyet sonrası görünümü.
(kaynak:
facebook.com |Sondakika Edremit)

Eski Han'a gelince, muhtemelen 1832'den sonra kademeli olarak ve bölümler halinde onarılmıştır, ancak inşaat kalitesi açısından komşusu Beilidiko Hanı ile karşılaştırılamayacağı için artık daha yoksul gezginlere hizmet ettiği anlaşılmaktadır. 19. yüzyılda pek çok değişikliğe uğramış gibi görünse de "Ágiou Gianniou Meydanı'na bakan büyük ahşap kapısıyla" her zaman yerleşimde bir referans noktası olmuştur. (Kavouras,21.11.1954). 1922'den önceki son yıllarda terk edilmişti ve "kokusu uzaktan geliyordu". Manolis Kavouras, 1953'te Ayvalık'ı tekrar ziyaret ettiğinde onu yıkılmış halde buldu. Bugün Ayvalık sebze pazarı [hal o hanın] geniş avlusunda faaliyet gösteriyor.

Belalidiko ve Eski Han iki adayı tamamen kaplıyordu. Dış taraflarında çeşitli dükkanlar bulunuyordu. İki Han arasındaki cadde her iki taraftan da [demir] korkuluklarla kapatılarak değerli eşyaların bulunduğu dükkânların bulunduğu "Bedesten" [Μπεζεστενι] adı verilen caddeyi oluşturuyordu. Yerel gazete Kydoniatikos Astir'in bürolarının bulunduğu matbaa da buradaydı.

Pazar Meydanı'nın kuzey tarafında, girişi Plati Sokak'dan olan bir başka han daha bulunuyordu. [Bu han] "Küçük Han" diye anılırdı (Kavouras,5.12.1954) [halen bu adla anılmakta]. Ayrıca [bu hanın da,] diğer iki büyük Han gibi ortasında kuyu bulunan bir avlusu vardır (Yannis Papoutsidakis,1.8.1985). [Burası] 1990'lı yılların başına kadar han olarak faaliyet göstermiştir. Girişinin hemen karşısında merkezi kışlalar ve birkaç "zabit" [ζαπτιεδες] tarafından korunan eski şehir hapishaneleri vardı. (Kavouras,5.12.1954). Bu binalar 2002 yılında yıkıldı (fotoğraf.07) ve (fotoğraf.08).

(fotoğraf.07)

(fotoğraf.08)

Agios Ioannis mahallesinin deniz kenarındaki bölgesinde, Jön Türklerin idari reformları ve 1909 anayasasının kuruluşuyla iç içe geçmiş, 20. yüzyılın başlarından kalma bir bina olan Belediye Binası da bulunmaktadır. Eklektizm döneminden kalma, sivri neo-Gotik pencereli iki katlı bir binadır. Burada ayrıca, deniz kenarında dört "Büyük Kafe" [Μεγαλα Καφενεια] bulunmaktadır. Bunlar 19. yüzyılın sonlarına ait binalardır ve "Aggelis Sahili" [του Άγγελη ο Γιαλος] adı verilen bitişik kıyı bölgesiyle birlikte kasabanın lüks ve eğlence merkeziydi. Bölge bu adını "Belediye Binası arasındaki arsanın" sahibi olan Ioannis Oikonomou'nun torunu Aggelis Oikonomellis'ten almıştır (Koukounaras, 1972:59). En etkileyici olanı, tamamen Sarmısak taşından yapılmış olan Kanello Kafe'dir (fotoğraf.09), (fotoğraf.10) ve (fotoğraf.11).

 (fotoğraf.09)

 (fotoğraf.10)

 (fotoğraf.11)

Bu Büyük Kahvehanelerde toprak sahipleri, tüccarlar, imalatçılar ve tüccarlar arasında tüm iş toplantıları yapılıyor, zeytinyağı ve daha geniş bölgedeki diğer ürünlerin fiyatları konusunda anlaşmalar sağlanıyordu. Burada günün her saatinde, gecenin ilerleyen saatlerine kadar, çoğunlukla yerel müzik gruplarının çaldığı dönemin hit müzikleri eşliğinde kahve, meşrubat, rakı ve mezeler ikram ediliyordu. Burada tek olanlar nargile içiyor ve dost canlısı gruplar ise kağıt oynuyordu. Burada ayrıca çoğunlukla Atinalı topluluklar tarafından, resmi toplantılar, konferanslar, konserler ve tiyatro gösterileri verilirdi. (Cazasellis,1973:86). Büyük Kafeler, denizin üzerindeydi [ve] kazıklar üzerinde yer alan geniş ahşap platformlarla çevriliydi. Bu kafelerden birinde, kasabanın ilk kapalı sineması olan "Fos" [Φως], 20. yüzyılın ilk on yılından itibaren faaliyet gösteriyordu. (Aeolian Astir,1911). Nisiotis kahvehanesinin karşısında Ticaret Kulübü ve 1950 yılında Ayvalık Palas Oteli'nin inşa edildiği "Ai Kydoniai" [adlı] Okuma Odası [kütüphane] vardı (Kavouras, 5.9.1954).

1922'den önce Agios Ioannis mahallesinde çoğunluğu tüccarlardan oluşan yaklaşık yüz hane, yani yaklaşık beş yüz kişilik bir nüfus vardı. (Panagiotis Zografou'nun ifadesi, KMS Arşivi, 1935'in 197. sayfası). [Kaynaklar] Prodromos mahallesindeki okulda Türkçe öğretmeni olan Raptarhis [Γυμνασιο] evinin [mülkiyetinin], Pinirlis [Πινιρλη] ailesine ait olduğunu belirtiyor (Kavouras, 21.11.1954). Bölgedeki mağazalar arasında; Koufelli [Κουφελλη]'nin kumaş mağazası [tuafiyesi] (Kavouras,5.12.12), Achila [Άχιλα]'nın kuyumcusu, Aivazi [Άιβαζη]'nin ve Pinirlis [Πινιρλη]'in dükkanları vardı (Kavouras, 21.11.1954). Bu mahalleden Demogerontia [yaşlılar heyeti] için iki temsilci seçilirdi (Kerestetzi,1981:36-37). 1920 yılında kilisenin papazı Artemios Markou [Αρτεμιος Μαρκου]'ydu (Ellivikos Odigo [Έλληvικος Όδηγο],1920:128). Her yıl, Hiopolitisli Ioanni [Ιωαννη του Προδομου]'nin [idam edildiği] gün olan 29 Ağustos'ta, burada büyük bir anma yapılırdı. (Cernoglou [Τσερνογλου],1988:11).

Kilise binası günümüzde sağlam bir şekilde korunmaktadır. Saatli Cami adıyla cami haline getirildi. Saat, kilisenin yüksek çan kulesinin depremden zarar gören arka kısmı yıkıldıktan sonra, aşağıya yerleştirilen eski "Andronicho'nun" saatinin aynısıdır. Kilisenin "tamamen mermer ikonostasisi" en az 1953 yılına kadar yerinde korunmuştur. (Kavouras,5.12.1954). Bugün ikonostasis artık mevcut değildir, ancak minberin ve piskoposun tahtının bir kısmı, caminin mihrabını ve minberini oluşturmak için kullanıldı.

Kilise binasının hemen yakınında bulunan avluya, 1960 yılından sonra kırmızı Sarmısak taşından yapılmış yüksek bir minare eklenmiştir. Ancak bu minare, Ekim 2003'teki şiddetli fırtına nedeniyle çöktü ve diğer iki yeni minare olan Agios Georgios [Αγιου Γεωργιου] ve Kato Pania [Κατω Πναγιας] da çöktü. Bunu, bugün tamamlanan bina ve minarenin kapsamlı onarım çalışmaları izledi.

Genel olarak bölgenin ticari karakteri günümüze kadar değişmeden kalmıştır. En önemli değişik 1960'larda şehrin kuzeyinden geçen yolun, güneye taşınan büyük yolun açılması için bir dizi yapı bloğunun yıkılmasıyla yaşandı. Günümüzde pek çok çağdaş yüksek bina bu cadde üzerinde yer almakta, eski şehrin geleneksel yapısına zarar vermekte ve bölgenin ölçeğini değiştirmektedir.

Eski Belediye Binası hala Ayvalık belediye başkanının bürosudur, ancak son zamanlarda duvarların Sarmısak taşlarıyla yanlış bir şekilde kaplanması nedeniyle görünümü değiştirilmiştir. Dört Büyük Kafeden yalnızca heybetli Kafe Kanello hâlâ kafe olarak hizmet veriyor ve şehrin resmi kafesidir. [yazıda bahsedilen Mado öncesindeki Kanallo'dur]. 

(fotoğraf.12) Osmanlı dönemindeki Giotópoulou Eczanesi.
(kaynak: Psarros,2017:174)

(fotoğraf.13) Osmanlı döneminde Stylianou Patrikélli evi.
(kaynak: Psarros,2017:179)

(fotoğraf.14) Cumhuriyet döneminde de kullanılan postane.
(kaynak: Psarros,2017:175)

(fotoğraf.15) Agios Ioannis kilisesine giden Agora (çarşı).
(kaynak: Psarros,2017:174)

(fotoğraf.16) Agios Ioannis Agorası
(kaynak: Psarros,2017:175)


Agios Ioannis mahallesi planı ve mahalle varsayımı. 
1. Kafe Nisiotis
2. İki binadan oluşan Kafe Inoména [= Birleşik]
3. Kafe Inoména'nın [dere üstü] kalaslaması
4. Kafe Kanello
5. Stelios Voirkadoslu'nun gölgeliği
6. Belediye Binası
7. Kafe Syrgiavou
8. Ayakkabıcı Hatzikambouri
9. Yakovos Mouro'nun oteli ve restoranı "Ai Kydoviai" [Georgala Hotel] 
10. Aggelis sahilinin çevresindeki evler yıkıldı: Kerestezi, Sapouvtzoglou, Zachos, Koukos, Georgala, Malei, Valsamaki ve Ioanni Gonata.
11. Köşede, Poivtazopoulos'un küçük cam dükkanı
12. Zafiraki [Ζαφειρακη] eczanesi (bugün bir kafe) ve üstte Doktor Tzouga [Τζούγα]'nın evi (bugün Cumhuriyet Oteli) [bugün tümü Halk Bankası] 
13. Eski Han
14. Bedesten
15. "Beilidikoi" [Μπεηλιδικοη] veya "Büyük Han" bugün Pasajı (bilgi Ahmet Yorulmaz. 4.6.2003, Arist. Chiotopoulos, KMS Arşivi)
16. Achila [Αχιλα] ve Aivazis [Άιβάζη]'in Mağazaları
17. Pinirlis mağazası
18. 1950 civarında evlerin yıkılması ile 16 m genişliğindeki yeni yol yapıldı
19. Eski balıkhane
20. Gümrük
21. Ayvalık Palas 1950 yılında bu arazide inşa edilmiştir. Ticaret Kulübü ve "Ai Kydoniai" okuma odası burada bulunuyordu.

---
KAYNAKÇA
Psarros, D.E. (2017),
Το Αϊβαλί και η Μικρασιατική Αιολίδα, (yay. haz.) Kostoula Sklaveniti, Atina: Ulusal Banka Eğitim Enstitüsü.

10 Temmuz 2024 Çarşamba

ŞARK YILLIKLARINA GÖRE AYVALIK'ta "gazeteciler"

(fotoğraf.01) Aiolikis Astir (Αιολικος Αστηρ) dergisinin 1. sayısı kapağı.
(kaynak: Yunanistan Millî Kütüphanesi (Εθνική Βιβλιοθήκη))

Uzun yıllar, ünlü Ayvalık kartpostal editörü "Contaxis'in kim olduğu?" konusuna eğilmiştim. Bulabildiğim Aiolikis Astir (Αιολικος Αστηρ) dergilerindeki her fotoğraf karesini uzun süre inceleniş (Köksal,2023) hatta, bir süre önce yayımladığım blog dizisindeki fotoğrafçıları bu çalışmada bulmuştum (Köksal,2024). Sevgili Taylan (Köker)'ın, 2019 yılında yaptığı Contaxis etkinliğine de  katıldım. Ancak bir türlü Constantin D. Contaxis hakkında yeterli bilgiye ulaşamadım. 

Ta ki, Ayvalık Belediyesi için hazırladığım çalışmada, bu kişinin "-en azından bir süre- Ayvalık'ta yaşadığını, burada gazetecilik yaptığını, hazır giyim mağazası açtığını ve -içinde neredeyse- herşeyin satıldığı bir bonmarşe sahibi" olduğunu öğrendiğim güne kadar (Köksal,2022.b:156).

Kapitalizmin, Osmanlıı coğrafyasında "görece hızlı geliştiği bu kasaba"da -yıllıklardaki kayıtlara göre- 1909 yılında halen "gazeteci olmaması" bir tartışma konusudur. Bu tartışma aracılığı ile -belki de- Aiolikis Astir (Αιολικος Αστηρ) dergisinin ancak 1911'de çıkmaya başlamasını (Köksal,2023) veya 1894 yılının son günlerinde Dr. Şerafettin (Mağmumi) garsonlardan gazete istediğinde; "onbeş günden beri okuma lezzetinden mahrum (kaldığı) İstanbul gazetelerinin birini" bulmaları olayını açıklar (Köksal,2022.a;Şerafettin,2002:139).

"L'Indicateur Ottoman" kayıtlarına göre Ayvalık'ta, 1909-1922 arasında iki adet "gazeteci" çalışmıştır. Bunlar:
- Contaxis (G.D.)
- Sismanis (M.) dir.

Yıllıklara göre, aynı zamanda 1. Dünya Savaşı ve Ulusal Kurtuluş Savaşını da içeren bu yıllarda; 1909-1912 arasında Contaxis, 1913-1922 arasında ise Sismanis "gazetecilik" yapmışlardır.

Bu kişilerin mesleki etkinlik dönemleri (tablo.01)'de sunulmaktadır.

(tablo.01) 1909-1922 arasında etkinlik gösteren "gazeteciler".
(kaynak: SALT Araştırma)

.: büyütmek için tabloya basınız :.

--

KAYNAKÇA

Köksal. H.K. (2024)
son erişim tarihi: 7 Temmuz 2024.

Köksal. H.K. (2023)
AIOLIKOS ASTIR DERGİSİ'nin İLK SAYISI (1 Ekim 1911), 10 Ekim 2023.
son erişim tarihi: 7 Temmuz 2024.

Köksal. H.K. (2022.a)
son erişim tarihi: 7 Temmuz 2024.

Köksal. H.K. (2022.b)
Şark ticaret yıllıklarındaki bilgiler ışığında Ayvalık ve yakın çevresi (1881-1922), sf:151-187, Ayvalık tarihi üzerine akademik çalışmalar seçkisi, (yay. haz.) Berrin Akın Akbüber, Ayvalık: Ayvalık Belediyesi Kültür Yayınları.

Şerafettin Mağmumı̂ (2002).
Bir Osmanlı doktoru'nun anıları : yüzyıl önce Anadolu ve Suriye (Ed.) Cahit Kayra. (2.b) İstanbul: Büke Yayınları.

8 Temmuz 2024 Pazartesi

ŞARK YILLIKLARINA GÖRE AYVALIK'taki "oteller"

(fotoğraf.01) 1893 yılında yayımlanan "Annuaire Des Commerçants de Smyrne et de L'anatolie"nın 20. reklam sayfasında Hotel Georgala (Ξενοδοχειο Γεωργαλα).
(kaynak: Köksal,2017)

Bundan bir süre önce Dr. Şerafettin (Mağmûmî)'in; büyük olasılıkla 23 Aralık 1894-11 Ocak 1895 günleri arasındaki Ayvalık ve Yund (Alibey, Cunda) adası gözlemlerini içeren bir blogumda, kasabanın bazı otelleri hakkında bilgi vermiştim (Köksal,2022). Hatta bu blogumda, "Yorgala Han"ın yeri hakkında sayın Güçhan'a da bir polemik açmıştım (Güçhan,2008:53-80).

Bu blogumda ise, "şark yıllıkları'" (L'Indicateur Ottoman)'na göre Ayvalık'ta 1891-1922 yılları arasında hizmet veren "otellere" değineceğim. 

L'Indicateur Ottoman (şark yıllıkları)'lara göre Ayvalık'ta 1891-1922 arasında 5 adet otelin hizmet verdiği görülmektedir. Yaptığım paralel okumalarda, bu sayının daha fazla olduğunu öğrensem de, bu araştırmanın "şark yıllıkları" üzerinden yapılıyor olması nedeniyla bu sayı ile yetineceğim [1] (Köksal,2021;Köksal,2022).

1891-1922 yılları arasında okunan bu oteller şunlardır;
. Aïvali
. Hermès
. Néos Cosmos
. Smyrne
. Georgala

Hermès ve Smyrne otelleri kasabada kurulan en eski otel işletmeleridir. Bu iki otel, yıllıklara 1891-1896 yılları arasında reklam vermişlerdir. Ayvalık "eğlence hayatının" önemli bir birleşeni olan Mouro (G.J.) ise 1893-1922 arasında "otel işletmeciliği" hizmeti de vermiş ve Aïvali otelini işletmiştir. 

Ayrıca, Néos Cosmos otelinin 1893-1896 yılları arasında hizmet verdiği de gözlenmiştir. Yıllıklarda Georgala oteli ise 1891'de 1 yıl için işlettiği gözükmektedir [2].

Bu otellere ilişkin liste (tablo.01)'de incelenebilir.
 
(tablo.01) 1891-1922 arasında etkinlik gösteren "otel" işletmecileri.
(kaynak: SALT Araştırma)
.: büyütmek için tabloya basınız :.

---
DİPNOT
[1] Gerek Dr. Şerafettin (Köksal,2022)'i gerekse de öğretmen Kemal Özer ve Türk Dili Gazetesi (Köksal,2021)'ni tanıtmaya çalıştığım bloglarımda, Ayvalık'ın: "Büyük Han" ve "Eski Han" adlı iki otele daha sahip olduğunu yazmıştım.
[2] Mouro (G.J.), Annuaire des Commerçants de Smyrne et de L'anatolie - 1893'e reklam verdiğine göre, Hotel Georgala (Ξενοδοχειο Γεωργαλα)'yı bu yıllarda da işletmektedir. Ve Dr. Şerafettin 1894-1895'te 11 gün boyunca büyük olasılıkla bu binada kalmıştır. Bu konu için bkz. (Köksal,2022).

---
KAYNAKÇA
Güçhan, Şahin N. (2008).
Tracing the memoir of dr. Şerafeddin Mağmumi for the urban memory of Ayvalık. METU Journal of the Faculty of Architecture, 1(25), 53-80.

Köksal, H.K. (2022).
son erişim tarihi: 5 Temmuz 2024.

Köksal, H.K. (2021),
1937 YILINDA, TÜRK DİLİ GAZETESİ'nde YAYIMLANMIŞ BİR AYVALIK "monografisi", 25 Ekim 2021.
son erişim tarihi: 5 Temmuz 2024.

Köksal, H.K. (2017).
son erişim tarihi: 5 Temmuz 2024.

Şerafettin Mağmumı̂ (2002).
Bir Osmanlı doktoru'nun anıları : yüzyıl önce Anadolu ve Suriye (Ed.) Cahit Kayra. (2.b) İstanbul: Büke Yayınları.



5 Temmuz 2024 Cuma

ŞARK YILLIKLARINA GÖRE AYVALIK'ta: "rakı", "şarap" ve "maden suyu" İMALATÇILARI

(fotoğraf.01)
(kaynak: krasiboston.com)
 

Mübadele sonrası Ayvalık'ın içki kültütrünü Taylan Köken yazmıştı (Köken,2018:42-43). Köken bu yazısında: Kara Kemal'den, Galagur İbrahim'den, Rıfat Aykanat'dan, Arap Ferhat'tan, Hakkı Dayı'dan, Sinemacı Şerif Durak'tan, Nuran İğbüken'den, Yaniki İsmail Sungur'dan, İstikbal İbrahim'den, Bilardocu Yılmaz'dan, Kaleli Selahattin'den, Mehmet Zaro'dan, Angir Hüseyin'den ve Ali Kamber'den bahseder. 1978'den sonra Reşat Şişman'ın Tenekeciler Sokak'taki yerinde meyhanecilik yapan Hüsnü (Baba) Anaz'ı anar. Sonra Ahmet Yorulmaz'ın anılarındaki Macaronlu Bıyıklı Saki'yi, Şıllık Ahmet'i, Tangöz Ahmet'i ve Kavas Ahmet'i sayar.

Ben bu blogla Ayvalık'ın Osmanlı dönemine "şark yıllıkları" aracılığı ile el atacağım. Yıllıkların 1909-1922 basımları arasında Ayvalık'ta, 3 adet "maden suyu" ve 4 adet "içki" imalatçısı görev almıştır.

1909-1922 "şark yıllıkları" basımlarına göre şu kişiler "rakı ve şarap" imalatı yapmışlardır:
. Hacı Andoniou (S.)
. Jostratiti (Z.)
. Tomba Kardeşler
. Zaroyanni (A.)

Hacı Andoniou (S.), Jostratiti (Z.) ve Tomba kardeşler bu süre boyunca çalışmış, Zaroyanni (A.) ise işletmesini 1912'de açmıştır.

Bu işletmelerin etkin oldukları dönemler, aşağıdaki listede gözükmektedir (tablo.01).

(tablo.01) 1909-1922 arasında etkinlik gösteren "rakı ve şarap" imalatçıları.
(kaynak: SALT Araştırma) 
.: büyütmek için tabloya basınız :.

ark yıllıkları"nın 1909-1922 basımlarına göre Ayvalık'ta etkinlik gösteren "maden suyu" imalatçıları ise şunlardır:
. Agglias (A.)
. Arapadjis (P.)
. Peppas (D.A.)

Bunların "gazoz" üretmiş olmaları da yüksek olasılıktır. İşletmeler içinde Agglias (A.) 1909-1922 arasında hizmet vermiştir. Arapadjis (P.) ise 1913-1922 arasında çalışmıştır. Yıllıklara verilen ilana göre en az çalışan Peppas (D.A.) olmuştur.

Bu kişileri gösteren liste aşağıdadır (tablo.02):

(tablo.02) 1909-1922 arasında etkinlik gösteren "maden suyu" imalatçıları.
(kaynak: SALT Araştırma)
.: büyütmek için tabloya basınız :.

---
KAYNAKÇA

Köken, T. (2018).
Ayvalık'a bakarken: Ayvalık rakıları. Ayvalık: Ayvalık Belediyesi, Ayda bir Ayvalık, (-)43, s:42-43.


4 Temmuz 2024 Perşembe

ŞARK YILLIKLARINA GÖRE AYVALIK'ta: "saatçi" ve "kuyumcular"

(fotoğraf.01) Ayvalık Saatli Camii (Ayos İanni (=Αγιος᾿Ιωάννης) Kilisesi)
(kaynak: nomatto.com)

Daha önce belirtmiştim; 2022 yılında Ayvalık Belediyesi'ne bir kitap bölümü yazmak için, eşim ile birlikte SALT Araştırma'da çalışmış ve 1881-1922 yılları arasında yayımlanmış "L'Indicateur Ottoman" (şark ticaret) yıllıklarında yer alan Ayvalık ve yakın çevresi hakkında bilgiler toplamıştık (Köksal,2022:151-187). Bu bilgileri de gerek kitap bölümünde ve gerekse de bu blog aracılığı ile okurlarla paylaşıyorum. Bu yazıda da, Ayvalık'ta görev yapan "saatçi" ve "kuyumcular"ı tanıtmak istiyorum.

1893-1922 yılları arasında, "L'Indicateur Ottoman"a reklam verdiğini tesbit ettiğimiz 8 adet "saatçi/saat tamircisi" bulunmaktadır.

Bunların adları şöyledir;
. Aïvazi (A.)
. Aïvazi (M.)
. Aïvazis (P.)
. Amanetis (P.)
. Dambali (P.)
. Livadas (E.)
. Sofianopoulo (C.)
. Valsamakis (A.P.)

Aşağıda da iceleyeceğiniz listeye göre en uzun çalışanlar Amanetis (P.) ve Sofianopoulo (C.) olmuştur. Bunlar 1909-1922 yılları arasında yıllıklara adlarını yazdırmışlardır. Aïvazis (P.) ise en uzun ikinci "saatçi/saat tamircisi"dir. Aïvazis, 1912-1922 arasında Ayvalık'ta hizmet vermiştir.

Bu kişilerden Aïvazi (A.), Aïvazi (M.) ile Dambali (P.) ise, 1893-1896 yılları arasında çalışmışlardır. Ayrıca Aïvazi'ler büyük olasılıkla baba-oğul ya da kardeş olmalılar. 

Livadas (E.) ve Valsamakis (A.P.) ise, sadece 1909 yıllığında adları bulunmaktadır.

Bu okumalara göre, 1893-1922 arasında basımı yapılan "L'Indicateur Ottoman"lara göre "saatçi/saat tamircisietkinliklerini aşağıda görmektesiniz (tablo.01).

(tablo.01) 1893-1922 arasında "saatçi/saat tamircisi" listesi.
(kaynak: SALT Araştırma)
.: büyütmek için tabloya basınız :.

Bu blogda değineceğimiz diğer hizmet veren iş kolu ise "kuyumcular"dır. "L'Indicateur Ottoman"ların 1909 sonrası basımlarında Ayvalık'ta görev yapan 7 adet "kuyumcu" bulunmaktadır.

Bunlar;
. Amanetis (P.)
. Catzaros (C.)
. Chryssochoos (E.)
. Conakas (G.)
. Eleftheriou (E.)
. Orfanou Kardeşler
. Sofianos (E.)

Amanetis (P.) yıllıklara göre, 1909 yılından sonra aynı zamanda saat de satmaktadır. Yıllıklardaki listeye göre; Catzaros (C.), Conakas (G.), Eleftheriou (E.), Orfanou kardeşler ve Sofianos (E.), Ayvalık'ın en eski kuyumculardır. Bu kişiler yıllıklara göre 1909-1922 yılları arasında hizmet vermişlerdir.

Geçen paragrafda adını andığımız Amanetis (P.), 1912-1922 arasında kuyumculuk yapmış, yıllıklara göre en kısa süre hizmet veren Chryssochoos (E.) ise, 1909-1912 arasında aktif olmuştur.

Bu kişiler için hazırlanan liste (tablo.02)'de verilmektedir.

(tablo.02) 1909-1922 arasında etkinlik gösteren kuyumcuların tablosu.
(kaynak: SALT Araştırma)
.: büyütmek için tabloya basınız :.

---
KAYNAKÇA

Köksal. H.K. (2022).
Şark ticaret yıllıklarındaki bilgiler ışığında Ayvalık ve yakın çevresi (1881-1922), sf:151-187, Ayvalık tarihi üzerine : akademik çalışmalar seçkisi, (yay. haz.) Berrin Akın Akbüber, Ayvalık: Ayvalık Belediyesi Kültür Yayınları.